Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

8 min læsetid

Aktiemarkederne var flyvende i andet kvartal

De globale aktiemarkeder leverede flotte gevinster i andet kvartal i takt med, at verdensøkonomien viser klare tegn på bedring oven på pandemien. Inflation er stadig et helt centralt samtaleemne blandt investorerne, men flertallet mener stadig, at de nylige stigninger har bund i en underligende uro mere end klare fremadrettede tendenser. Råvarerpriserne fortsatte deres fremfærd, mens oliepriserne for første gang i mere end to år steg til over 75 dollars.

Alle SKAGENs fonde præsterede pænt, og kun SKAGEN Kon-Tiki underpræsterede sit indeks, og det med beskedne 0,10 pct. Især SKAGEN Global og SKAGEN m2 overraskede positivt med tocifrede absolutte afkast i kvartalet.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global gav sit referenceindeks baghjul i andet kvartal og leverede et afkast på imponerende 11,35 pct. mod 6,22 pct. i indekset. Også anskuet siden start tegner der sig et flot billede. Her har SKAGEN Global præsteret 13,82 pct. mod 5,76 pct. i referenceindekset.

Sportstøjsgiganten Nike, der næppe behøver yderligere introduktion, blev en højdespringer, delvist på grund af en yderst lukrativ digital slutbrugerstrategi. Hertil kunne koncernen afsløre nye 2025-målsætninger, der langt oversteg markedets forventninger. Også softwareselskabet Adobe overraskede positivt i deres Q1-rapport, og det samme gjorde luksuskoncernerne LVMH og Hermès – sidstnævnte kunne vise vækst i samtlige produktkategorier.

De største tilbagegange i fonden finder vi hos MarketAxess, Abbott Laboratories og Verisk, der skuffede forventningerne. Global-teamet mener dog, at der er tale om enlige svaler og mener ikke, at der er grund til bekymring på den lange bane.

SKAGEN Global hverken solgte sig ud eller købte sig ind i nye selskaber i kvartalet, og porteføljen tæller stadig 30 selskaber, som forvalterteamet har stor tiltro til. Således fortsætter trenden fra årets første tre måneder, hvor forvalterne heller ikke foretog nogle graverende ændringer i porteføljen. Efter et imponerende første kvartal har Global-teamet dog valgt at trimme positionen i danske DSV, efter at aktien steg mere end 200 pct. fra pandemien brød ud i marts 2020.

Læs SKAGEN Globals kvartalsrapport.

SKAGEN m2

Med et afkast på 10,59 pct. leverede vores ejendomsfond SKAGEN m2 ikke bare et flot absolut afkast, fonden slog også sit indeks, der sluttede kvartalet med et afkast på 7,16 pct. Også målt siden fondens lancering tegner der sig et pænt billede: Her har fonden leveret 7,42 pct. mod 6,99 pct. i indekset.

Fondens stærkeste position blev svenske Adapteo, der steg pænt oven på et købsbud fra en infrastrukturfond med forbindelse til Gol

dman Sachs. En anden svensker, lagerkoncernen Catena, leverede også pænt, fordi efterspørgslen stadig er høj.

Det tyske ejendomsselskab Deutsche Wohnen (DW) fusionerede med en anden tysk boliggigant, Vonovia, hvilket affødte at SKAGEN m2 skiftede aktierne ind i Vonovia. Skiftet kan ses som en diversificeringsstrategi, idet Vonovia har aktivitet i flere europæiske markeder.

SKAGEN m2 købte sig i kvartal ind i den amerikanske kontoroperatør Paramount Group, der primært opererer i San Fransisco og New York. Også japanske Tokyu Fudosan blev en ny position, selskabet handles til flot rabat og satser på klimavenlig infrastruktur som fx solenergi.

I kvartalet blev det en anden japansk virksomhed, Keihanshin Building, der trak mest ned som resultat af en forfejlet budrunde i første kvartal.

Læs SKAGEN m2's kvartalsrapport.

SKAGEN Vekst

 

SKAGEN Vekst leverede 7,53 pct. i afkast i andet kvartal mod 6,74 pct. i indekset. Også målt siden start tager fondens performance sig pænt ud i sammenligning. Her har SKAGEN Vekst præsteret 12,80 pct. mod 10,16 pct. i referenceindekset.

En af mange stærke præstationer i SKAGEN Veksts portefølje kom fra shippingselskabet Flex LNG. Her begynder man endelig at lave langsigtede kontrakter. Også det norske shippingselskab Golden Ocean præsterede pænt som følger af stigende indtjening, og russiske Gazprom blev også en god forretning i kvartalet, idet aktieprisen her blev hjulpet på vej af de stigende benzinpriser verden over.

I modsat ende finder vi også i SKAGEN Vekst kinesiske Ping An, der trak fonden ned. En anden kinesisk koncern, e-handelskæmpen Alibaba, trak ligeledes ned oven på nyheden om, at selskabet har brug for mere kapital for at fastholde sin konkurrenceposition. Efter en stærk start på året måtte også den svenske stålfabrikant SSABB levere lidt af gevinsten tilbage, eftersom prisen på stål har stabiliseret sig de seneste måneder.

SKAGEN Vekst købte sig i kvartalet ind i det transatlantiske lavprisflyselskab Norse Atlantic Airways, da selskabet gik på børsen i april. Efter en lang periode med restruktureringer i et andet norsk luftfartsselskab, nemlig Norwegian, besluttede fonden også at

købe sig ind i nytegningen af aktier. Her solgte fonden sig dog hurtigt ud igen, da kursen hurtigt steg til målprisen.

Det blev i det hele taget et børsnoteringernes kvartal i fonden, der også købte sig ind i det russiske tømmerselskab Segezha Group, da dette gik på børsen, og ligeledes deltog i børsnoteringen af den norske emballageproducent Elopak.

For at finansiere alle indkøbene solgte forvalterne sig delvist ud af sin position i det svenske holdingselskab Kinnevik, der til trods for stadig flotte resultater ikke længere på samme måde kan se fremgangen afspejlet i aktieprisen. Også beholdningen i det svenske skovselskab Holmen blev reduceret, da aktien så småt nærmere sig forvalternes kursmål.

Læs SKAGEN Veksts kvartalsrapport.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus leverede en flot præstation i andet kvartal med et afkast på 5,18 pct. Fonden nåede dog ikke helt sit benchmark, der sluttede kvartalet på 6,22 pct. Ejheller målt siden fondens start når den helt sit benchmark. Her har fonden præsteret 5,95 pct. mod 9,07 pct. i referenceindekset.

Især Roxgold trak op i andet kvartal efter at selskabet havde fået et købsbud fra Fortuna Silver. SKAGEN Focus gik ind i Roxgold i 2019 og har i det forgangne kvartal reduceret positionen, da selskabet nåede sit prismål, men Roxgold udgør stadig en endog meget lovende top-ti position i fonden.

Der var fin aktivitet i fonden i kvartalet – der blev både købt betydeligt ind og solgt fra. Den franske billejekoncern Europcar, en af fondens nye positioner, blev en af periodens bedste bidragydere. Efter konsolideringer i starten af pandemien har selskabet nemlig nu en yderst solid balance med meget begrænsede gældsposter.

Fonden solgte sig ud af en række positioner, der nåede deres kursmål i perioden. Herunder tømmerselskabet West Fraser Timber, den tyske maskinkomponentfabrikant Norma Group (der har mere end fordoblet prisen, siden positionen blev initieret i 2020) og den japanske industrikæmpe Hitachi Construction Machinery. Man reducerede endvidere en anden højdespringerposition nemlig Ivanhoe Mines.

Focus-teamet købte sig ind i det tyske billejeselskab SIXT, der blev en klar vinder oven på den massive krise i biludlejningsbranchen som følger af pandemien. Kvartalet stod i det hele taget i transportsektorens tegn – for man købte sig også ind i en britisk busoperatør, Stagecoach foruden altså Europcar.

Læs SKAGEN Focus' kvartalsrapport.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkederne præsterede ikke helt så pænt som de udviklede markeder i tredje kvartal, og i SKAGEN Kon-Tiki havnede afkastet på 3,82 pct. i perioden mod 3,92 pct. i referenceindekset. Målt siden start ser det imidlertid pænere ud: Her har vores vækstmarkedsfond overpræsteret sit indeks og leveret 11,86 pct. i afkast mod 8,20 pct. i indekset.

Det var en række gengangere fra første kvartal, der bidrog positivt til performance også i andet kvartal. Den indiske agrokemi-producent UPL steg pænt og leverer stadig flot som følger af velintegreret full-service forretningsmodel. Også Ivanhoe Mines har leveret pæne afkast det seneste år som et resultat af stigende priser på kobber og øget fokus på metallets betydning i elektrificeringen.

I andet kvartal var det det kinesiske finanskonglomerat Ping An Insurance, der trak mest ned. Kon-Tiki-teamet ser stadig Ping An-aktien som massivt undervurderet og har benyttet faldet til at opkøbe yderligere.

Fonden solgte sig i kvartalet ud af tyrkiske KOC efter øget politisk uro som følger af præsident Erdogans fyring af landets centralbankchef. I Brasilien solgte fonden sig ud af det statskontrollerede Banrisul også på grund af stigende politisk uro. Også Bank of China og Euronav blev solgt fra for i stedet at kunne frigive kapital til mere lovende investeringer, herunder en anden kinesisk virksomhed, nemlig energiselskabet CNOOC, der bør kunne nyde godt af de aktuelle stærke oliepriser. Foruden en række andre mindre positioner blev der også plads til endnu et russisk selskab i porteføljen: Magnit er Ruslands næststørste dagligvarekoncern og driver langt over 10.000 supermarkeder og materialister over hele landet. Kon-Tiki-teamet mener, at selskabet vil nyde godt af det aktuelle klimas konkurrencedynamikker og konsolideringer.

Læs SKAGEN Kon-Tikis kvartalsrapport.

 

Hvad er value-investering?

Der er mange forskellige overbevisninger inden for investering. Hos SKAGEN mener vi, at value-investering kan bidrage til det bedste langsigtede, risikojusterede afkast for vores kunder. 

Læs mere om, hvad value-investering egentlig indebærer.

Læs mere arrow_right_alt
Tal med vores rådgivere

Vil du høre mere om dine investeringsmulighede? Få en gratis og uforpligtende snak med vores dygtige rådgivere.

Kontakt os arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Hvad betyder Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Nedtælling til det amerikanske valg: Økonomien i fokus

Hva er det viktigste for amerikanske velgere i presidentvalget 5. november, og hvordan er utsiktene ...

Opdatering fra investeringsdirektøren: Er aktiemarkederne på vej tilbage til normalen?

The third quarter saw a broadening of the equity rally and the emergence of several factors that ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up