Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Adminstrerende direktør for AIG, Peter Hancock, bliver interviewet på New York Børsen.
SKAGEN Global har udnyttet usikkerheden omkring Brexit til at øge i en række af sine solidt funderede selskaber. Herunder AIG. På billedet bliver AIGs CEO, Peter Hancock, interviewet på New York Stock Exchange. Foto: Bloomberg.

Briternes nej til EU den 23. juni rystede aktie- og valutamarkeder langt ud over Europas grænser. Og netop som pulsen faldt hos investorerne, slog en række terrorangreb ned over hele kontinentet. Dertil kom det fejlslagne militærkup i Tyrkiet. I sådanne tider er det ekstra vigtigt for SKAGENs forvaltere at holde sig til investeringsfilosofien og målsætningen i fondene uden at lade sig rive med af markedsstemningen. Deres fornemmeste opgave er stadig at udvælge de mest attraktive selskaber, hvor værdifastsættelsen kompenserer for risikoen ved at investere i dem.

Risiko og potentiale skal følges ad

Når usikkerheden øges på makroniveau, skærper forvalterne naturligvis sit fokus på de potentielle risici, der kan forhindre selskaberne i porteføljen i at opnå sit afkastpotentiale. Jo mere risiko, der er forbundet med selskabet, jo højere skal det forventede afkast være. Det gælder også den geopolitiske uro, der kan påvirke de enkelte selskabers indtjening.

- Vores investeringer bygger altid på en bottom-up analyse, hvor vi vurderer risikoen på selskabsniveau ud fra den konkrete økonomiske, politiske og sociale kontekst. Øget risiko kræver højere forventet afkast – eller risikopræmie – til gengæld for vores investering. Heldigvis har vi med vores globale mandat adgang til en meget stor pulje af muligheder, hvor vi dagligt vurderer vores beholdninger i forhold til alternative investeringer, forklarer hovedforvalter i aktiefonden SKAGEN Global Knut Gezelius.

At fastholde perspektivet

Når man investerer, er det vigtigt at bevare retningssansen. Specielt i perioder, hvor man mærker uro. Markederne reagerer typisk negativt på usikkerhed, hvilket de seneste globale begivenheder har vist. Men deres langsigtede effekt på aktiemarkederne synes imidlertid at være mere begrænset. Verdensindekset, MSCI All Country World, og S&P 500 (de 500 største amerikanske virksomheder) er hurtigt kommet tilbage efter deres bratte fald oven på Brexit. Således ligger FTSE 100 (100 største selskaber på Londons børs) i øjeblikket på det højeste niveau i tolv måneder. Dette indikerer, at investorerne på trods af politisk usikkerhed omkring Brexit, kun forventer en begrænset effekt på aktiemarkederne på længere sigt.

VIX-indekset – også kaldet Frygtens indeks – er en markør for aktiernes volatilitet. VIX viser ganske vist at, der er store udsving i markederne i øjeblikket, som ligger på et højere niveau nu end under aktiestigningen i 2012-2014. Ikke desto mindre er stigningen en del mindre end sidste sommer, hvor panikken bredte sig i forbindelse med uroen på det kinesiske marked. Dengang frygtede investorerne, at den økonomiske opbremsning i Kina ville brede sig til den globale økonomi. Udsvingene på markedet ligger i øjeblikket på niveauer, som er seks gange lavere end toppen under finanskrisen i 2008 (se nedenfor).

Graf der viser VIX indekset fra 2006 til 2016

Kilde:VIX index 2006 - 2016

Fokus på konsekvenserne af Brexit

De økonomiske og politiske konsekvenser af Storbritanniens nej er stadig uklart her to måneder senere. Markederne er ofte drevet af stemningen på kort sigt og ikke de fundamentale forhold. Men på længere sigt har faktorer som indtjeningsvækst og kapitalafkast meget større indflydelse på aktiekursen, forklarer Knut Gezelius.

- Det er umuligt at forudsige præcist, hvordan Brexit vil forgrene sig i en stadig mere kompleks verden, og hvordan investorerne vil reagere på det. I stedet fokuserer vi på at finde selskaber, som er godt positionerede strukturelt, til attraktive værdifastsættelser. Vi anvender 'buying on weakness and selling on strength' for at generere langsigtet afkast til vores kunder.

SKAGEN Global har udnyttet usikkerheden omkring folkeafstemningen til at øge positionerne i en række af sine solidt funderede selskaber. Det er selskaber, som er blevet uforholdsmæssigt hårdt ramt af markedsstemningen. Det er blandt andre navne som AIG, Citigroup og Kingfischer. Sidstnævnte er et af fire selskaber, der er noteret i Storbritannien og udgør 7,1 procent af porteføljen. De fleste af selskaberne opererer globalt, og fondens eksponering mod risikoen for en britisk økonomisk nedbremsning er derfor begrænset. Enkelte, som for eksempel Hiscox, nyder endog godt af det svagere britiske pund oven på afstemningen.

Øget risici kræver større afkastpotentiale

Porteføljeforvalterne arbejder målrettet med at adskille de fundamentale forhold i virksomheden fra markedsstøjen og den kortsigtede volatilitet for derved at få den bedste forståelse af dynamikken i risikopræmierne. Hvis selskabernes værdifastsættelse er tilstrækkeligt attraktiv, til at fondene bliver kompenseret for de involverede risici, giver det et godt fundament til at opnå et godt risikojusteret afkast.

 

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up