Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Der var været stor aktivitet i finansverden fra årets start

Vi har været vidne til, at schweizerfrancen røg igennem taget, og at den danske krone er kommet under pres. Flere investorer spekulerer i øjeblikket mod den danske krone i håb om en hurtig gevinst, samtidig med at Danmark betragtes som ”en sikker havn”. 

Nationalbanken har reageret med nedsættelse af renten, hvilket yderligere har lagt pres på kreditinstitutionerne og de populære lavrentelån. Presset blev forstærket yderligere af ECB’s udmelding den 22. januar om et opkøbsprogram på 60 mia. euro om måneden, hvilket samlet svarer til den astronomiske sum af 1.140 mia. euro. Et opkøbsprogram, der langt oversteg forventningerne i markedet. 

Da olieprisen samtidig er lav, og renterne historisk lave, får den aktive valueinvestor i vores perspektiv nogle spændende muligheder. Det gælder både på aktieområdet, men også for globale obligationer, hvor vores fond SKAGEN Tellus allerede har budt på flotte afkast i 2015.

”Exflation”

I løbet af måneden kunne man desuden se, at der var tegn på deflation fra Tyskland med et fald i forbrugerpriserne på 0,3 % i forhold til januar sidste år. Derudover faldt arbejdsløsheden med 6,5 %. Samlet set har Tyskland fået mere travlt med at producere varer og services, samtidig med at priserne falder. Økonomisk vækst samtidig med faldende eller negativ inflation kalder vores obligationsforvalter på SKAGEN Tellus for ”exflation”. Nogle kalder det ligefrem for ”joyflation”. Fænomenet findes ellers ikke i de makroøkonomiske teoribøger, men bliver bestemt spændende at følge. 

Øget udbytte i Samsung 

SKAGEN Kon-Tiki steg 5,2 % i januar målt i danske kroner mod benchmark, der steg 7,8 %. Det kan primært forklares med undervægt i Asien – mere specifikt undervægt i kinesiske finansaktier, som udgør 40 % af MSCI Kina og steg 10 %. Blandt de bedste bidragydere var Bharti Airtel og Samsung. Sidstnævnte kom med et resultat, der var bedre end forventet. Desuden var stigningen i udbytte på 41 %, hvilket er én af de kurstriggere, vi oprindelig har identificeret for investeringscasen.  

Indien var blandt de bedst performende lande sidste år. I år er landet også kommet godt fra start sammen med Filippinerne og Pakistan med afkast på mellem 15 og 16 % målt i euro. Der er stadig en discount på ca. 30 % mellem de nye og de udviklede markeder, men vi mener, at den politiske risiko i de nye markeder er væsentlig lavere i år end tidligere. Store markeder som Kina, Indien og Japan er i gang med at implementere væsentlige markedsvenlige reformer. 

En ny position i fonden er den gamle kending Petrobras, som vi ser handlet på multipler, der ligger rekordlavt, svarende til 2003-niveau. De udløsende faktorer for investeringscasen er den lokalt beskyttede energipris og et signifikant produktionspotentiale.

Nordea slog markedets forventninger 

SKAGEN Global gav et afkast på 4,0 % i januar målt i danske kroner mod benchmark, der steg 6,0 %. Ud over Samsung var Nordea blandt de bedste bidragydere, der kom med et fornuftigt årsregnskab. Skulle man komme lidt malurt i bægeret, kunne man konstatere, at omkostningerne var en anelse højere end forventet, hvilket ledelsen imødekommer med en ny spareplan. 

Som en del af omstruktureringen af porteføljen er der som bekendt solgt eller reduceret mere, end der er blevet købt eller øget. Dog valgte vi at udnytte den midlertidige svækkelse af DSM og købte yderligere op i selskabet, hvis omkostningsbase i ernæringsdivisionen var negativt påvirket af schweizerfrancens styrkelse. 

Amerikanske aktier – fra ledende til haltende? 

Amerikanske aktier har outperformet globale aktier de sidste fem år. Men den tendens ser ud til at vende. Indtil videre har fire ud af fem amerikanske selskaber nedjusteret deres indtjeningsforventninger i år, hvilket ikke er set før, rent historisk. Det er en tendens, der overordnet er til vores aktiefondes fordel, da vi længe har haft en undervægt i amerikanske aktier, blandt andet på baggrund af de høje P/E- og P/B-niveauer. 


Følg SKAGEN på de sociale medier

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up