Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Lave bankrenter fører til jagt på afkast andre steder. Foto: iStockphoto

Når det kommer til jagt på udbytte er ejendomsselskaberne blevet et yndet mål. Generelt har ejendomsselskaberne givet en stabil og rimelig forudsigelig indtjening, hvilket betyder at en stor del af overskuddet kan udbetales i form af afkast til aktionærerne.

Vores ejendomsfond SKAGEN M² øgede således forvaltningskapitalen med mere end 50 procent i januar til 1,3 mia. norske kroner. Afkastningen i danske kroner er ind til videre på knap 10 procent.

De store udsving i valutakurserne fortsatte ind i 2015, med fortsat stigning for den amerikanske dollar og en tilsvarende svækket euro. Dette illustreret ved det faktum, at eurobaserede investorer i det globale aktiemarked (indeks) i januar kunne glæde sig over et afkast på 6,1 procent, imens tilsvarende investeringer baseret i dollar gav et tab på 1,3 procent.

Obligationsfesten fortsætter

Også vores obligationsfond SKAGEN Tellus fortsatte med at give gode afkast. De faldende lange renter og risikopræmier i flere af vækstmarkederne og det perifere Europa har været centrale bidragsydere til at fondskursen løftede sig med 6 procent.

Det største bidrag til SKAGEN Tellus i januar kom takket være en stærk amerikansk dollar, hvor fonden er stærkt eksponeret gennem korte statspapirer. Men fonden havde også et godt afkast på investeringer i lange obligationer i Italien, Indien, Tyrkiet og Peru.

Det er dog værd at bemærke, at over tid har afkastene i SKAGEN Tellus varieret målt i de forskellige nationale valutaer. Siden fondens start i efteråret 2006 har de norske investorer således nydt godt af et årligt afkast på 7,7 procent, mens svenskerne og Euro-baserede investorer har haft afkast på henholdsvis 7,0 og 6,9 procent p.a.

Upopulærer aktiefonde

De historisk lave obligationsrenter, deflationspøgelset og stadig flere centralbanker, der tilbyder negative indlånsrenter, betyder at aktier og fast ejendom fortsætter med at være investorernes favoritter.

På aktiefronten er sidste års forkærlighed for selskaber med stabil indtjening og høje direkte afkast stadig investorernes ven. Vores brede globale aktiefond, der investerer i lavt prisfastsatte selskaber, der baserer sin indtjening på nøgletallene (P/E) og bogførte værdier (P/B), må stadig trækkes med at være i lavere kurs. Det betød bl.a. at både SKAGEN Vekst, SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki, blev slået af deres respektive benchmarks i januar.

Nu skal vi ikke begive os ud på at spå om, hvornår vores selskaber genvinder popularitet og investorerne bliver i øjeblikket betalt med en høj rabat på selskaberne i fondene. Men jo længere de lange renter fortsætter med at være rekord lave samtidigt med at risikopræmien er lav, jo længere vil det tage.

Den normale er ledestjerne er stadig den 10-årige amerikanske statsobligationsrente, som stort set alle analytikere mener, bør forblive på et historisk lavt niveau gennem 2015. De samme analytikere sagde det modsatte i begyndelsen af 2014, hvilket viste sig at være forkert. De kunne tage fejl igen.

PS: De stærke tal fra det amerikanske arbejdsmarked som blev offentliggjort ved indgangen til februar førte til at de 10-årige statsobligationsrenter sprang fra 1,67 til 1,94 procent. 


Følg SKAGEN på de sociale medier

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up