Uroen på markederne fortsatte forrige uge og sendte S&P 500 og Oslo Børs ned med hhv. 15 pct. og 0,9 pct. Denne uge startede med, at børsen i Oslo faldt med 4 pct. på niveau med de andre europæiske børser.
Her et overblik over nogle af de vigtigste hændelser:
- Markederne var lidt mere positive fredag
- Olieprisen er faldet med 62 pct. indtil videre i år og er nu på det laveste niveau siden 2003. Det er en af årsagerne til det massive kollaps af den norske krone (NOK), som befinder sig på et rekordlavt niveau mod dollaren.
- Presset på NOK er fortsat, selvom Norges Bank (den norske centralbank) meddelte, at de ville gribe ind i markedet og købe NOK, hvis det blev nødvendigt.
- Likviditeten på det norske valutamarked blev bedre fredag på grund af tiltagene fra Norges Bank og håbet om, at den genoplivede Statens Obligationsfond snart er klar til at operere i markedet.
- Den mexicanske centralbank sænkede overraskende renten med 50 basispoint.
- Demokraterne og republikanerne i den amerikanske kongres formåede ikke at nå til enighed om, hvordan pengene i den udvidede hjælpepakke skal fordeles. Der er enighed om at fordoble det beløb, der blev præsenteret i forrige uge, så støtten nu er på 2.000 milliarder dollar, 10 pct. af BNP, og altså ikke som først annonceret 1.000 mia. dollar. Store amerikanske selskaber kan i gennemsnit kapital til at klare syv måneders drift, så de bør kunne klare sig gennem krisen. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis tilfældet i mindre virksomheder. Uenigheden i kongressen handler nu om, hvordan man sikrer sig, at pengene går til dem, der reelt har brug for dem.
- Alle ser ud til at være enige om, at verden er på vej ind i en recession, og det primære scenarie er, at krisen bliver dyb men kortvarig, og at volatiliteten og usikkerheden vil fortsætte, indtil vi ser en lysere udvikling i antallet af dødsfald som følger af coronavirus. Sunde selskaber kommer til at overleve, men ikke alle.
- Faldet i aktivitet i Kina i februar var det største siden kulturrevolutionen.
- I Norge steg arbejdsløsheden fra 2,3 pct. til 5,3 pct. på en uge.
- Den amerikanske finansminister Steve Mnuchin forventer, at arbejdsløsheden vil stige med 20 pct. i USA, hvis man ikke foretager indgreb. Til sammenligning var arbejdsløsheden 3,5 pct. i februar.
Opsummering af fondene
- Ingen store ændringer
- Porteføljeforvalterne benyttede opturen på markederne i slutningen af forrige uge til at justere på flere positioner.
Tal med os
Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende.
I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.
Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.
- Telefon: 70 10 40 01
- Email: kundeservice@skagenfondene.dk