Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

I de sidste tre måneder har store dele af aktiemarkederne bevæget sig i én retning, og det er ned. Aktier svinger notorisk langt mere i pris end de ville gøre, hvis kurserne slavisk fulgte udviklingen i selskabernes indtjening eller egenkapitaludvikling. Psykologiske faktorer spiller ind, hvilket betyder at aktiekurserne byder på store udsving i en ellers nogenlunde stabil global udvikling. Og når frygten råder, som vi oplever nu, kan kurserne blive presset for langt ned. 

Set i et langsigtet perspektiv foretages de mest vellykkede aktieinvesteringer når selskaberne er lavt prisfastsat. Det er lige på det tidspunkt, man ikke har lyst til at investere, fordi det kortsigtede økonomiske billede, man ser for sig og bliver præsenteret for i medierne, er sort. Derfor er tiden lige nu også mulighedernes tid ifølge SKAGEN Fondenes investeringsdirektør.

- Efter en næsten uafbrudt stigning siden september 2011 kommer der langt om længe en korrektion. Korrektioner er gode til at få luftet ud, således vejen fremover bliver lettere. SKAGEN har historisk være gode til at øge eksponeringen af gode selskaber, når de kommer på udsalg. En periode med kursfald vil give os en god lejlighed til at plukke flere gode selskaber med godt cash flow, når de er ‘mispriced’. Så vi kan faktisk godt lide en kurskorrektion i ny og næ, siger Ole Søeberg.

Historien gentager sig

Spørgsmålet er, hvornår kursfaldende stopper og udviklingen vender? Kigger vi på den historiske udvikling har verdensindekset MSCI All Country World 16 gange før oplevet et fald på mere end ti procent siden 1988. I gennemsnit er indekset faldet 20 procent over 18 uger før end kurserne begyndte at stige igen. Aktuelt er verdensindekset faldet ca. 19 procent i løbet af de sidste 15 uger.  Dermed taler statistikken for, at udviklingen snart vil vende, hvilket de økonomiske realiteter også peger på.  

- Selvom Kina stadig giver grund til nervøsitet på markederne, ser nøgletallene generelt sunde ud i den globale økonomi. Den positive udvikling i USA er fortsat, og Europa er på vej opad fra et lavt niveau, hvor udviklingen i Frankrig, Spanien og i stigende omfang også Italien er gode. I USA, Europa og Japan er inflationen lav og pengepolitikken stadig lempelig. Sammenholder du det med den faldende arbejdsløshed, lånevillige banker og en generel større forbrugertillid ligner det umiddelbart ikke konturerne til en ny finanskrise,  siger Ole Søeberg.  

Luften presset ud

SKAGEN Fondene er langsigtede investorer. Vi arbejder ikke ud fra et mål om at time markedet, men tror på, at det kan betale sig at købe aktier, der er attraktivt prisfastsat, og som har potentialet til at blive en god investering på længere sigt. Derfor får begivenheder som sorte mandage os ikke til at tage forhastede beslutninger. De store udsving er en del af spillet og vil også forekomme i fremtiden. Til gengæld giver de store fald i aktiekurserne nye muligheder for den aktive valueinvestor. Eller som porteføljeforvalter Kristoffer Stensrud tidligere har udtalt: ”Værdierne bliver skabt på bunden, og formøblet på toppen. For os er svage markeder, det samme som gode jagtmarker”

Vil du vide mere?

Hvis du ønsker en drøftelse, er du meget velkommen til at kontakte en af SKAGENs rådgivere på telefon 70 10 40 01 eller e-mail kundeservice@skagenfondene.dk.  


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up