Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Hvordan påvirkede virusbekymring og politisk uro markedet i januar?

Der var trusler fra flere sider på markederne i januar, og især bekymringen om coronavirus gjorde sit til at skabe svingninger i markedet. Men markedsvolatilitet er absolut ikke kun af det onde, når man er value-investor. Blandt andre SKAGEN Focus udnyttede det faktum, at visse markeder og sektorer faldt (for) drastisk, til at købe ind i særligt kinesiske aktier til en ekstremt attraktiv pris.

SKAGEN Global havde en flot måned og sluttede januar i fin form med 3,79 % i afkast – 2,7 % foran sit referenceindeks, og tillige foran målt på både en etårig, treårig og femårig horisont. Også SKAGEN m2 klarede årets første måned flot og holdt med 2,17 % i afkast i januar stand både absolut og relativt, selv om fondens beholdninger i Hong Kong blev belastet af virusudbruddet i den kinesiske by Wuhan. 

SKAGEN Global: Positiv vekselvirkning

Rygvinden i SKAGEN Global blev i høj grad hjulpet på vej af Intercontinental Exchange (ICE), der ejer New York Stock Exchange og driver en lang række børser over hele verden. ICE leverede nemlig fondens absolutte toppræstation med afsæt i gode forventninger kombineret med overraskende positive handelsvolumen, hvilket blev en katalysator for aktiens stigning. I den anden ende af skalaen blev specialforsikringsselskabet Hiscox fondens bundskraber i januar. Efter tre år med heftige naturkatastrofer og højere forsikringsudbetalinger i USA, nedjusterede Hiscox nemlig forventningerne.

SKAGEN Global købte sig hverken ind i nye eller ud af eksisterende beholdninger i perioden, og selv om den stærke generelle udvikling i 2019 har betydet, at noget af det positive momentum i beholdningen er blevet mindre, så er porteføljen stadig attraktiv, set på den lange bane.

SKAGEN m2: Japanske vinderaktier

Ejendomssektoren er stadig særdeles attraktiv takket være en stabil og støt stigende omsætning, lave omkostninger og solide cash flow. SKAGEN m2 stod da også distancen i januar til trods for den uro, markedet oplevede.

Især japanske Mitsui Fudosan, det største ejendomsinvesteringsselskab i Japan, bidrog positivt til udviklingen i januar. Her var der nemlig fine takter oven på det delvise frasalg af aktierne i Oriental Land. Ledelsen i Mitsui Fudosan har en ambition om at styrke værdien for aktionærerne yderligere, hvilket kan betyde, at vi vil se endnu flere tilbagekøb. Coronavirus-udbruddet påvirkede SKAGEN m2's Hong Kong-aktier negativt, hvorfor fonden valgte at sælge ud af malaysiske Keck Seng og skære beholdningen i den internationale hotelkoncern Melia for at mindske risikoen.

SKAGEN Kon-Tiki: Hårde kår for kinesiske aktier

Der blev solgt heftigt fra på mange globale aktiemarkeder, efterhånden som coronavirussens alvor gik op for investorerne. Selv om SKAGEN Kon-Tiki har relativt lille eksponering mod Kina, kunne bekymringen alligevel mærkes. Fondens kinesiske aktier havde trange kår – både China Unicom og Bank of China påvirkede porteføljen i nedadgående retning. Samtidig faldt også fondens mere cykliske beholdninger, herunder det canadiske mineselskab Ivanhoe Mines, naturgas-selskabet Golar LNG og olietanker-rederiet Euronav, i takt med at frygten for en global økonomisk nedsmeltning steg.

SKAGEN Kon-Tiki afslutter derfor januar med en tilbagegang på -3,49 %, hvilket er en smule værre end fondens indeks MSCI Emerging Markets, der rammer et fald på -3,26 %.

Blandt fondens positive bidragydere finder man Samsung Electronics og Atlantic Sapphire. Den sydkoreanske it-/elektronikgigant på grund af en flot indtjening i 2019, og den innovative norske lakseopdrætter med afsæt i interne opkøb og godt operationelt momentum.

SKAGEN Focus: Guld og sukker er ikke nok

Mens der blev skaleret op i en række af positionerne i SKAGEN Focus i januar, ramte fondens trofaste trækhest, den brasilianske sukker- og ethanolproducent Sao Martinho, sit kursmål tidligt på måneden, hvorfor den blev solgt fra. Sao Martinho er raset frem med mere end 60 % siden oktober 2019 og har bestemt været en positiv bidragyder til SKAGEN Focus. I januar blev også Roxgold en stærk position, da selskabet – med noget nær perfekt timing – løftede sløret for nye guldfund, alt imens prisen for det ædle metal drog på himmelflugt på grund af den tiltagende uro på de finansielle markeder. Alle de ellers gode takter til trods sluttede SKAGEN Focus dog alligevel januar med et fald på -6,03 %.

Men udsigterne er ikke desto mindre fine: Den øgede interesse for value-aktiver op mod årsskiftet aftog nemlig i januar, hvor pengestrømmene atter tog retning mod dyre, over-populære vækstaktier. Det giver gode muligheder for at købe ekstremt billigt ind i undervurderede value-aktier.

SKAGEN Vekst: Energimarkedet hårdt ramt i januar

Også i SKAGEN Vekst blev frygten for faldende vækst som følger af coronavirusudbruddet en negativ faktor. Bekymringerne ramte nemlig energimarkederne hårdt, og fondens eksponering mod naturgas betød, at fragtselskaber som Flex LNG og Gola LNG samt producenter som det russiske gasselskab Gazprom og hollandsk-engelske Shell bidrog negativt til udviklingen. I den anden ende af spektret bidrog danske Novo Nordisk, fondens største position, positivt til udviklingen med blandt andet udgangspunkt i varslede produktnyheder og høje forventninger til koncernens slankepræparater. En anden medicinalvirksomhed, schweiziske Lonza Group, præsterede også et flot resultat, som fik aktiekursen til at stige til nye højder. Lonza Group-aktien er steget med mere end 65 % de seneste tolv måneder.

Aktiemarkedet

Fem grunde til at tage børsuroen helt roligt

Der er især én grund til, at du som fondsinvestor kan tage børsuro og virusfrygt med ophøjet ro: ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Aktiemarkedet

Hvordan bør du investere lige nu?

Det er i perioder som denne, at du kan lægge grundstenen til et god langsigtet afkast. Sådan griber ...

Bør investorerne være bekymrede for Rusland?

Der er fortsat usikkerhed omkring situationen mellem Rusland og Ukraine, selvom der er håb for en ...

Hvad bør investorer fokusere på i tider med krise og inflation?

Oven på et krisetungt første halvår af 2022 ser vi her nærmere på selve krisens natur men også på ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up