Uroen har de seneste dage rystet aktiemarkeder fra Tokyo til New York. Investorerne er bange for, at konsekvenserne af den britiske folkeafstemning vil være giftige. Bekymringen for den politiske og økonomiske omvæltning påvirker en allerede skrøbelig økonomisk indhentning. Det er især usikkert, hvilken effekt Brexit vil have på andre lande i EU.
- De seneste par dage har været hektiske og forvirrende. Samtidig har mange markeder været ude for vilkårlige fald. Men volatilitet skaber muligheder for en valueinvestor som SKAGEN, siger Knut Gezelius, porteføljeforvalter i SKAGEN Global.
Ingen eurobonus
Storbritanniens beslutning om at forlade EU har indtil nu, ifølge Bloomberg, barberet omkring 4 billioner USD af globale aktiers værdi. Globale investorer har i kølvandet af afstemningen søgt tilflugt i, hvad der anses for sikre investeringer, og sælger finansielle selskaber fra.
I denne periode med store fald i Storbritannien er afkastet i to af vores fem aktiefonde faldet brat i absolutte tal. Selv om afstemningen har haft vidt forskellige konsekvenser, har faldet været direkte knyttet til den underliggende eksponering mod finansielle virksomheder eller aktier noteret i London og Europa. I de globale vækstmarkeder har effekten af den seneste markedsuro været meget afdæmpet.
På grund af sin relative relativt høje eksponering mod amerikansk og europæisk finans er SKAGEN Global den fond, der i størst grad har mærket turbulensen. Fonden har store positioner i American International Group (AIG) og Citigroup, og havde i slutningen af maj investeret 24 procent af sin portefølje i finansielle virksomheder. MSCI All Country indekset havde til sammenligning 21 procent i finansielle virksomheder.
Holder fast i filosofien
- Vi har været en del overvægtet i finanssektoren, idet vores værdibaserede filosofi peger på langsigtede, undervurderede finansielle institutioner. Størstedelen af vores finansielle beholdninger er desuden blandt de bedst konsoliderede banker og forsikringsselskaber, så i vores optik er den kortsigtede volatilitet overdrevet, siger Gezelius.
Gezelius fremhæver, at de finansielle markeder har tendens til at skyde over målet, både på vej op og på vej ned. Han mener således, at AIG og Citigroup de sidste par dage har været straffet for hårdt. AIG og Citigroup har kun begrænset eksponering mod Europa. Mere end to tredjedele af indtjeningen i AIG kommer fra USA og derudover kommer 13 procent fra Asien/Stillehavsområdet. Næsten halvdelen af Citigroups indtjening kommer fra USA, 19 procent fra Asien/Stillehavsområdet og 17 procent fra Latinamerika.
For SKAGEN Focus' vedkommende var finans også den sektor, hvis performance blev hårdest ramt under Brexit-uroen. Fonden er stadig foran sit referenceindeks, MSCI World Country Index. Det er til trods for, at AIG er fondens største beholdning. At fonden har klaret sig bedre end indekset, skyldes god aktieudvælgelse i andre områder såsom smallcap selskaber og metal.
SKAGEN Focus er også et af de bedste eksempler op, hvor vilkårligt frasalget af finans egentlig er via sin position i Citizens Financial. Selskabet faldt betydeligt i værdi efter afstemningen til trods for at bankens regionale fokus er på USA. Det giver ikke mening.
SKAGEN Vekst har også har fået de seneste dages markedskræfter at føle. Dette skyldes det nordiske/globale mandat. På grund af den nære relation mellem den nordiske region og resten af Europa, lå de nordiske børser tæt op ad deres europæiske modstykker efter afstemningen. Markederne faldt betydeligt fra København til Helsinki.
Omvendt risikoopfattelse
For aktiefonden SKAGEN Kon-Tiki, som investerer i de nye markeder, har markedsuroens virkninger været meget mere begrænset. Den britiske afstemning har, ifølge en kommentar fra Bloomberg, mere eller mindre vendt opfattelsen af den globale politiske risiko på hovedet. Europæiske politikere vil diskutere Brexit i årevis og derved frembringe en langvarig tåge af usikkerhed i regionens aktiemarkeder.
Det politiske mundhuggeri lader til at være gunstigt for de globale vækstmarkeder, og handelstvister kan føre til, at den amerikanske centralbank Fed og Den Europæiske Centralbank beholder deres stimulanstiltag meget længere. Dette vil være gunstigt for de nye markeder, hvor en strammere likviditet er begyndt at blive et problem. Desuden bliver Brasiliens nye regering og Ruslands relative isolation nu opfattet som positive.
På den måde har SKAGEN Kon-Tiki klaret stormvejret ganske godt. Det samme gælder vores globale ejendomsfond SKAGEN m2, som har næsten en tredjedel af sine aktiver i de nye markeder, sammenlignet med 25 procent i MSCI Real Estate indekset.
De internationale aktiemarkeder ser i skrivende stund ud til at tage en tænkepause, mens de ser afstemningens konsekvenser an. Det engelske pund. europæiske aktier og råvarer har konstateret deres første stigning, siden resultatet af chokafstemningen blev offentliggjort. Vores porteføljeforvaltere ser positivt på deres porteføljer og er overbevist om, at afkastet vil komme igen efter den turbulens, vi har været gennem de sidste par dage.