Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

For dem, der er på udkig efter gode investeringsmuligheder er ingen genveje, siger porteføljeforvalter Hilde Jenssen.

Forstå virksomhedskulturen i selskaberne 

Du bør ikke drage konklusioner på baggrund af de kvantitative data alene. Nogle af de bedste oplysninger har ofte intet med nøgletal og skøn at gøre. Det kan være små ændringer i virksomheden, som afslører at større strukturelle forandringer er på vej. Et aktuelt eksempel er State Bank of India. Vi talte med ledelsen sidste år, der tydeligt signalerede, at de var klar til at effektivisere forretningen på en række vitale områder. Det var første gang, at den statskontrollerede bank var villig til at skride til handling.  Da aktierne stadig var upopulærere og prissat i underkanten af estimaterne, gik vi med i en aktieemission. Da Modi efterfølgende vandt præsidentvalget, blev State Bank of India indbegrebet af de nye indiske reformer og succes. Selskabet er siden steget 79 % i lokal valuta.

Nogle af de vigtigste kvalitative spørgsmål vi stiller:

  • Hvad går selskabets forretning egentlig ud på?
  • Hvad motiverer ledelsen og de ansatte til at tage på job hver dag?
  • Har ledelsen kompetencen til at opnå de mål, der er sat?
  • Er ledelsens incitamenter de samme som aktieinvestorernes?

De bedste ideer gør ofte ondt

Som investor skal du være klar til at tage de vanskelige beslutninger, selvom det indebærer risikoen for at tage fejl. Den brasilianske kødproducent Marfrig er et godt eksempel på dette. Aktien blev mere end halveret i løbet af det seneste år samtidigt med, at vi udbyggede positionen til 1,5 %. Det viste sig at ledelsens lyst til at opkøbe siden emissionen i 2007 ikke matchede evnen til at omsætte, hvilket udbyggede gælden. Men den nye ledelse har vendt udviklingen og selskabet kom ud med et positivt cash flow for første gang i Marfrigs historie. På trods af faldende gæld og en position som en global fødevareproducent med bl.a. McDonald’s som kunde, bliver selskabet stadig prissat som et brasiliansk baggårdsslagteri.  Potentialet for gode afkast i fremtiden er derfor absolut tilstede. Vil du slå indeksene over tid, skal du tage de svære valg, selv om det indebærer perioder med underperformance.

Vær klar til skilsmisse når forelskelsen topper

Det er nemt at blive for involveret i en investeringscase, når du har investeret meget tid. Du kan nemt blive grebet, når selskabet leverer gode afkast og få følelsen af ”se jeg havde ret!” Men ofte er det lige præcis der, du skal overveje om tiden er inde til salg. Et eksempel på dette er russiske Sistema, der efter en række fantastiske år med flotte afkast blev en dårlig investering fra den ene dag til den anden.  Selskabet er altid blevet opfattet som resistent overfor politisk risiko samt meget veldrevet af oligarken Vladimir Yevtushenkov. Men sidste efterår gik det galt, da Yevtushenkov blev placeret i husarrest med anklager om korruption. I modsætning til andre steder i livet, må du ikke forelske dig i selskaberne. Du skal være klar til en hurtig skilsmisse.

Artiklen har været bragt i Magasinet Børsen Penge under temaet "Invester som en prof".


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up