Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Den amerikanske børs set udefra.
Dow Jones Industrial ramte den 25. januar en milepæl, da indekset ramte kurs 20.000 for første gang i historien. Foto: Flickr.com, Charles Dyer

Værdifastsættelsen på amerikanske aktier nåede nye højder efter, at Donald Trump overtog embedet som præsident i USA. Det amerikanske aktiemarked oplever dermed opgang for ottende år i træk. Det er derfor vigtigere end nogensinde før med en grundig analyse af de underliggende værdier i selskaberne, hvis du vil optimere sandsynligheden for, at det er substans og ikke luft, der lægger til grund for kurserne i dine investeringer.

Selskabsværdierne i centrum

Mange investorer forholder sig slet ikke til værdien af enkeltselskaberne i sin portefølje. I stedet køber de blindt hele investeringsuniverset igennem en indeksfond. Ser vi på de historiske fortilfælde, kan det være en usikker vej lige nu. Havde du for eksempel investeret i det amerikanske S&P500 indeks i 1989 to år efter det store krak 1987 og ventet i 10 år havde du fået et gennemsnitligt årligt afkast på 16 procent. Havde de derimod gået ind i 1999, hvor værdifastsættelserne var på sit højeste, havde du fået et årligt gennemsnitligt afkast på blot 1 procent ti år efter.

Det er derfor naturligt at spørge sig selv, om vi befinder os i en situation som i 1999 eller 2007 for den sags skyld, hvor priserne også toppede. Det endte som bekendt med punkterede bobler efterfulgt af en syvårig periode, før priserne var tilbage igen.

Historisk milepæl

Den 25. januar i år rundede Dow Jones Industrial en milepæl, da indekset ramte kurs 20.000 for første gang i historien. S&P 500 nåede også nye rekordniveauer med en værdifastsættelse, der er 26 procent højere end det historiske gennemsnit. Det kollektive amerikanske aktiemarked synes derfor at befinde sig på et niveau, der erfaringsmæssigt peger mod mere moderate afkast de næste 10 år. Specielt, hvis vi også inddrager driftsmarginalerne, der mere eller mindre ligger på et gennemsnitligt niveau på 12 procent fra de sidste 20 år.

Fokus på udvælgelse og analyse

Spørgsmålet er derfor om det er på tide at være mere selektiv i sine investeringer og satse på den grundige selskabsanalyse, fremfor de brede indekser. Som mangeårig investor ved jeg godt, at aktiekurserne vil svinge mere end de underliggende værdier. Men, jeg har også en tro på, at går du efter kvalitetsselskaber, der er prisfastsat lavt og har du tålmodighed. Så vil sandsynligheden for et godt afkast de næste ti år stige dramatisk.

Kommentaren har været bragt som morgenkommentar på finans.dk.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up