I en ny rapport fra Goldman Sachs(1) bliver det fremhævet, at vi allerede lever i en mere eller mindre automatiseret verden, hvilket kan forstærke den næste store nedtur i aktiemarkederne. Deres argumentation for at vi bør være bekymrede, er at markederne er blevet meget mere sårbare med automatiseret handel i høj hastighed.
Det er ikke længere analyser af de fundamentale forhold i selskaberne, der ligger til grund for vurderingen aktierne. Der bliver ikke set på om de fremstår som dyre eller billige. I en automatiseret højhastighedsverden er fokus flyttet væk fra virksomhedernes udvikling og værdiskabelse. Vi er efterladt med en form for elektronisk casino, hvor hastigheden har erstattet kapital, og maskiner har erstattet mennesker, skriver Goldman Sachs i deres rapport.
Automatiseret handel er fordoblet
Før finanskrisen var niveauet for automatiseret aktiehandel mellem 25 og 35 procent. Trenden var stigende, men accelererede hurtigt til over 60 procent, hvor den ligger i dag.
Udviklingen er sket i en relativ rolig verden. Og under normale markedsforhold agerer computere logisk og i overensstemmelse med forventningerne. De globale finansmarkeder har stort set været en lang og opadgående optur. Kun i korte perioder har der været lidt turbulens.
Men der har været et stigende antal af meget hurtige og uforklarlige fald i perioden siden sidste finanskrise. Ifølge Alexander Munk, ph.d.-studerende i matematik ved University of Michigan, og Erhan Bayraktar, professor i matematik på samme universitet, sker det mindst 12 gange om dagen.
Store uforklarlige fald
Den sidste af de helt store såkaldte ”flash crachs” skete så sent som den 5. februar i år, hvor det amerikanske VIX-indeks (kendt som frygtindekset) havde sin største stigning nogensinde på en enkelt dag. Der var intet i de fundamentale forhold og data, som kunne understøtte udviklingen.
Udfordringen med automatiseringen er, at computere trækker yderligere likviditet tilbage, hvis markederne falder hurtigt. Dermed forstærkes faldet.
Det store spørgsmål er, hvad der sker næste gang, der er et stort fald. Og hvis faldet skyldes komplekse faktorer ud over, hvad computere er programmeret til at forstå. En verden kontrolleret af computerprogrammeret aktiehandel er ikke blevet stresstestet tilstrækkeligt endnu.
Udviklingen kræver åbne øjne
Vi må ikke lade os narre i den falske tro på, at alt er steget i snart 10 år. Den næste nedtur kan udløses helt andetsteds end, hvor vi for øjeblikket stirrer os blinde - om det er på Trump eller noget andet.
Nu, lige hvor sommerferien er startet, vil jeg blot minde om, at godt gammelt håndværk og værdiskabelse af virksomhederne stadig er det, som tæller - i hvert fald på længere sigt end blot nogle få millisekunder.
Denne kommentar har været bragt i Dagens Næringsliv.
(1) Kilde: Goldman Sachs: ” Liquidity as the New Leverage: Will the Machines Amplify the Next Downturn?”