Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Knut Gezelius har netop afsluttet sit første hele år som hovedforvalter i SKAGEN Global.

Når du ser tilbage på det forløbne år, hvad er det så der skiller sig ud?

- Generelt set har det, at være forvalter i 2015, været et særdeles begivenhedsrigt år med et hårdt økonomisk klima. Derfor føles det også godt at slå benchmark i år, selv om det var med den mindst mulige margin. Et altoverskyggende mål for os i SKAGEN Global har været at koncentrere vores portefølje.* Fra efteråret 2014 frem til i dag er antallet af positioner halveret fra over 100 til omkring 50. Vi mener, at et klart fokus er afgørende for konsekvent at kunne generere gode afkast.

- Vi har arbejdet hårdt for at undgå de såkaldte value traps og med at identificere risici i porteføljen. Value traps er selskaber, som ved første øjekast ser ud til at være attraktivt prisfastsat, men som ikke er det. Sammen med vores risikoafdeling i SKAGEN har vi udviklet en ny skræddersyet risikorapport for fonden.

Et nyt år er netop begyndt. Hvor ser du de største muligheder og trusler?

- Vores portefølje er godt diversificeret, både i forhold til geografi og i hvilke brancher eller sektorer virksomhederne opererer. På sektorniveau finder vi lige nu god værdi i bank- og finanssektoren, hvor vi er overvægtet. Vi har haft sværere ved at finde attraktivt prisfastsatte selskaber i detailsektoren, som har gjort det virkelig godt i de seneste år. Geografisk har vi en betydelig undervægt i amerikanske aktier, da vi mener, at det amerikanske aktiemarked er ved at være fuldt ud værdifastsat. Vi har større tillid til det europæiske aktiemarked, hvor værdiansættelser er lavere og avancerne på vej op. Derfor er vi overvægtede i Europa.

Kan du fremhæve nogle europæiske selskaber i porteføljen?

- Jeg kan fx nævne britiske Kingfisher, der er den største byggemarkedskæde i Europa. Virksomheden er i fuld gang med et effektiviseringsprogram, hvor man tager udgangspunkt i sortimentet set ud fra en IKEA tilgang. Det tror vi på, at selskabet vil blive belønnet for. Et andet eksempel er det schweiziske medicinalfirma Roche, der har en betydelig eksponering indenfor, det voksende område, kræftmedicin via datterselskabet Genentech.


- Et andet eksempel er den danske bryggerigigant Carlsberg, der kom i modvind på grund af den store eksponering mod de nye markeder, især Rusland. Selskabet synes stadig at være særdeles attraktivt prisfastsat sammenlignet med de globale konkurrenter. Carlsberg har desuden for nylig lanceret et massivt omstruktureringsprogram.

 

Historisk set har SKAGEN Global haft mange investeringer i de nye markeder. Hvordan ser du investeringsmulighederne i eksempelvis BRIK-landene?

- Mange virksomheder i de nye markeder begynder at se mere interessante ud efter et hårdt 2015. Men det er vigtigt at være selektiv. For eksempel er vi begyndt at se mere omhyggeligt på selskaber i Brasilien, hvor vi i øjeblikket ikke har nogen investeringer. Landet kæmper med korruptionsskandaler, mangel på god selskabsledelse og har været hårdt ramt af faldende olie- og råvarepriser. Situationen i Rusland minder om Brasilien, hvor det er nødvendigt at det politiske klima bliver forbedret i begge lande. Indien er interessant og begunstiget af de faldende oliepriser. Som det også gælder for Kina, er der en masse af ubesvarede spørgsmål til udviklingen, hvor landet går fra at være en industriel økonomi til i højere grad at være en serviceøkonomi. Samlet set er andelen af virksomheder i de nye markeder og nye vækstmarkeder omkring 30 procent af SKAGEN Globals portefølje.

I er overvægtede i bank- og finanssektoren, som ikke har haft en sjov start på året. Hvordan påvirker det din opfattelse af nedgangen af individuelle selskaber i sektoren?

- Lad mig give dig to eksempler. Det ene eksempel er amerikanske Citigroup, der er vores næststørste position. Vores andel er faldet omkring 20 procent i 2016 som følge af bl.a. af større usikkerhed omkring situationen i emerging markets generelt og Kina i særdeleshed. Ser man på den aktuelle eksponering som Citigroup har mod Kina er den dog lav. Vi har benyttet lejligheden til at købe flere aktier i selskabet.

- Det andet eksempel er Nordea, der havde en hård start på året, efter en svag kvartalsrapport. Her har vi i begyndelsen af året trimmet vores position. Vi ser dog stadig en betydelig upside, og har stor tillid til den nye ledelse og deres fælles interesse mellem bestyrelsen og ejere.

Tror du at årets kraftige fald på verdens aktiemarkeder vil fortsætte, og hvordan vil det påvirke en værdibaseret forvalter som SKAGEN?

Det er umuligt at forudsige, hvornår det vender. Men vi ser ikke noget drama i det, der finder sted. Vi udnytter situationen til at købe positioner, der er blevet ekstra billige. Andelen af kontanter i porteføljen er for nylig faldet lidt - fra fem procent til lidt over én procent. Vi kan konstatere, at de kvantitative lempelser fra Fed primært har gavnet vækstselskaberne. Når Fed nu langsomt begynder at stramme pengepolitikken bør de gavne værdiselskaberne.
Samtidigt fortsætter mange centralbanker (fx i euroområdet, Japan og Sverige) yderligt med at stimulere pengepolitikken. Men vi ser trygt frem til 2016. Vi kan konstatere, at SKAGEN Global handler på store rabatter i forhold til benchmark, både med hensyn til virksomhedernes bogførte egenkapital (P / B) og årlige overskud (P / E).

*SKAGEN Globals team består af Knut Gezelius, Søren Milo Christensen, Chris-Tommy Simonsen og Tomas Johansson.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up