Markederne havde på forkant tilpasset priserne ud fra forventningerne om, at Storbritannien ville stemme for at forblive i EU. Derfor faldt FTSE 100, som består af de 100 største selskaber på London-børsen, 6,4 procent i morgentimerne. Til sammenligning er det tyske Dax-indeks, som består af de 30 største selskaber på Frankfurt-børsen, faldet med 7,9 procent.
"Resultatet var slet ikke som markedet havde forventet. Det er helt tydeligt, når vi ser på reaktionerne. Markederne har vist sig endnu mere nervøse end de var i udgangspunktet før afstemningen", siger Chris Tommy Simonsen, der er porteføljeforvalter i SKAGEN Global.
Obligationsmarkedet påvirket
Det er ikke bare i aktiemarkedet, der er påvirket af det uventede valgresultat. Også i obligationsmarkedet er der usikkerhed at spore. Den britiske 10-årige statsrente er i dag faldet med 34 basispunkter til 1 procent. Til sammenligning har den tyske 10-årige statsrente faldet med 20 basispunkter til -0,1 procent. I valutamarkedet har de fleste valutaer tabt terræn mod for eksempel den amerikanske dollar. Det britiske pund er nede med 8,1 procent, mens euroen er nede med 2,8 procent. Også den danske krone faldt mod den amerikanske dollar og er nede 2,4 procent i morgentimerne.
Afsmittende effekt
Mange investorer søger nu tilflugt i det som anses for at være sikre investeringer i frygt for, hvilke afsmittende effekter det britiske valgresultat kan give. Et stort usikkerhedsmoment er, hvordan Brexit vil smitte af på de andre lande i unionen. Hvis politikerne i de andre lande begynder at snakke om et muligt exit, kan det så tvivl om fremtiden for unionen.
"Dette er noget af det, som bekymrer mig mest. Finansmarkederne hader usikkerhed. Centralbankerne vil nu arbejde hårdt for at stabilisere markederne", siger Jane Tvedt, porteføljeforvalter i obligationsfonden SKAGEN Tellus.
Begrænset direkte eksponering
Bevægelserne i aktie- og obligationsmarkederne forventes at påvirke SKAGENs fonde, men i udgangspunktet var den direkte eksponering mod Storbritannien begrænset ved udgangen af gårsdagen handel.
Aktiefonden SKAGEN Global havde før afstemningen den højeste eksponering mod Storbritannien på 7,3 procent. I SKAGEN m2 og SKAGEN Focus var var eksponeringen på hhv. 3,1 procent og 2 procent. SKAGEN Kon-Tiki havde 0,7 procent i nettoeksponering mod Storbritannien, mens SKAGEN Vekst ikke har en direkte eksponering mod Storbritannien.
Lægger du eksponeringen mod resten af Europa til, øges tallene. SKAGEN Global havde per i går totalt 17 procent af porteføljen investeret i euro-landene. SKAGEN m2 har til sammenligning 22 procent i euro-området, mens for SKAGEN Focus var det tilsvarende tal 20 procent. SKAGEN Kon-Tiki har så lidt som 0,8 procent af investeringerne i euro-området.
I obligationsfondene SKAGEN Avkastning og SKAGEN Tellus har der heller ikke været nogen direkte eksponering mod Storbritannien, men de har totalt set 16 procent og 33 procent af midlerne investeret i euro-området. I SKAGEN Credit, som investerer i virksomhedsobligationer, er 15 procent af porteføljen eksponeret mod Storbitannien.
"Bevægelserne i dag er selvsagt af betydelig størrelse. Men selv om markederne i det korte løb kan være drevet af følelser ,vil det i det lange løb være fundamentale faktorer som økonomisk vækst og kapitalafkast, som gælder", siger Leif Ola Rød, administrerende og investeringsdirektør i SKAGEN Fondene.