Coronakrisen er en tid for store ord og nye rekorder. Mens første kvartal var præget af frygt og korrektion, var der mere positive signaler at spore i det efterfølgende kvartal. De globale aktiemarkeder kom stærkt tilbage efter nedturen, som følge af flere myndigheders hurtige respons på den økonomiske krise. Aldrig før har der været igangsat økonomiske støttepakker i en lignende størrelsesorden, og resultaterne i andet kvartal viser, at de har virket. Det amerikanske Dow Jones-indeks havde sit bedste kvartal i 33 år, og MSCI Emerging Markets har ikke haft større kvartalsvækst siden 2009. Det er endnu usikkert, om genopbygningen af økonomien vil tage en V eller W form. Den seneste tid har enkelte spået, at genopbygningen vil komme til at se ud som Nikes swoosh-logo, altså en langsommere genopbygning. Der er fortsat mange usikkerhedsfaktorer, der vil præge fremtiden, frygten for anden smittebølge er bestemt reel, og i tillæg har vi et kommende præsidentvalg i USA og en Brexitproces, der er genoptaget.
SKAGEN Global
Forvalterne i SKAGEN Global fokuserer på investeringsprosessen for at fortsætte med at finde undervurderede, langsigtede muligheder. I andet kvartal indhentedes fonden noget af sit referenceindeks, men ligger fortsat solidt foran.
De bedste bidragsydere i kvartalet var tre amerikanske selskaber: Microsoft, Adobe og Home Depot. Teknologiselskaberne Microsoft og Adobe har kunne udnytte deres digitale forretningsmodeller, og har i mindre grad været påvirkede af nedlukningen sammenlignet med mere cykliske selskaber. Amerikanske forbughere har, som mange andre, benyttet hjemmetiden til at renovere. Det er kommet Home Depot til gode, og der er fortsat muligheder for større vækst.
På den negative side finder vi JP Morgan og specialforsikringsselskaberne Hiscox og Beazley. Finansielle selskaber har haft det svært med faldende renter og svage økonomiske udsigter. For Hiscox og Beazley har frygten for en markant stigning i antal forsikringskrav som følge af coronakrisen før til faldende aktiekurser.
Forvalterne solgte helt ud af positioner i Equinor, Hiscox, Medtronic og ADP i løbet af kvartalet. Hollandske ASML er ny i porteføljen.
SKAGEN Kon-Tiki
Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki afsluttede andet kvartal lidt foran sit referenceindeks. Selskaber, som præges af strukturel vækst, leverede bedre resultater end de mere cykliske selskaber. Koreanske batteriproducenter som LG Chem og Samsung SDI var blandt kvartalets bedste bidragsydere, da efterspørgslen på elektroniske biler er steget i Europa. Den indiske køretøjsproducent Mahindra & Mahindra kom også stærkt tilbage efter en solid nedtur i første kvartal.
Den mest negative bidragsyder i andet kvartal, som ellers var den største vinder i første kvartal, var Euronav. Selskabet fragter råolie, og da oliepriseen steg, faldt shippingraterne og kursen faldt tilbage.
To selskaber røg ud af porteføljen i løbet af andet kvartal, Shell og Aeroflot. Shell har skåret udbyttet med to tredjedele og Aeroflot revurderede sin finansieringsstruktur, og efter grundig vurdering af potentialet, blev fondens positioner i begge selskaber solgt ud. Der blev også solgt ud af teleselskaberne China Unicom og Indosat.
SKAGEN m2
Det globale ejendomsmarked er, siden genopbygningen af økonomien begyndte, lidt efter de generelle aktiemarkeder. Det gælder især sektorer, der er hårdest ramt af coronakrisen herunder hoteller, indkøbscentre og studieboliger. Derfor fokuserer ejendomsfonden SKAGEN m2 på de mere modstandsdygtige segmenter med stærke kontantstrømninger drevet af globale underliggende trends.
I andet kvartal endte SKAGEN m2 noget efter sit referenceindeks, men er fortsat oppe set henover året indtil nu. Et af de nye selskaber i porteføljen er den amerikanske datacentraloperatør Switch. Selskabet har en stærk position i markedet og får strømforsyning fra vedvarende energi.
I kvartalet var den svenske logistikoperatør Catena igen en af de bedste birdragsydere til fonden. Brasilianske LOG Commercial Properties opererer i samme branche og leverede også gode resultater i perioden, drevet af en stærk e-handestendens. På den negative side finder vi CA Immobilien på grund af eksponeringen mod kontorer. Det er for tidligt at konkluderer, om kontorer har en fremtid eller ej, men coronakrisen har vist, at hjemmekontor fungerer bedre end mange havde forventet. Forvalterne reducerede eksponeringen mod kontorsegmenter i løbet af kvartalet.
SKAGEN Vekst
SKAGEN Vekst opnåede et godt absolutafkast i kvartalet, da selskaberne i porteføljen udnyttede fremgangen i markedet. Det var særligt selskaber eksponeret mod grøn energi, der leverede gode resultater. Norske Bonheur er fondens næststørste position og driver vindmølleparker i Storbritanien og Skandinavien. Danske Vestas producerer vindturbiner og havde også et godt kvartal. De to selskaber var blandt fondens bedste bidragsydere i kvartalet. Shell derimod, var kvartalet mest negative bidragsyder og offentliggjorde store udbyttenedskræinger. Derudover mærkede China Mobile den politiske uro i Hongkong, og selskabet var blandt de svageste bidragsydere i perioden.
Forvalterne har købt ind i flere nye selskaber i løbet af kvartalet, bl.a. to nye forsikringsselskaber, bristiske Beazley og kinesiske Ping An. Derudover øgede fonden positionerne i Citigroup og Korean Re.
SKAGEN Focus
Den koncentrerede globale fond SKAGEN Focus havde et rigtig godt kvartal, og slog sit referenceindeks med næsten 10 procentpoint i perioden. Forvalterne ser tegn på, at værdiaktier kan have deres renæssance efter coronakrisen både i Europa og USA.
Fondens bedste bidragsyder var guldgraveroperatøren Roxgold, der leverede gode boreresultater. Det samme gjorde det tyske byggemarkedsselskab Hornbach Holding. Selskabet er meget lavt værdisat, særligt med tanke på den store ejendomsportefølje de har.
Forvalterne købte ind i det tyske industriselskab Norma, som er ledende indenfor teknologi og er største leverandør til en række brancher. De har derudover købt ind i den amerikanske cementproducent Eagle Materials. Selskabet er specialiseret i at opgradere veje og broer og kan dermed drage nytte af øget infrastrukturbygning i USA i valgåret.
Læs mere om fondenes udvikling i vores statusrapporter