Indholdet på denne side er markedsføring
Et lønsomt kvartal
Efter en noget tam afslutning på 2018 er de globale aktiemarkeder kommet godt igen i årets første kvartal.
På trods af fortsat makroøkonomisk og politisk usikkerhed har både de udviklede og nye markeder leveret gode afkast. Udviklingen blev drevet af langsommere rentestigninger i USA, hvor investorernes nervøsitet er faldet i takt med at spændinger mellem Kina og USA er aftaget og afslutningen af historiens længste nedlukning af statsapparatet.
SKAGEN fik en god start på 2019 og fondenes udvikling er kommet godt fra start.
Vores optimisme for det kommende år viste sig at være berettiget, da de fleste store internationale aktiemarkeder startede stærkt ud for året – det gælder særligt de markeder som underperformede i 2018. De stærkeste kvartalsrapporteringer kom fra kinesiske virksomheder, stimuleret af offentlige tilskud og udsigter til bedre handel med USA, økonomiske data og likviditet i aktiemarkedet. Investeringsmulighederne i Kina var også temaet for min præsentation på Nytårskonferencen. Medvinden for kinesiske virksomheder og deres aktionærer ser ud til at fortsætte.
Positive afkast
Det glæder mig, at vores seks aktiefonde havde et stærkt første kvartal. Alle leverede positive tocifrede absolutte afkasttal og flere af fondene sluttede kvartalet foran deres referenceindeks. Særligt SKAGEN Insight havde et godt kvartal, både absolut og relativ, efter et svært 2018 for såvel fonden og de aktivistiske investorer, som fonden skygger. Det er opmuntrende, at SKAGEN Insights afkast er drevet af stabile resultater på tværs af selskaberne i porteføljen. Fonden har stadig en lang vej at gå, og vi har tiltro til fondens potentiale, især fordi aktivister fortsat foretager positive ændringer i virksomheder verden over.
Gode selskabsresultater har også styrket ejendomsaktiefonden SKAGEN m2, som sluttede første kvartal med rekordhøj kurs (NAV). Fonden blev tildelt Lipper Funds -awards for bedste ejendomsfond i kategorien globale aktier over tre år. SKAGEN Focus havde også en rigtig god start på året, og fonden leverede sit bedste kvartalsvise afkast siden fondens lancering. Den højkoncentrerede fond fokuserer fortsat på spændende små og mellemstore virksomheder, der udgør omkring 60 procent af porteføljen.
Blandt vores større aktiefonde leverede SKAGEN Kon-Tiki det bedste afkast, både absolut og relativt, på trods af at de nye markeder udviklede sig dårligere end de udviklede markeder i kvartalet. Efter ændringen af hovedforvalter sidste år har teamet arbejdet endnu mere koncentreret omkring idégenerering, og det er glædeligt at se, at porteføljens nyeste positioner, Ping An og Wuliangye Yibin, var de bedste bidragydere til afkastet.
SKAGEN Global havde et stabilt kvartal med høj aktivitet i porteføljen. Seks selskaber blev solgt, primært fordi de leverede gode resultater og blev erstattet af fire nye amerikanske virksomheder med et attraktivt potentiale. Endelig leverede SKAGEN Vekst tilfredsstillende absolut afkast, især på grund af energi- og råvareselskaberne i porteføljen.
Jagten på værdi
I slutningen af kvartalet besøgte flere af porteføljeforvalterne Japan. Dette gav os en bedre indsigt og forståelse for vores porteføljeselskaber i landet og for potentielle muligheder. Tre japanske virksomheder har fundet vej ind i porteføljerne hidtil i år. Baren ligger højt for at nye selskaber kan komme ind i porteføljen, men Japan tilbyder attraktive muligheder, især for valueinvestorer, der går imod strømmen. Landet gennemgår spændende ændringer på flere fronter, især inden for virksomhedskultur og selskabsledelse.
Læs mere om forvalternes besøg i Japan.
Vi er nu godt i gang med andet kvartal, og der er store muligheder for alle SKAGENs fonde. Selskabernes indtjening har generelt været stabile, og udsigterne forbliver positive, på trods af faldende økonomiske data og fortsat politisk og monetær usikkerhed. De udviklede markeder (14,7x) og vækstmarkeder (12,5x) handler begge dele stort set i takt med 10-års gennemsnittet for nuværende P/E-tal. Prisfastsættelserne ser derfor ikke ud til at være overvurderede – særligt i vores fonde, hvor den vejede gennemsnitlige upside stadig er attraktiv.