Det var en erfaren dansker med solide rødder i SKAGEN Fondene, der overtog ansvaret for aktiefonden SKAGEN Vekst tilbage i april måned i år. Søren Milo Christensen blev hentet fra porteføljeteamet i SKAGEN Global, hvor han har forvaltet globale aktier i mere end otte år, med flotte resultater. Han var således udpeget til at skabe kontinuitet i SKAGENs ældste fond. Men samtidig har han en klar holdninger til, hvordan fremtidens værdibaserede aktieportefølje bør se ud.
Jagten på undervurderede selskaber
En af de store udfordringer på aktiemarkederne i disse år er, at finde de underanalyserede og undervurderede selskaber. Specielt, hvis man kun leder i blandt de største og mest likvide selskaber. Det har betydet, at Søren Milo og hans team har justeret porteføljen i det seneste halve år, så den i dag består af lige under 50 forskellige selskaber.
- Siden april måned har vi øget antallet positioner i porteføljen for at give plads til flere mindre og mellemstore selskaber. Det giver os bedre muligheder for at finde de undervurderede selskaber, der ikke har den samme analysedækning som de største selskaber. To aktuelle eksempler er den Hong Kong-baserede hotelkæde Shangri-La og det koreanske forsikringsselskab Korean Re. Fælles for begge selskaber er, at de har en stor strategisk ejer. Det betyder, at likviditeten i aktien er betydelig mindre end hvad man ser hos andre selskaber af tilsvarende størrelse. Af den årsag, får de ikke samme opmærksom fra analytiker og institutionelle investorer, siger Søren Milo Christensen.
Klassiske nordiske SKAGEN Vekst investeringer
Størrelse er ikke altid en garanti for at være på radaren hos analytikerne. Det er et andet nyt selskab i SKAGEN Vekst et godt eksempel på. Den norske fødevaregigant Orkla er i gang med at vende forretningen, uden at markedet fuldt ud har forstået det endnu.
- Orkla er et klassisk eksempler på den type virksomheder vi leder efter i SKAGEN Vekst. Her har vi et selskab med et stort potentiale for at forbedre indtjeningen. Efter at have ryddet op i selskabsstrukturen ved frasalg af virksomheder uden for kerneområdet, kan ledelsen nu for alvor vender fokus på at øge indtjeningsmarginerne og forbedre kontantstrømmen, siger Søren Milo Christensen.
Store udsving skaber muligheder
I det seneste halve år har faren for handelskrig og de stigende oliepriser naturligvis også sat sit præg på porteføljen i SKAGEN Vekst. Særligt nogen af de cykliske aktier har været påvirket af uroen. Det er vigtigt at kigge igennem markedsstøjen og se på den grundlæggende udvikling i investeringscasen. Markedsudviklingen har dog også betydet nogle udskiftninger i porteføljen.
- Noget af det det første vi gjorde, da jeg overtog ansvaret, var at nedbringe eksponeringen mod de cykliske aktier. Det viste sig hurtigt at være en god beslutning, da 2018 ind til videre har været udfordrende for sektorer som transport, industri og råvarer. Det har til gengæld betydet, at prisen på en række cykliske selskaber efterfølgende er kommet ned i et attraktivt prisniveau, og har givet os mulighed for at øge vores eksponering til eksempelvis AP Møller Mærsk, Golden Ocean, samt Flex LNG på nogle meget attraktive niveauer, siger Søren Milo Christensen.
Forsigtig optimisme for resten af året
Porteføljeteamet i SKAGEN Vekst vil fortsat fokusere på den traditionel værdibaserede tilgang til investeringer. Med et stærkt fundament i nordiske investeringer kombineret med de bedste investeringsmuligheder på de globale aktiemarkeder fortsætter fonden med at skabe stabile langsigtede afkast.
- Vi er stadig forsigtigt optimistiske for resten af 2018. Det er korrekt at aktiemarkedet bredt set er steget meget siden finanskrisen, men der er store underliggende forskelle. Der er ingen tvivl om at visse dele at IT sektoren ser relativ dyr ud, og derfor har SKAGEN Vekst ingen eksponering mod de populære FANG aktier. Omvendt er der en række sektorer relateret til eksempelvis energi og shipping som ikke har leveret noget afkast de sidste 10 år. Vi ser stort potentiale i selskaber som Nothern Drilling, Golar LNG, og Flex LNG selv med en begrænset global vækst. Tilsvarende er vi optaget af at investere i selskaber som kan øge indtjening ved egen kraft. Orkla, AIG samt Citigroup er eksempler på selskaber med stort potential for at reducere omkostningerne, slutter Søren Milo Christensen.