Indholdet på denne side er markedsføring
Comeback til de nye markeder
Efter fem år med svag kursudvikling og investorflugt fra de nye markeder, ser det ud til, at interessen begynder at vende tilbage.
Siden årets start er indekset for de nye markeder (MSCI Emerging Markets) steget næsten dobbelt så meget som verdensindekset. (MSCI All Country World Index). Samtidigt er der igen begyndt at komme kapitaltilstrømning til de nye markeder, hvor inflowet ind i nye markeder ind til videre har været større end outflowet i år.
I de seneste fem år har selskaberne i de nye markeder været præget af svage aktieafkast, lave forventninger til indtjening og faldende omsætning på børsen. Der har dog ikke været en ensartet udvikling for de forskellige lande i de nye markeder. Det kræver blot et kig på BRIK-landene. Imens aktieindeksene i Rusland og Brasilien næsten er halveret siden 2011, er det indiske indeks næsten fordoblet. Kina har i samme periode oplevet store udsving, både positivt og negativt, med et samlet fald på mindre end 10 procent målt i lokalvaluta.
Forventninger til øget vækst
På trods af en årerække med svage aktieafkast i de nye markeder er BNP-væksten i de stadig højere end i de udviklede markeder. Således forudser den internationale Valutafond (IMF), at BNP i den udviklede verden vil vokse med 1,8 procent næste år, mens BNP forventes at vokse med 4,6 procent i de nye markeder.
Emerging markets handles stadig til en langt lavere prisfastsættelse end de udviklede markeder. Man skal helt tilbage til dot-com æraen ved årtusindeskiftet for at finde lige så store forskelle i værdierne mellem de udviklede og de nye markeder. Jagten efter afkast har fået mange investorer til at søge mod de nye markeder, hvor prisfastsættelserne er attraktive og forventningerne til væksten højere.
Brexit skaber muligheder på nye markeder
Kurserne på mange kvalitetsselskaber faldt i kølvandet på den generelle uro, der fulgte EU-afstemningen i Storbritannien. Det skabte nye muligheder i de selskaber med stor eksponering mod de nye markeder, hvilket SKAGEN Kon-Tiki allerede har draget fordel af. Den direkte eksponering mod England og Brexit er dog lav i SKAGEN Kon-Tiki.
- Da Brexit påvirker de udviklede markeder mere end de nye markeder kan det britiske nej til EU relativt set vise sig at være gunstigt for pengestrømmen ind i de nye markeder, siger Cathrine Gether, der er porteføljeforvalter i SKAGEN Kon-Tiki.
Et eksempel på en virksomhed, der blev negativt påvirket af den generelle Brexit-turbulens, var det svenske investeringsselskab Kinnevik, der har en stor eksponering mod de nye markeder. Kinnevik faldt med 10 procent efter Brexit. SKAGEN Kon-Tiki benyttede lejligheden til at øge deres beholdning i selskabet, da aktierne kunne købes med en stor rabat.
Kursopgang i Indien og udsalg i Brasilien
Indien er, som nævnt ovenover, et af de nye markeder, der har gjort det bedst de seneste fem år. I en stor del af de indiske selskaber ser prisfastsættelserne allerede ud til at være for høje. Derfor har SKAGEN Kon-Tiki blandt andet reduceret sin beholdning i den indiske bank State Bank of India og den indiske bil- og traktorproducenten Mahindra & Mahindra over sommeren.
I Brasilien, der er et af de svageste aktiemarkeder i de seneste år, har SKAGEN Kon-Tiki i stedet øget investeringerne. Blandt andet den største uafhængige jernbaneoperatør i landet Rumo Logistica. Det er en virksomhed, som fragter store mængder af landbrugsråvarer rundt i et land med dårligt vejnet, der gør transport med lastbiler til en dyr løsning. Desuden er jernbaner naturlige monopoler, hvilket begrænser konkurrencen fra andre aktører.