Aktiemarkederne er stadig på rutsjetur, og forventningerne bliver mere og mere dystre, så det er kun naturligt at bekymre sig om, hvor tæt vi mon er på bunden. I perioder med stress i markedet er der ofte en fase med kapitulation, før vi bemærker katalysatorer, der kan ses som tegn på genkomst. Kollapsen i Lehman Brothers blev fx fulgt af pengepolitiske lempelser, og covidkrisen udløste enorme stimulipakker.
Denne gang kunne noget tyde på, at de markante rentestigninger som værn mod inflation er en del af kapitulationsfasen, og at vi dermed stadig venter på de katalysatorer, der kunne pege på fremgang i markedet. Gnisten, der antænder genkomsten, kunne være en løsning på krigen i Ukraine, en mild europæisk vinter, så vi atter finder fodfæstet, eller at den amerikanske centralbank sadler om. Desværre kan vi kun spå om, hvornår og hvordan omslaget kommer. Men vi ved, det kommer.
Håbet er lysegrønt
Netop på grund af usikkerheden er det helt naturligt at klamre sig til de opløftende dryp af nyheder, der er begravet i de dystre overskrifter med fokus på inflation, recession og konflikt. Foruden arbejdsløshedstallene, der stadig er pæne, er det en kilde til håb, at selskaberne har vist sig noget mere modstandsdygtige over for de stigende omkostninger og opbremsningen i væksten, end mange investorer havde frygtet.
Men optimismen skal stå sin prøve, nu hvor selskaberne snart skal aflægge kvartalsrapporter. Selv om analytikernes forventninger er blevet mindre optimistiske de seneste måneder, forventer man stadig, at selskaberne kan melde om højere indtjening i år end i fjor – og at de vil fortsætte væksten i 2023.
Vi ser hver eneste dag, hvordan selskaber sender deres højere udgifter direkte videre til forbrugerne gennem prisstigninger, især når det gælder mad og brændstof. Men efterhånden som husholdningsbudgetterne bliver presset maksimalt for at holde trit med inflationen, kommer der uvægerligt et punkt for mange selskaber, hvor efterspørgslen vil falde – i takt med at renten stiger. Og det vil gå ud over indtjeningen.
Det er ikke usandsynligt, at vi allerede befinder os midt i netop det scenarie, og at selskabernes kvartalsregnskaber ikke kan stå mål med analytikernes forventninger, efterhånden som den økonomiske virkelighed bider fra sig. En økonomisk undersøgelse fra Bloomberg viste for nyligt, at der er 50 pct. risiko for en recession i USA inden for det næste år, mens oddsene i Europa er helt oppe på 80 pct. Investorerne klamrer sig til færre og færre strå, og skuffende kvartalstal eller selskaber, der sænker forventningerne, kunne efterlade aktiemarkedet i en yderst skrøbelig forfatning.
Den stærkeste overlever
Men hvad betyder alt dette for dine investeringer hos SKAGEN? I modsætning til i passive indeksfonde, der blot tracker et gennemsnit af hele aktiemarkedet, investerer vi hos SKAGEN i de selskaber, som vi mener er bedst, baseret på detaljerede analyser af deres prospekter, opvejet mod deres værdiansættelser. Disse selskaber har helt generelt fremlagt stærke regnskaber for andet kvartal og præsterer faktisk fortsat på linje med vores forventninger. Alene det faktum, at vores fonde typisk har færre end 50 selskaber i porteføljen – i modsætning til hundredvis – betyder, at vi kan overvåge dem tæt og gå i regelmæssig dialog med ledelsen.
Vores aktive tilgang betyder også, at vi har mulighed for at skabe geografisk veldiversificerede porteføljer, der kombinerer selskaber, som er gearet til forskellige stadier af økonomiens cyklus, hvilket afbøder de risici, der er forbundet med en recession. For eksempel drager finansielle selskaber jo typisk nytte af et højrenteklima, mens defensive akter som energi- og forsyningsaktier, samt sektorer som sundhed og daglige forbrugsvarer har det sværere i et sådant miljø men til gengæld overpræsterer i perioder med økonomisk nedgang.
I perioder med høj inflation er det særligt vigtigt at fokusere på selskaber med solide regnskaber og en tydelig evne til at prissætte, så stigende omkostninger sendes videre. Her vil typisk være tale om selskaber med en betydelig position i markedet – eller unikke produkter på hylden. Endeligt er det værd at nævne, at perioder med et stresset aktiemarked byder på formidable muligheder for at gå på tilbudsjagt og gøre endog rigtigt gode aktieindkøb i sektorer, hvor værdiansættelserne er faldet, et godt aktuelt eksempel er fx tech-sektoren (se faktaboks).
Stå fast
Historien har vist os, at aktiemarkederne har en imponerende evne til at se ind i fremtiden og opspore hvornår man igen kan stå på sikker grund. Baseret på de næste 12 måneders forventede indtjening, handles det amerikanske S&P 500-indeks (indeks, der omfatter de 500 største børsnoterede selskaber i USA) helt i tråd med sit langsigtede gennemsnit. Prissignalerne her er altså mere optimistiske end investorernes forventninger.
Fordi markederne altid ser fremad, kan opblødninger såvel som opbremsninger også ofte spores her et godt stykke tid før, de kan mærkes i økonomien. S&P 500-indekset er lige nu faldet ca. 23 pct., hvilket er på linje med tidligere recessionsfald, hvilket kunne tyde på, at vi forhåbentligt er tættere på slutningen end på begyndelsen af den seneste markedsnedtur.
Dog er værdiansættelserne stadig den bedste måde at forudsige det langsigtede afkast, og værdiansættelserne byder lige nu på nogle glimrende opkøbsmuligheder for dem, der er klar til at holde fast i deres aktier i nogle år. Nøglen til succes som investor – særligt i tider med markedsuro – er at tænke kontrært og have en god portion tålmodighed. Og det gælder, lige meget om vi bevæger os mod en recession eller ej.
Vi finder værdi i vækst
Mens markederne over en bred kam ikke nødvendigvis er billige sammenlignet med tidligere niveauer, finder man alligevel nu i visse sektorer – fx tech-sektoren, hvor værdiansættelserne er faldet markant – selskaber med yderst solidt vækstpotentiale til en stærkt reduceret aktiepris.
SKAGEN Vekst investerede i Alphabet til en overbevisende værdiansættelse i august. Googles moderselskab har udvist en solid vækst i indtjeningen og har og åbnet for muligheden for at udlodde deres kæmpestore frie cash flow, hvilket tilsammen indikerer et attraktivt totalafkast. Alphabet, som udgør 1,3 pct. af porteføljen i SKAGEN Vekst, er ikke immun over for den opbremsning, man har set på tværs af sektoren, men porteføljemanageren har ikke desto mindre øget tillid til aktiens modstandsdygtighed sammenlignet med konkurrenternes.
I SKAGEN Focus købte man sig for nyligt ind i det amerikanske tech-selskab NortonLifeLock (tidl. Symentec) til en værdiansættelse på 11x nuværende indtjening, hvilket er yderst attraktivt, når man holder selskabets høje marginer og veje til vækst in mente. NortonLifeLock er global ledende inden for forbrugs-cybersikkerhed og udgør 1,5 pct. af SKAGEN Focus' portefølje. Forvalterne estimerer en upside på 55 pct. ift. købsprisen.
[1] Source: Factset Earnings Insight, 16/09/2022