Du har måske allerede hørt om SFDR, den nye bæredygtighedslovgivning for finans, som EU er i færd med at indføre. SFDR er en forkortelse for Sustainable Financial Disclosure Regulation, og lovgivningen kommer til at påvirke alle spillere på de finansielle markeder. Hovedformålet med lovgivningen er at sikre transparens i forhold til bæredygtighed. Det vil forhåbentligt gøre det nemmere for kunderne at forstå, sammenligne og vurdere bæredygtighedsrelaterede features ved (og påstande fra!) de forskellige fonde.
Som privat investor er der nemlig mange forskellige overvejelser, man skal gøre sig, når man placerer sine midler. Afkastet er for de fleste vigtigst, når der investeres i fondsprodukter. Men har du gjort dig tanker om, hvilken rolle bæredygtighed spiller i din opsparing?
Krav og ønsker til graden af bæredygtighed svinger enormt fra én privat investor til en anden. Derfor findes der ikke en "one-size fits all"-løsning, og alle investorer bør evaluere, om de er tilfredse med, hvordan bæredygtighed indarbejdes i deres personlige portefølje. Uagtet om du synes, at overvejelser om bæredygtighed er relevante eller ej, så hjælper SFDR-reglerne med at navigere i junglen af tilbud.
Forskellige ESG-ambitioner
Når du skal finde rundt i et væld af bæredygtige investeringsmuligheder, så er det vigtigt at vide, hvordan SFDR-lovgivningen gør brug af artikel-ratings for at differentiere ESG-ambitionerne i forskellige fonde. Der stilles nemlig krav til alle fonde om, at de skal oplyse, hvor stort fokus de har på ESG og bæredygtighed:
- Artikel 6
Alle fonde er som minimum Artikel 6. Artikel 6 dækker over fonde, der ikke som sådan har ESG-ambitioner men alligevel er underlagt at offentliggøre, i hvilket omfang der tages stilling (eller ikke) til bæredygtighedsrisici. - Artikel 8
Artikel 8-fonde er de fonde, der ofte beskrives som "lysegrønne". De har til en vis grad fokus på miljømæssige eller sociale karakteristika. - Artikel 9
Artikel 9-fonde er såkaldt 'mørkegrønne' fonde. Disse har et mål om at investere decideret bæredygtigt, hvilket betyder, at hovedformålet er at tilvælge bæredygtige investeringer. Såkaldte 'impact-fonde' eller 'tematiske fonde' med specifikke mål (fx fonde, der investerer i selskaber, der understøtter FN's bæredygtighedsmål el.lign.) er typiske eksempler på Artikel 9-fonde.
Vi er stolte af, at alle SKAGENs fonde er klassificeret som Artikel 8-fonde og altså er såkaldt "lysegrønne fonde". Det betyder også, at SKAGENs fonde ikke i udgangspunktet har som målsætning at investere bæredygtigt. Alle SKAGENs aktiefonde investerer ud fra et mål om, at vores kunder skal have det bedst mulige risikojusterede afkast. Alligevel har vi dog valgt at fokusere på miljømæssige og sociale karakteristika ved at have ESG som en integreret del af vores investeringsstrategi. For vi mener, at ESG er en af nøglerne til at opnå et godt langsigtet risikojusteret afkast.
En integreret del af investeringsprocessen
ESG er integreret i alle dele af SKAGENs investeringsproces. Inden vi foretager en investering i et selskab, screener vi i forhold til ESG, og selskabet skal cleares her, før vi investerer. Når vi har investeret i et selskab, så tracker og analyserer vi det løbende. Som aktiv, value-baseret fondsforvalter har vi den fordel, at vi har et overskueligt antal virksomheder i vores porteføljer, og derfor har vi muligheden for at lave virksomhedsspecifikke analyser på alle selskaber. Det giver os en stor viden om bæredygtighedsrelaterede risici og -muligheder i fondene. Som aktiv forvalter forstår vi, at disse risici og muligheder danner grundlaget for vores ESG-relaterede virksomhedsdialoger og engagementer.
SKAGEN har inkorporeret overvejelser om ESG, lige siden vi i 2002 offentliggjorde vores ESG-retningslinjer, og vi vil fortsætte med at indtænke bæredygtighed fremover.