Det var en usædvanlig investering, da SKAGEN Kon-Tiki besluttede sig for at gå ind i Atlantic Sapphire, der opdrætter laks. Selskabet var kommet langt i deres arbejde med at løse mange af udfordringerne inden for landbaseret lakseopdræt. En opdrætsform som er mere bæredygtig, da den ikke forurener havet og samtidigt forbedrer fiskesundheden betydeligt.
- Vi investerede i Atlantic Sapphire på et tidligere tidspunkt, end vi normalt vil gøre. Men vi så en enestående mulighed for at investere i et spændende selskab med potentiale til at revolutionere sektoren for lakseopdræt, siger Cathrine.
Kraftig kursstigning
Aktien er steget med 150 procent siden SKAGEN Kon-Tiki investerede i selskabet for lidt over et år siden. I mellemtiden er Atlantic Sapphire blevet noteret på Merkur Markets.
- Da vi købte 10 procent af selskabet, var DNB blandt andet med på lånesiden. Det var et godt tegn, da de har stor kompetence inden for sektoren. Men det vigtigste for os var menneskene bag selskabet. Johan Andreassen har hele sit arbejdsliv været aktiv i branchen og har en enorm kompetence. Han har investeret betydelige beløb i selskabet, og er i samme båd som aktionærerne, siger Cathrine Gether.
Landbaseret opdræt
Atlantic Sapphire blev lanceret i 2010 af nordmændene og laksentusiasterne Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik. Kongstanken var at dyrke lakseopdræt på en mere bæredygtig og mindre forurenende måde. Baseret på genbrugsteknologi byggede de et landbaseret fiskeopdræt i Danmark. Ved hjælp af teknologien svømmer laksen i modstrømsbassiner, som minder om den måde den vilde laks lever på. Derudover bliver laksene ikke udsat for forskellige fiskesygdomme. Affaldet fra anlægget omdannes til gødning og biogas. På denne måde bliver miljøet belastet langt mindre, og fisken er fri for antibiotika og mikroplast.
- Atlantic Sapphire er uden tvivl det selskab, som er kommet længst i udviklingen inden for landbaseret lakseopdræt. Efter en lang udviklingsperiode er det endelig lykkedes dem at producere laks af den bedste kvalitet. Anlægget i Danmark er blevet brugt som test, og nu etablerer de et stort anlæg i Miami, hvor målet er at producere 90.000 tons laks, forklarer Gether.
Bæredygtig lokal produktion
Landbaseret opdræt har som produktionsform en række fordele. Ud over mindre lokale anlæg og friskere fisk, så er produktionen tættere på slutbrugerne.
- Det er en fordel, at man producerer fisken, der hvor efterspørgslen rent faktisk er. Det betyder friskere fisk til slutbrugerne. Så udover, at man slipper for at transportere laksen tværs over Atlanten med fly, er det også omkostningsbesparende for selskabet og bedre for klimaet, forklarer Cathrine.
Made in America
Atlantic Sapphires nyeste faciliteter er placeret i Miami. Det er en stor fordel, da "Made in America" er vigtigt for det amerikanske marked.
- Hvis virksomheden fortsætter med at levere i henhold til planen, har vi kun set begyndelsen på noget, der kan revolutionere branchen. Selv efter en meget flot kursudvikling, mener vi, at dette fortsat er en langsigtet investering. Den kan mangedobles i værdi, takket være det enorme potentiale i en industri, hvor det konventionelle opdræt kæmper for at vokse på grund af regulering og biologiske problemer. Samtidig ser vi at efterspørgslen på laks stiger. De er mange år foran alt andet, vi har set inden for landbaserede projekter, siger Cathrine.
For sin indsat har virksomheden modtaget mange priser fra forskellige miljøorganisationer. Virksomheden har fået patent på den unikke proces, hvor brakvand pumpes op og renset spildevand pumpes ned i jorden, hvor det renses naturligt.