Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Mange eksperter forudser nu en periode, hvor aktier udenfor USA vil skabe bedre afkast end amerikanske aktier.

Interessen for USA som investeringsområde er i vækst, og amerikanske aktier har i den seneste femårsperiode fået lidt af et comeback. Siden starten af 2009 har amerikanske aktier givet et totalafkast på 152 procent målt i dollar, mens verdensindekset eksklusive amerikanske aktier kun er steget cirka 80 procent.

Det amerikanske aktiemarked har gang på gang nået all time high-niveauer, i takt med at amerikanske aktiers værdifastsættelse stiger. Den nuværende værdifastsættelse er i øjeblikket næsten 65 procent højere end det historiske gennemsnit, hvis man kigger på det såkaldte Shillers P/E-indeks (der sammenligner de gennemsnitlige aktiekurser med indtjeningen).

Dårligere fremtidsudsigter for amerikanske virksomheder

Amerikanske børsnoterede selskabers rapporteringssæson for fjerde kvartal har indtil nu budt på negative overraskelser. Fire ud af fem selskaber, som kommer med indtjeningsprognoser, har nedjusteret disse. Det er en af de højeste andele nogensinde. Den amerikanske dollar er i en længere periode styrket kraftigt mod andre valutaer, hvilket efterhånden har forværret amerikanske selskabers konkurrenceevne og mulighed for at øge den fremtidige indtjening. Den amerikanske centralbank Federal Reserve har desuden signaleret en strammere pengepolitik, selv om en renteforhøjelse synes at ligge et stykke ude i fremtiden.

Det er dog usikkert, præcis hvornår amerikanske aktier vil begynde at falde igen, mener SKAGENs investeringsdirektør Ole Søeberg.

– Hvis den amerikanske honningkrukke bliver ved at lokke investorerne til, kan den positive udvikling, vi har set i aktiemarkedet i USA i 2014, udmærket overvintre og fortsætte videre ind i 2015. Men man kan konstatere, at globale virksomheder i Europa og Asien falder i øjnene som meget attraktive sammenlignet med tilsvarende nordamerikanske, siger Ole Søeberg.

De professionelle begynder at få højdeskræk

Mange iagttagere deler SKAGENs opfattelse af, at amerikanske aktier generelt er ved at blive højt værdifastsatte. En af dem er den amerikanske økonom Robert Shiller, som er ophavsmand til omtalte Shillers P/E-indeks. Han sagde for nylig i et interview med den amerikanske finanskanal CNBC, at han overvejede i stedet at købe aktier i europæiske selskaber, som han mener, er mere rimeligt prisfastsatte. Selv hedgefondforvalteren George Soros er blevet mere negativt indstillet over for amerikanske aktier, og Soros Fund Management havde nettosalg af amerikanske aktier i fjerde kvartal 2014

Det canadiske analyseinstitut Bank Credit Analyst (BCA), som længe har haft tiltro til det amerikanske aktiemarked, forudser nu en periode, hvor aktier uden for USA vil skabe bedre afkast end amerikanske aktier. BCA mener, at både de amerikanske selskabers indtjeningsvækst, evne til at udbetale udbytte og P/E-tal har bevæget sig i den forkerte retning i de seneste seks måneder, og opfordrer investorer til at reducere eksponeringen mod USA.

SKAGENs aktiefonde investerer i lavt prisfastsatte aktier

SKAGENs aktiefonde følger en og samme investeringsfilosofi, som går ud på at investere i undervurderede, underanalyserede (eller fejlanalyserede) og upopulære selskabsaktier. Samtidig skal der være en trigger til stede, som kan udløse en højere værdifastsættelse af aktien.

Fondene fastlægger ikke på forhånd, hvor stor kapital de vil investere i forskellige regioner eller brancher. Det er i stedet selskabets evne til at generere afkast, som afgør, hvor investeringerne foretages. Forskellige landes og branchers andel af fondenes porteføljer ændrer sig derfor over tid, afhængigt af hvor porteføljeforvalterne finder lavt prisfastsatte aktier. 

Lav direkte eksponering mod amerikanske selskaber

Med SKAGENs filosofi i hånden kan man fastslå, at USA ikke er den foretrukne region for undervurderede selskaber (se tabel 1 nedenfor). Samtlige fonde er betydeligt undervægtede mod USA, sammenlignet med fondenes referenceindekser*.

Størst vægtning mod USA finder vi i ejendomsfonden SKAGEN m2. Her ligger 34 procent af investeringerne i amerikanske selskaber. Det er betragteligt lavere end referenceindekset, hvor amerikanske selskaber udgør 51 procent. Derefter følger den globale aktiefond SKAGEN Global, hvor 27 procent af investeringerne ligger i amerikanske selskaber mod referenceindeksets 52 procent. Den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst tegner sig for kun 7 procent, hvilket skal sammenlignes med referenceindeksets 27 procent. 

Af større amerikanske beholdninger i SKAGENs aktiefonde kan vi for tiden nævne globale finansielle virksomheder som banken Citigroup og forsikringsselskabet AIG samt ejendomsselskaber som Ashford Hospitality Group og General Growth Property. I disse selskaber ser SKAGENs forvaltere en solid fordel, idet de handles med rabat i forhold til mange af deres konkurrenter.

SKAGENs aktiefonde finder altså i øjeblikket i mange tilfælde bedre investeringsalternativer andre steder i verden, ikke mindst i europæiske selskaber og virksomheder i vækstmarkederne, hvor værdifastsættelserne er væsentligt lavere end i det amerikanske aktiemarked.

*Undtagen den globale vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki. Fondens referenceindeks MSCI EM, som er et vækstmarkedsindeks, har slet ingen eksponering mod USA. To procent af fondens investeringer er i amerikanske selskaber.


Følg SKAGEN på de sociale medier

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up