Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud af fem af vores fonde klarede sig positivt både absolut og relativt.
Til trods for, at de globale aktiemarkeder oplevede et fald i tredje kvartal, klarere vores fonde faktisk skærene ganske pænt. Investorerne har stadig blikket fast rettet mod den amerikanske centralbank Feds forventninger til renten, og en meddelelse fra Fed midt i september – og den efterfølgende pressekonference – blev tolket som et signal om, at renten forbliver højere i længere tid, hvilket markederne prompte reagerede på.
I vækstmarkederne præsterede aktierne overordnet i tråd med de udviklede markeder. Her var Taiwan, Sydkorea og Kina de væsentligste negative bidragydere i kvartalet, men bekymringen for den kinesiske ejendomssektors fremtid spøger også stadig – og det samme gør frygten for, hvor sund landets banksektor reelt er – og det faktum, ikke mindst, at genopretningen efter pandemiens nedlukninger stadig trækker ud.
Fire af vores fem fonde præsterede positivt på såvel den absolutte som den relative bane i perioden.
SKAGEN Vekst
SKAGEN Vekst overpræsterede sit indeks (MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic) med flere længder i tredje kvartal. Vores fond leverede 4,1 pct., mens indekset kun nåede 0,2 pct. Over en femårig periode ligger fonden på niveau med sit indeks. Fonden har her leveret 7,8 pct., mens indeks har givet 7,9 pct. i gennemsnitligt årligt afkast.
SKAGEN Vekst har nydt godt af stigende oliepriser, der kom fondens betydelige positioner i energisektoren med selskaber som CNOOC og Shell til gavn.
I september blev den norske telekommunikationsudbyder Telenor største positive bidrag i september, hvor den generelle risikoforsigtighed i markedet løftede de defensive aktier. Telenors aktiekurs blev yderligere styrket af en strøm af positive nyheder. Flere analytikere opjusterede aktien på forventningen om solide cashflows de kommende år kombineret med optimisme omkring en sandsynlig exit fra Asien. De seneste ændringer i ledelsen blev også positivt modtaget, da de klart signalerer fremskridt i strategien for et farvel til det asiatiske marked.
Det blev det danske facility service-selskab ISS, der trak mest ned, da fornyet bekymring om færre kontorpladser ramte aktiekursen. I fonden peger forvalterne dog på, at mindre kontorplads måske nok vil udgøre en udfordring for ISS' rengøringsforretning, men at dette er mere end afspejlet i den nuværende aktiekurs. Hertil vil lavere vækst have en positiv indvirkning på de frie pengestrømme, da det frigiver kapital, hvilket forvalterne forventer, at selskabet vil udnytte til tilbagekøb af aktier, hvorfor man har udnyttet svagheden til at øge positionen.
Forvalterne har øget positionen i en række iT-selskaber, herunder det amerikanske IT-selskab Broadcom, TietoEvry og Kinnevik. I Kina har man solgt positionen i China Mobile for i stedet at initiere en position i Alibaba, idet afvigelser i aktieprisen i førstnævnte har ændret på udsigterne og dermed attraktionsniveauet. Fonden købte sig yderligere ind i det kinesiske mineselskab Boliden, der ligger godt positioneret til at nyde godt af energitransitionen i den globale økonomi.
SKAGEN Focus
Vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus klarede sig solidt i et udfordrende kvartal og leverede et afkast på 1,28 pct. sammenlignet med benchmarket MSCI All Country World, der præsterede negativt med -0,31 pct. Over en femårig horisont har fonden underpræsteret sit benchmark, her har fonden givet 6,1 pct., mens benchmark præsterede 8,41 pct.
En sektor, der længe er gået under radaren, og som fortsat kan drage nytte af højere renter og vedvarende inflation, er finanssektoren i Japan. Vi har allerede set en markant re-rating af sektoren til gavn for vores positioner i Shiga Bank, Keiyo Bank og det finansielle konglomerat Japan Post Holdings. Selvom en svagere yen har lagt en dæmper på afkastene, er netop bankpositionerne stadig en væsentlig del af forklaringen på fondens pæne præstation på det seneste.
Også i USA ser forvalterne et større potentiale for gode risikopræmier i det amerikanske regionale banksystem efter bankkrisen tidligere på året. Faktisk handles mindre amerikanske banker lige nu billigere end de japanske. Af samme grund har fonden øget sin position i den regionale bank First Horizon, der handles et godt stykke under sin P/B og i øvrigt billigere end sammenlignelige konkurrenter og et pænt indtjeningspotentiale.
Udfordringer i de mere rentefølsomme sektorer betød, at fondens råvarepositioner, herunder de to nordamerikanske tømmerproducenter Canfor og Interfor samt mineselskabet Fortuna Silver Mines trak ned.
Forvalterne sagde i kvartalet farvel til det japanske minematerielselskab Komatsu, hurtiglader-producenten Accelleron, idet begge nåede deres kursmål. For at optimere porteføljen har forvalterne endvidere reduceret positionerne i Shiga Bank og Keiyo Bank, der også nærmer sig kursmålet.
Autoleverandøren Phinia blev et nyt bekendtskab i porteføljen. Phinia beskæftiger sig med komponenter til bilindustrien, herunder brændstofindsprøjtning og løsninger til brint- og hybridbiler. En exceptionel afmatning i den europæiske small-/mid-cap-sektor gjorde det også muligt for teamet at føje Signify, der er verdens førende inden for belysning, til porteføljen. Her er tale om en klassisk value-case med gode muligheder for at ligge i front i transitionen til LED.
SKAGEN Kon-Tiki
SKAGEN Kon-Tiki klarede sig godt i tredje kvartal trods globale udfordringer, med et afkast på 1,89 pct. sammenlignet med referenceindekset MSCI Emerging Markets, der kun gav 0,18 pct. i aftkast. Over fem år har vores fond givet 3,3 pct. i gennemsnitligt årligt afkast og slår således indekset, der har leveret 2,4 pct.
For sjette kvartal i træk har vores vækstmarkedsfond overpræsteret sit indeks. I tredje kvartal blev det blandt andet det kinesiske olieselskab CNOOC og energiselskabet TotalEnergies, der bidrog til afkastet som et resultat af stærkere oliepriser.
I modsat hjørne trak blandt andet LG Electronics og e-handelsgiganten Alibaba ned. Førstnævnte blev presset af de forsat lave forventninger til forbruget, mens sidstnævnte faldt som konsekvens af den generelle afmatning i det kinesiske marked.
I løbet af september har fondens portefølje gennemgået begrænset med ændringer, men en tilføjelse, der er værd at bemærke, er Phinia, som er førende leverandør af brændstofindsprøjtningssystemer tilkøretøjer. Phinia blev udskilt fra BorgWarner i juli 2023, og i forvalternes optik udgør investeringsmuligheden en klassisk overset udskillelses-case. Den nuværende værdiansættelse ligger betydeligt under det tidligere moderselskabs og relevante konkurrenters, og forvalterne ser adskillige katalysatorer, der kan drive en justering af aktiekursen. Der blev ikke sagt farvel til nogle porteføljeselskaber i perioden.
SKAGEN m2
SKAGEN m2 slog sit indeks MSCI All Country World Index Real Estate IMI i tredje kvartal men havnede stadig i rødt med et afkast på -0,01 pct. mod indeksets -3,26 pct. Over en femårig periode har fonden leveret et lille bitte positivt afkast på 0,51 pct., sammenlignet med negative -1,09 pct. i referenceindekset.
Norske Self Storage Group, den amerikansk-noterede ejendoms- og infrastrukturoperatør DigitalBridge og det østeuropæiske industrilagerselskab CTP stod for periodens stærkeste bidrag.
Self Storage Group kunne meddele, at de havde modtaget et bud på alle aktierne fra det amerikanske pensionsselskab TIAA med en præmie på ca. 67 pct. Self Storage Group har en del af SKAGEN m2's portefølje siden 2017. Hvis buddet går igennem, betyder det, at denne position har bidraget med 18 pct. gennemsnitligt årligt afkast til andelshaverne.
DigitalBridges aktiekurs fortsatte med at stige i tredje kvartal efter en solid kvartalsrapport og en nylig meddelelse om en vellykket rekapitalisering af Data Banks datacenterportefølje, der muliggør en frakonsolidering, hvilket er en klar katalysator i investeringscasen og endnu et skridt mod at forenkle selskabets struktur.
CTP har en markedsdominerende position i en række central- og østeuropæiske lande og er godt designet til vækst i netop de markeder, understøttet af vedvarende vækst i efterspørgslen. Ved udgangen af august havde selskabet udlejet 7 pct. mere areal end året før, og lejevæksten var omkring 11 pct. højere end seneste års gennemsnit, hvilket trodser rygter om afmatning.
De største negative bidrag i kvartal stammer fra det amerikanske ejendomsselskab Independence Realty Trust og amerikanske American Tower, der udbyder teleinfrastruktur og blandt andet opererer teletårne.
Independence Realty Trust præsenterede en kvartalsrapport med blandede resultater: En stigning i udlejning og forbedret cashflow som følge af lavere omkostninger, men omvendt også lavere afkast på investeringen i selskabets værditilbud og lavere vækst sammenlignet med konkurrenterne. Forvalterne mener, at selskabet stadig er godt positioneret til at stå imod i et hårdere økonomisk klima i USA.
American Tower lejer blandt andet jord og tårnstrukturer ud til kommunikationsselskaber, og her er der tale om langsigtede lejekontrakter. American Tower er derfor meget følsom over for renten, især på kort sigt. På lang sigt forventer forvalterne imidlertid, at selskabet vil drage fordel af en stigning i efterspørgslen skabt af den digitale udvikling, der vil føre til fortsat investering og efterspørgsel efter tårne globalt.
SKAGEN Global
Vores globale aktiefond SKAGEN Global underpræsterede som den eneste fond sit referenceindeks MSCI All Country World i tredje kvartal, og havnede - i lighed med indekset - med røde tal i kvartalet, også som eneste fond. Fonden leverede et negativt afkast på -4,15 pct. sammenlignet med -0,31 pct. i indeks. Over en femårig horisont har fonden leveret et afkast på 8,23 pct., mens benchmark præsterede 8,41 pct.
Blandt de positioner, der trak i positiv retning, finder vi blandt andet Alphabet (Google) og Old Dominion Freight Line. Fonden investerede i Alphabet for første gang i 2012, og selv om mange tech-trends er kommet og gået siden da, har Alphabet gang på gang formået at innovere sin forretning og skabe nye indtjeningsveje, og der er grund til at tro at selskabet fortsætter sin sejrsgang.
Også Old Dominion havde et flot kvartal, ikke mindst fordi et af selskabets største konkurrenter, transportkæmpen Yellow Corporation, måtte kaste håndklædet i ringen og begære konkurs, fordi blandt andet tunge krav fra fagforeningerne udhulede forretningen. Old Dominion drives radikalt anderledes end Yellow, og har umiddelbart udelukkende udvidet sin markedsandel som følge af konkurrentens konkursmelding.
Dollar General (DG) og Estee Lauder var blandt periodens dårligste bidrag til porteføljen. De to førstnævnte kæmper med fortsat nedsat forbrugerappetit efter pandemien. Særligt DG's kernemålgruppe – amerikanere med lav indkomst – er presset af inflationen.
SKAGEN Global købte sig ind i et enkelt nyt selskab i perioden, nemlig informations- og analyseselskabet RELX, der er undergået en spændende transformation i løbet af de seneste ti år og nu er et innovativt dataanalyseselskab. Forvalterne mener, at markedet stadig undervurderer RELX' potentiale, for selskabet har nu klaret det tunge forarbejde og har udsigt til gode muligheder for både organisk vækst og større profitabilitet.
Fonden forlod ingen positioner i perioden.