Mange kender nok Alexandra Morris som investeringsdirektør i SKAGEN. Men foruden den titel er hun også meget optaget af, at kvinder skal få deres retmæssige plads i finansbranchen - blandt andet via det norske netværk "Kvinner i frontfinans" (KIF), som hun er en af grundlæggerne bag. Sammen med Turid Solvang fra Futureboards tager Alexandra nu initiativ til Kvinder i Finans Charter - et sæt af principper, som virksomheder inden for finans kan forpligte sig til at følge.
"Målet med charteret er at få andelen af kvinder på lederniveau og i specialiststillingre i finansbranchen op. Fordi det lønner sig for virksomheden og for samfundet. Ved at underskrive charteret forpligter selskabets ledelse sig til fire principper: At sætte mål, at udpege en leder med ansvar for at følge på, at offentliggøre udviklingen og at knytte lederbonus (incitament) til at nå målet," siger Alexandra.
- Hvad sker der med de ledere, som ikke når målet om en højere andel af kvinder på lederniveau?
"Vi har snakket om det her længe nok, nu er det på tide at løfte kønsbalancen op på et strategisk niveau. Derfor mener vi, at ledernes bonus skal knyttes til, hvorvidt de når målene i charteret," siger Morris.
Kigger til Storbritannien
Charteret er inspireret af de tiltag, der blev gjort i det britiske finansdepartement i 2016. På få år har mere end 400 britiske finansinstitutioner med tæt ved en million ansatte underskrevet charteret. I fjr meldte to tredjedele af disse selskaber om fremgang. Selskaber som Blackrock og HSBC er gået forrest, og både små og store finansvirksomheder er fulgt trop.
"Vi har fået det norske finansdepartement med på holdet, foruden en lang række vigtige virksomheder og organisationer, som allerede har underskrevet charteret. Vi er heldigvis for længst færdig med diskussionen om, hvorvidt mangfoldighed rent faktisk lønner sig - det har forskningen klaret. Når vi har så mange med på holdet, forventer vi håndfaste resultater som dem vi har set i Storbritannien," siger Alexandra.
Opslag fra den norske avis Dagens Næringsliv 18. juni 2021
Her er charteret
Ved at tilslutte sig de fire ambitiøse principper, forpligter de deltagende organisationer sig til at styrke kønsbalancen i deres egen organisation. De må have én person på lederniveau, der får det dedikerede ansvar for at følge op på arbejdet, de må offentliggøre udviklingen løbende, og sidst men ikke mindst må de knytte ledernes bonus til, hvorvidt målene nås. Det sidste princip var genstand for en omfattende diskussion, da det blev præsenteret i Storbritannien. Men i bakspejlet mener en tredjedel af deltagerne, at denne direkte sammenhæng er vigtig for at nå målet. Besøg "Kvinner i Finans Charter"s webside.
Læs også
"Vil kutte i lønnen til finansledere som ikke utjevner kjønnsbalansen" - Artikel fra Dagens Næringsliv (på norsk)