Indholdet på denne side er markedsføring
Udsalg efter stille boble
I 12 år var det amerikanske aktiemarked uden afkast, og vi kunne derfor købe amerikanske sværvægtere til udsalgspris.
Alle har hørt om it-boblen, som bristede i foråret 2000, hvorefter aktiekurserne over hele verden faldt de næste tre år. I markedsrapporten for fem år siden omtalte vi fænomenet som ’den stille aktieboble’, men det er muligvis ikke alle, der helt har forstået den.
It-boblen voksede sig stor i løbet af 1990’erne. Den var fyldt med amerikanske sværvægtere, som blev dyrere og dyrere – de såkaldte blue chip-selskaber. Men boblen bristede ikke, deraf navnet. Luften sivede bare langsomt, men sikkert ud af den i løbet af 2000-tallet.
Aktiekurserne gik ind i et stærkt fald. Investorer, som var så uheldige, at de kom ind på toppen i 98/99, kom til at opleve 12 år uden en dollar i afkast! Selskaberne tjente ellers gode penge over en bred kam i disse år.
Prisen faldt over 80 procent
Selskaber som Microsoft og Pfizer var ved udgangen af 1998 prisfastsat til over 60 gange indtjeningen. Den tiårige amerikanske statsobligationsrente var på det tidspunkt omkring seks procent mod de nuværende to procent.
Det lykkedes os at købe de to for tiden meget upopulære selskaber til under 10 gange indtjeningen (EPS) efter finanskrisen.
Pfizer opnåede efterfølgende en betydelig revurdering – aktiekursen klatrede op omkring vores kursmål. SKAGEN Global solgte derfor Pfizer helt ud af porteføljen. Investorerne var på det tidspunkt klar til at betale dobbelt så meget for selskabets indtjening, som da vi gik ind.
Microsoft tager revanche
Vi sidder fortsat med Microsoft. Positionen udgjorde ved udgangen af september 2,9 procent af SKAGEN Globals portefølje, i takt med aktiens kursudsving efter diverse køb og slag. Prisen svarede på det tidspunkt til 14 gange næste års indtjening.
Microsoft overraskede markedet – resultatet for årets tredje kvartal lå 15 procent over forventningerne, og Microsoftaktien oplevede et kursrally på 10 procent. Investorerne har efter vores mening fokuseret for stærkt på pc’ens død og dermed også malkekoen Windows’. Selv har vi lagt mere vægt på væksten inden for andre forretningsområder, især cloud-virksomheden, hvor resultatet steg 70 procent på en 12 måneders basis.
Tab på papiret: En halv milliard
Citigroup er en anden amerikansk gigant, som vi også erhvervede i tiden efter finanskrisen. Investorerne har kastet onde øjne på Citigroup ligesom på andre banker. I foråret 2011 faldt vi for fristelsen til at gå ind i banken med et betydeligt beløb.
Timingen kunne have været bedre. Vi tabte på papiret en halv milliard kroner i løbet af nogle få måneder. Men vi stod ved vores case og øgede positionen yderligere til nye historisk lave kurser. Citigroup er i øjeblikket SKAGEN Globals næststørste aktiepost. Den bogførte kostpris udgør 1,1 milliard kroner, og den urealiserede gevinst løber op i 900 millioner.
Hold dig opdateret, når det passer dig
- Hold dig opdateret med vores månedlige nyhedsmail
- Følg os på Twitter
- Følg os på Facebook
- Følg os på LinkedIn