I artiklen Vejen til bedring på aktiemarkederne ser vi på, hvordan tidligere kriser kan hjælpe os til at forstå, hvor hurtigt aktiemarkedet kan indhente de fald, vi ser som følger af coronavirusudbruddet, og hvordan vores fonde kommer til at præstere, så snart stemningen vender. Det er umuligt for os at forudse, hvornår aktiemarkedet rammer bunden. Vores vigtigste job er at sikre porteføljerne og forberede os på stigningen. En god militærstrateg vil altid planlægge efter forskellige scenarier for at begrænse fjendens overraskelsesfordel. I den nuværende situation er det coronavirus, der er vores modstander, og nedenfor diskuterer vi tre mulige scenarier for fremtiden.
Jagten på forudsigelighed
Hvornår er min familie, mine venner og jeg selv atter sikre? Hvornår kan vi komme tilbage på job? Hvornår kan vi igen gå på restaurant eller til koncert? Hvordan har min opsparing det? Der er mange store spørgsmål og ganske få ordentlige svar. Men den store grad af uforudsigelighed til trods kan vi stadig udstikke en kurs:
Over tid lærer vi mere om virussen og om fordele og ulemper ved de forskellige måder at bekæmpe den på. Vi vil være bedre rustet til at stå imod nye bølger, efterhånden som denne første bølge, der er skyllet ind over os, lægger sig.
Jo mere, vi lærer, desto mere kan vi tage kontrol, og samfundet vil langsomt kunne begynde at fungere igen. Vi vil få en slags normalitet tilbage, selv om det bestemt vil vare længe, før vi er tilbage til den virkelighed, vi kendte før krisen.
Vacciner og medicin bliver stille og roligt godkendt til brug, og når det sker, kan vi igen være sammen, omend med en ny forståelse for og bevidsthed om, hvilke usynlige fjender, der kan true os i fremtiden.
Ændringer i porteføljerne i perioder med markedskorrektioner
Vores strategi er, at vores porteføljer skal kunne stå distancen i alt slags vejr. I tider med korrektioner kan vi sikre porteføljerne ved at justere eller sælge poster fra, som er mere sårbare over for udsving. Du kan læse mere om, hvordan vores porteføljeteam har justeret porteføljerne i kvartalsrapporterne.
Foruden at sikre porteføljerne er det også vigtigt at have en sund sammensætning af dels selskaber, som er mere modstandsdygtige i en recession (fx telecom, forbrugsvarer og tjenesteydelser), og dels selskaber, som præsterer godt, når markederne atter indhenter det tabte (fx råvarer, industri og finans).
Vi mener, at detaljerede analyser er en vigtig rettesnor til at investere i et udvalg af stærke selskaber frem for blot at investere i samtlige selskaber i et givent indeks. Som en aktiv forvalter kan vi undgå mange faldgruber især i perioder med store udsving og i perioder, hvor flere selskaber er i fare for at gå konkurs.
For bedre at kunne følge udviklingen i den nuværende korrektion har vi udviklet en række scenarier, som kan hjælpe os med at navigere gennem de kommende måneder. Disse gør det muligt at planlægge efter forskellige udfald. Vi opdaterer vores bibliotek over potentielle investeringscases løbende. Her finder man en række selskaber, som vi har analyseret grundigt og kender godt. Mange af dem er desuden selskaber, vi har investeret i tidligere. Planerne er klare, og vi kan søsætte dem, så snart tiden er rigtig. Vi ved, at ingen af disse scenarier vil udspille sig lige præcist sådan, som vi beskriver her. Men de fungerer som et anker og hjælper os til at være disciplinerede og holde en sikker kurs.
Vores tre scenarier for udviklingen på aktiemarkedet efter coronakrisen:
- Virussen er under kontrol før sommer, og vi ser en gradvis tilbagevenden til normale tilstande. Aktiemarkedet vil fortsætte med at stige og indhente det tabte i en V-formet kurve.
- Virussen er under kontrol før sommer, men en ny bølge rammer til efteråret. Aktiemarkedet korrigerer ned igen, og tabene vil blive indhentet i en W-formet kurve.
- Vi ser ikke en kontinuerlig indhentning af tabene på markedet, før vi har en coronavaccine, der virker. Måske først i første halvdel af 2021. Nedturen bliver længere, og en alvorlig recession gør, at det tabte indhentes i en U-formet kurve.
Man ser normalt fremgangen på aktiemarkedet seks til otte måneder, før fremgangen slår igennem i de makroøkonomiske data. Vi er forberedt, at markederne forbedrer sig, lige meget hvilken form, udjævningen antager.