Briternes ønsker om at begrænse indvandringen, ser ud til at være uforeneligt med det fjerde princip i det indre marked – arbejdskraftens frie bevægelighed. Dette udelukker en "norsk løsning", der som bekendt står udenfor EU, men er med i det indre marked.
Ensidig frihandel
Storbritannien vil i stedet forsøge at forhandle en frihandelsaftale på plads med EU. En løsning, der minder om den schweiziske. Theresa May understregede i sin tale, at Storbritannien ønsker at indgå i så mange frihandelsaftaler som muligt i Europa og andre steder. Dette vil indebære, at Storbritannien også skal forlade EU-toldunionen, da denne aftale opsætter handelshindringer uden for Europa.
Er Brexit så en realitet? Det afhænger af den politiske udvikling i Storbritannien og EU i de kommende år. Der kan nå at blive indgået mange studehandler mellem London og Bruxelles inden forhandlingerne er afsluttet. I den tid kan der også nå at blive valgt et nyt parlament, hvor flertallet ønsker at blive i EU. I den situation vil det ikke være givet, at parlamentet vil rette sig efter den vejledende afstemning, som Brexit i realiteten er. Dermed kan skilsmissesagen meget vel ende i en kærlighedsløs "til døden os skiller" ægteskab mellem London og Bruxelles.
Efter at pundet blev nedskrevet forud for premiereministerens længe ventede tale, steg pundet omkring 2 procent i forhold til euroen efter talen. Samtidigt faldt Londons aktiemarked dog med omkring1,5 procent. Det er uklart, hvor meget af denne reaktion kan tilskrives talen. De første reaktioner fra markederne er ikke altid en sikker rettesnor for, hvordan markederne fortolker politiske signaler.
Hvordan ser fremtiden så ud for Storbritannien?
Udover alle andre påvirkninger, vil reaktionerne på Brexit fra de finansielle markeder afhænge af om Storbritannien rent faktisk forlader EU. Og hvis de gør, hvor dygtige de er til at forhandle sine handelsaftaler på plads. At spå om, hvad der vil ske herefter, vil svare til at ignorere tidens og uvidenhedens kræfter - for nu at låne et udtryk fra Keynes – der vil opsluge de britiske øers kommercielle forhold til EU og resten af verden.
Artiklen har været bragt som morgenkommentar på finans.dk den 26. januar 2017.