Tegn på et mildere makroøkonomisk klima og håbet om et miniopgør mellem Kina og USA førte til stigninger på aktiemarkederne i oktober. Vækstmarkederne klarede sig i gennemsnit bedre end de udviklede markeder.
Flotte udsigter for SKAGEN Kon-Tiki
Vores globale vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki er steget med knap 10 pct. i år, men havnede i oktober bag sit referenceindeks. Fonden solgte ud af Turkish Air i dagene efter den tyrkiske offensiv i Syrien, og China Unicom tabte fart i perioden trods gode resultater og et samarbejde om 5G med China Telecom. Med tegn på en forbedret konkurrencesituation tror forvalterne dog stadig på stærk vækst fremover.
Også shippingselskabet Euronav har lyse udsigter. En kombination af regulatoriske, sæsonbetonede og geopolitiske hændelser har resulteret i de måske stærkeste muligheder for shippingbranchen siden 2008. Porteføljens trofaste driver, techkæmpen Samsung Electronics, rapporterede også om solide resultater i oktober. Gode udsigter for hukommelseskort betyder, at der kan ligge et cyklisk afkast i kortene.
Stabilitet i SKAGEN Global
SKAGEN Global ligger foran sit referenceindeks både hidtil i år såvel som på en etårig og en treårig horisont. Fonden er gået frem med tæt på 26 pct. i 2019 men gik tilbage i oktober. Fondens bedste bidragsydere var den amerikanske storbank JP Morgan, IT-, elevator- og rulletrappeleverandøren Schindler og Microsoft. Den amerikanske lægemiddelkoncern Baxter, forsikringsselskabet Hiscox og McDonald's havnede derimod i bunden.
Hældning mod værdiaktier kan gavne SKAGEN Focus
Med stærke resultater i fondens ti største investeringer er SKAGEN Focus steget godt 15 pct. i år og har genereret et stabilt absolut afkast i oktober. Der er fortsat tegn på en drejning mod value-aktier i markedet, hvilket kan være rigtigt gode nyheder for en tydeligt value-baseret fond som SKAGEN Focus.
Teleselskabet Avaya har ydet et stærkt bidrag til fondens resultat, og forvalterne er så småt begyndt at sælge ud af ejerandelen. Fonden købte til gengæld op i tyske Continental, som meddelte et spin-off, samt i den italienske bank Unicredit. Forvalterne tror på, at der venter en omvurdering af italienske banker forude, og Unicredit kommer formodentligt til at etablere et tysk holdingselskab bestående af virksomheder uden for Italien. Dette kan afføde værdi til aktieejerne.
En ny post i SKAGEN Global er techselskabet Hewlett Packard Enterprise, et sjældent value-fund med mere end ti pct. i frit cashflow. Det canadiske guldmineselskab Roxgold gik til gengæld en del tilbage på grund af den generelle afmatning i guldpriserne efter en periode med flotte afkast. Efter flotte fremskridt i år solgte fonden sin position i JapEX fra.
Superstjernen SKAGEN m2 fortsætter sin fremfærd
SKAGEN m2 leverer fortsat et rigtigt stærkt afkast, både absolut og relativt. Fonden, som har vundet prisen som bedste globale ejendomsfond 2019 målt på en treårig periode, er hidtil i år steget med knap 22 pct. SKAGEN m2 slår også referenceindekset markant målt på en etårig, treårig og femårig periode.
Af væsentlige ændringer i porteføljen kan nævnes, at den tyske kontoroperatør Aroundtown er blevet slået sammen med TLG Immobilien. Der er blevet købt op i to nye selskaber: Health Care Trust of America og Brookdale Senior Living. Begge har baggrund i plejesegmentet – helt på linje med fondens fokus på globale megatrends, i dette tilfælde en aldrende amerikansk befolkning.
En anden ny post er det tyske ejendomsselskab LEG Immobilien. Positionen i Deutsche Wohnen blev trimmet på grund af usikkerhed om udlejningsmarkedet i Berlin.
Energi satte skub i SKAGEN Insight og SKAGEN Vekst
Den globale skyggeaktivistfond SKAGEN Insight er gået frem med 14,5 pct., og i oktober var afkastet på linje med referenceindeksets. Fonden har en kraftigt undervurderet portefølje, hvor fondens forvaltere ser stort potentiale i, at aktivister fortsat udløser værdi gennem selskabsforbedringer.
Elgrossisten Rexel var fondens bedste performer i oktober, mens den danske produktionsvirksomhed Nilfisk havnede på minussiden.
Oktober var også en stærk måned for den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst, som fik rygvind særligt fra porteføljens energi- og teknologiposter, herunder det russiske olie- og gasselskab Gazprom. Fonden havnede dog efter referenceindekset især på grund af eksponeringen mod finans og vedvarende energi.