Indholdet på denne side er markedsføring
Virksomhedsobligationer er i høj kurs
I jagten på investeringer med lav til middel risiko, er der kommet fornyet fokus på virksomhedsobligationer. En investering, der ofte betegnes som det perfekte kompromis mellem aktier og obligationer.
Stats- og realkreditobligationer har i årtier haft en unik særstatus i Danmark, som den stabile investering for den fornuftige investor med lav risiko. Investorernes opsparinger er muligvis ikke vokset i takt med kurserne på aktiemarkederne. Til gengæld er nattesøvnen sikret.
Nye investeringsmuligheder
Troskaben bliver dog sat på prøve i øjeblikket. De historisk lave renter og udsigterne til beskedne eller ligefrem negative obligationsafkast, intensiverer jagten på nye investeringsmuligheder med lav til middel risiko. For mange har alternativet været at kaste sig ud på aktiemarkedet. En brat overgang fra stille vand til oprørt hav. Men hvor går man ellers hen, hvis man vil have udsigt til større afkast uden helt så meget stormvejr?
Et alternativ til investering i aktier
En spændende mulighed er at sætte kursen mod virksomhedsobligationer, som rent risikomæssigt ligger i spændet mellem aktier og statsobligationer. Det er obligationer udstedt af virksomheder, hvor du låner penge til virksomhederne. Til gengæld betaler de dig en væsentlig højere rente end den staten tilbyder. Dette såkaldte kreditspænd varierer alt efter virksomhedens kreditværdighed.
- I et balanceret investeringsunivers, som det SKAGEN Credit opererer i, er det aktuelle kreditspænd mellem stats- og virksomhedsobligationerne på et attraktivt niveau, siger Ola Sjöstrand, der er forvalter i SKAGEN Credit, som investerer i virksomhedsobligationer over hele verden. Således har hans obligationsfond givet et afkast på over 5,7 procent i danske kroner ind til videre i år (pr. den 23/8 2016).
I SKAGEN Credit sørger forvalterne nøje for at udvælge de selskaber, hvor renten (kreditspændet) er tilpas attraktiv i forhold til konkursrisikoen. Desuden sørger de for at afdække rente- og valutarisikoen. Fordelen er, at man som obligationsejer får en fast rente fra virksomhedsobligationen, der i modsætningen til kursen på aktier, ikke svinger på samme måde.
Svært at gøre det selv
Det er dog en aktivklasse, som kræver en ekstra indsats, hvis du selv vil foretage dine investeringer.
For det første bør du som minimum investere i 10-15 forskellige obligationsudstedelser for at få en god risikospredning. For det andet skal du have styr på virksomhedernes forudsætninger for at kunne betale renter og hovedstol tilbage, og samtidig sætte dig ind i prospektet, således at du ved, hvordan du som investor er stillet, hvis selskabet ikke kan betale renter og hovedstol.
Derudover bør du forholde dig til, om du vil afdække valuta- og renterisikoen, så det spiller mindre ind på dit afkast.
- Hensynet til valuta-, rente- og konkursrisikoen samt behovet for de store indskud, kan være en god grund til at lade et team som vores til at stå for forvaltningen. Et porteføljeteam sørger løbende for at optimere porteføljen med en god risikospredning samt afdække rente- og valutarisikoen, siger Ola Sjöstrand.
Det bliver derfor spændende at følge om det er en aktivklasse, der på sigt opnår samme status som danske stats- og realkreditobligationerne har. Forudsætningerne er under alle omstændigheder til stede.