Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Teamet I SKAGEN Global har udnyttet mulighederne i korrektionen til at øge beholdningen i Citigroup. Foto: Bloomberg

I januar faldt verdensindekset med 6,6 procent i danske kroner. Emerging Markets var marginalt bedre og faldt med 6,5 procent. SKAGENs aktiefonde faldt på niveau med eller mere end deres respektive benchmark. SKAGENs obligationsfonde havde også en hård måned, hvor de fleste så sig selv slået af sit benchmark.

Månedens største makrobegivenhed stod de store centralbanker i Vesten for. De er blevet mere åbne i deres kommunikation som følge af den større økonomiske usikkerhed. Fed forventes nu kun at hæve renten én gang i løbet af 2016. Bank of Japan (BoJ) har signaleret, at de vil gøre brug af negative renter og Den Europæiske Centralbank, ECB, har signaleret muligheden for yderligere pengepolitiske lempelser i marts.

Den Internationale Valutafond (IMF) har nedjusteret sine prognoser for den globale BNP-vækst for både 2016 og 2017. Primært forventes Emerging Markets at stige mindre end tidligere antaget. Den globale BNP forventes nu at stige med 3,4 og 3,6 procent i henholdsvis 2016 og 2017.

Børsfald verden over

Investorerne er flygtet ud af både de udviklede og nye markeder i starten af året. Det skyldes først og fremmest bekymringen for en potentiel opbremsning i den økonomiske vækst i Kina. Men også, at dynamikken i den amerikanske økonomi er blevet slået ud af kurs. Stemningen er gået fra negativ til positiv og tilbage igen. Sammenhængen mellem udviklingen på aktiemarkedet og olieprisen har ind til videre været markant. Faldet i de globale aktier repræsenterer en værdi på næsten 8 billioner amerikanske dollar fra 1. januar 2016 til begyndelsen af februar. Værst er det gået ud over virksomhederne i råvare- og energisektoren, samt den finansielle sektor. Årsagen til, at den finansielle sektor er faldet, skyldes bekymringen for, at problemerne med råvarer og energi kan føre til tab for de finansielle virksomheder.

- Begyndelsen på året har været den værste i en årrække. Udviklingen i Kina kommer ikke som en stor overraskelse. Vi ser dette som en mulighed for langsigtede aktieinvestorer til at finde attraktive prisfastsatte selskaber. Min vurdering er, at det vi ser nu, ikke er mere end en global korrektion, der har det med at komme med mellemrum, siger Ole Søeberg, investeringsdirektør i SKAGEN.

Muligheder i korrektionen

Den amerikanske bank Citigroup, der er SKAGEN Globals næststørste position faldt omkring 20 procent i januar 2016. Det var bl.a. et resultatet af en øget usikkerhed om situationen i de nye markeder generelt og Kina i særdeleshed. Kigger vi på Citigroups aktuelle eksponering mod Kina, er den dog lav. Teamet i SKAGEN Global har derfor benyttet lejligheden til at købe flere aktier som følge af faldet.

Det samlede fald i Brasilien har ført til at landet nu befinder sig i recession, hvilket har skabt yderligere fald i aktiemarkedet. Det betyder samtidigt at nye interessante investeringsmuligheder opstår. SKAGEN Focus har fx benyttet muligheden for at øge sin investering JBS, der er verdens største kødproducent. I januar foretog SKAGEN Focus ligeledes sin første investering i Pilgrims Pride, der er den største amerikanske kyllingeproducent. Selskabet ejer tre fjerdedele af JBS.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up