De globale aktiemarkeder fortsatte deres turbulente rejse i andet kvartal. Stigende inflation og frygt for recession efter centralbankernes rentestigninger dominerede i kvartalet. Men for vækstmarkederne er der lyspunkter forude.
For de globale aktier vil første halvdel af 2022 gå over i historiebøgerne. Ikke siden 1987 har der været et større fald i et halvår. Centralbanker i mange lande forsøger at kontrollere inflationen ved at hæve renten i et tempo, som vi ikke har set i mange år. Fed overraskede de fleste ved at hæve styringsrenten med 75 basispoint, og Norges Bank slog til med en dobbelt rentestigning. Frygten er nu, at de voldsomme rentestigninger vil bremse økonomierne så meget, at de sender markederne ud i en recession.
Den amerikanske økonomi ser ud til at gå hårde tider i møde, hvor kvantitative lempelser udfases, og forbrug og produktion falder. Frygten for recession påvirkede også de to tidligere redningskranse mod slutningen af kvartalet: Råvarer og finans.
Vækstmarkederne sluttede andet kvartal med lidt mere positive kurser. Mod slutningen af perioden klarede aktier, obligationer og valutaer i vækstmarkederne sig bedre end de globale markeder. Det gav et løft til vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki, som slog sit benchmarkindeks i kvartalet. Den nordisk-globale fond SKAGEN Vekst slog også sit indeks med en god margin.
SKAGEN Kon-Tiki
Den relative vækst er ved at pege i vækstmarkedernes favør igen, da den globale cyklus nu ser ud til at aftage i de kommende kvartaler. Vi har tilsyneladende rundet bunden af den kinesiske cyklus, et fortsat godt arbejdsmarked i mange vækstmarkedslande og gunstige økonomiske politikker burde også bidrage positivt.
Som den største økonomi på vækstmarkederne har det kinesiske aktiemarked for nylig dekomblet fra det amerikanske marked på grund af pengepolitik og økonomiske cyklusser. Med gradvist lettere Covid-restriktioner er forskellige aktivitetsindikatorer på vej frem igen.
Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki slog sit benchmark-indeks MSCI Emerging Markets i andet kvartal. Fonden opnåede i kvartalet et afkast på -4,6 pct. mod indeksets -5,8 pct. De seneste ti år har SKAGEN Kon-Tiki givet 3 pct. i årligt gennemsnitligt afkast mod indekset på 5,1 pct.
Blandt de bedste bidragydere i perioden finder vi det kinesiske energiselskab CNOOC. Sanktionerne mod Rusland har taget energipriserne til nye højder, hvilket selskabet nyder godt af. Andre gode bidragsydere var Prosus og Naspers, som begyndte at sælge ud af Tencent og købe egne aktier tilbage. En velkommen forandring, der førte til en markant prisstigning mod slutningen af kvartalet.
På den negative side finder vi lakseopdrætteren Atlantic Sapphire, som nu er klar til fase 2 af virksomhedens landbaserede produktion efter en forventet kapitalforhøjelse.
Tre nye virksomheder kom ind i porteføljen i løbet af kvartalet. Cosan er et brasiliansk sukker- og energikonglomerat, hvor vi tidligere har været langsigtede investorer. Raizen er Brasiliens største producent af sukker og ethanol. Virksomheden ekspanderer nu kraftigt mod grønnere/vedvarende energi med nogle spændende vækstprojekter. Endelig har vi nu en lille position i Sibanye Stillwater, som giver os diversificeret eksponering mod ædle metaller og dermed porteføljediversificering.
Vidste du forresten, at SKAGEN Kon-Tiki har fået yderligere en porteføljeforvalter? Læs mere
SKAGEN Global
SKAGEN Global formåede ikke at slå referenceindekset MSCI AC World i andet kvartal. Fonden faldt 12,2 pct. i kvartalet, mens indekset faldt 10,3 pct. De seneste ti år har SKAGEN Global givet 9,4 pct. i årligt gennemsnitligt afkast, mens indekset har givet 10,9 pct.
Der er flere årsager til denne udvikling, hvor inflation, krig i Europa og stigende renter er det mest centrale. Mange af porteføljeselskaberne ser meget attraktivt værdiansatte ud, og vi mener, at de er væsentligt undervurderet set fra et fundamentalt perspektiv. Det er sjældent, at markedet belønner den utålmodige investor, og mens markedet - efter vores opfattelse - synes at kalde på købsmuligheder, er resten af markedet endnu ikke kommet til samme indsigt. Erfarne investorer ved, at fundamentals over tid vil vinde, og derfor er vi spændte på fondens afkastpotentiale i fremtiden.
Fondens tre bedste bidragydere i kvartalet var Waste Management, Dollar General og Estée Lauder.
Den amerikanske miljøvirksomhed Waste Management sørgede for stabilitet og en vis inflationsbeskyttelse, hvilket beroligede markedet i et turbulent kvartal. Den amerikanske billigkæde Dollar General, som vi købte i første kvartal, leverede solide tal og viste præcis den robusthed og gode drift, som vi havde regnet med. Den globale "skønhedsleder" Estée Lauder slog tilbage efter at være blevet straffet i første kvartal af kortsigtede momentumhandlere.
Kvartalets tre værste bidragsydere i absolutte tal var DSV, Intercontinental Exchange og Intuitive Surgical.
Det danske transport- og logistikvirksomhed DSV afslog at give overskud [RHG1] efter et usædvanligt stærkt 2021, og frygten for lavere fragtrater fremadrettet prægede prisudviklingen. DSV er i øjeblikket verdens tredjestørste globale logistikvirksomhed målt på omsætning, men markedsandelen er kun fire pct. Disse tal viser, at der er mange muligheder for virksomheden i fremtiden. DSV er en af de ti største poster i porteføljen.
I løbet af kvartalet annoncerede børsoperatøren Intercontinental Exchange (ICE) købet af Black Knight, et softwarefirma der udvikler software indenfor lånemarkedet. ICE-aktien faldt efter meddelelsen, i hvad vi mener var en typisk kortsigtet markedsreaktion. Intuitive Surgical faldt tilbage, da rotationen trak de noget høje multipler ned.
SKAGEN Vekst
Den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst havde også et godt kvartal og slog sit benchmark-indeks MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic med en god margin. Fonden leverede et afkast på - 4,9 pct. i kvartalet mod indekset, der gav -11,6 pct. SKAGEN Vekst har de seneste ti år givet et årligt gennemsnitligt afkast på 7,4 pct. mod 9,8 pct. for referenceindekset.
En række af porteføljeselskaberne leverede solide afkast på trods af et generelt svagt marked. Det skyldtes til dels virksomhedsspecifikke forhold fra vores største råvarer. Nogle af de olie- og shipping-relaterede virksomheder nød også godt af globale flaskehalse på leverandørniveau. Men merafkastet var i høj grad drevet af det, vi ikke ejer. Vi har længe argumenteret for, at typiske vækstvirksomheder ser meget overvurderede ud og kun leverer godt i et klima med renter tæt på 0. En disciplineret value-baseret tilgang har sparet aktionærerne i SKAGEN Vekst for betydelige tab i kvartalet.
Den bedste bidragsyder til fondens afkast var den danske medicinalgigant Novo Nordisk, som også er den største post i porteføljen. Selskabets meget gode resultat i første kvartal skyldes i høj grad fremgangen i deres fedme- og diabetesmedicin. En anden stærk bidragsyder var Swedish Essity. Det er lykkedes virksomheden at vælte de stigende produktionsomkostninger over på forbrugerne. Ikke desto mindre forventer vi en forbedring af marginerne i fremtiden, efter at selskabet har annonceret prisstigninger i de kommende kvartaler.
Mineselskabet Boliden var den dårligste bidragsyder i perioden. Hovedårsagen var lavere råvarepriser, som førte til dårligere indtjeningsudsigter. Årtiers lave investeringer kombineret med skærpede miljøregler for at åbne nye miner betyder, at vi stadig har tillid til Boliden på længere sigt.
Samsung Electronics havde også en svær periode på grund af faldende priser på hukommelseschips. Vi mener, at dette er mere end taget i betragtning i aktiekursen, og vi ser stadig en markant mulighed i aktien.
En "gammel" nykommer til porteføljen er det svenske investeringsselskab Kinnevik. Vi solgte ud af virksomheden sidste år, men købte ind igen efter et markant kursfald i april.
SKAGEN Focus
Frygt for recession samt faldende råvarepriser og finansielle aktier påvirkede afkastet på SKAGEN Focus i andet kvartal. Fonden faldt 13,4 pct. i kvartalet mod indeksets fald på 10,3 pct. De seneste fem år har SKAGEN Focus givet 5,6 pct. i årligt gennemsnitligt afkast, mens indekset MSCI World AC har givet 8,9 pct.
I det herskende klima på de globale aktiemarkeder er SKAGEN Focus' portefølje nu vurderet til niveauer, som forvalterne ikke har set siden bunden af pandemien i begyndelsen af 2020.
Den bedste bidragsyder i kvartalet var den japanske regionale bank Shiga Bank, som steg over 25 procent, da ledelsen øgede udbyttet, og en aktivistisk investor foreslog at forbedre reglerne for kapitalallokering. Den franske spiludvikler Ubisoft steg, efter virksomheden blev lanceret som en private equity-opkøbskandidat. Efter en periode med store investeringer er virksomheden nu i gang med at lancere nye spil.
I den modsatte ende finder vi kobbermineselskabet Ivanhoe Mines, som faldt tæt på 30 pct. i perioden. Årsagen er det markante fald i kobberpriserne. Selskabet har gjort det meste rigtigt for at levere værdi til aktionærerne, og vi reducerede vores beholdning efter en betydelig kursstigning tidligere. Vi ser nu en markant mulighed i aktien i forhold til vores kursmål.
I løbet af kvartalet solgte vi ud af nikkelproducenten Vale Indonesia, da aktien nåede kursmålet. Vi har i stedet investeret i Nickel Asia Group, som nærmest har monopol på at levere nikkelmalm til Kina. Derudover købte vi ind i den amerikanske dagligvarekæde Albertsons, som er i gang med en strategisk gennemgang af virksomheden for at optimere kapitalstrukturen. På salgssiden finder vi også det amerikanske livsforsikringsselskab Lincoln National.
Porteføljeforvalterne har også købt sig ind i følgende virksomheder: Kyocera, Viscofan og Vitesco.
SKAGEN m2
Ejendomsfonden SKAGEN m2 mærkede centralbankernes ivrige, om end noget sene, rentestigninger i kvartalet. De generelle aktiemarkeder faldt, det samme gjorde mange ejendomsaktier. I Asien klarede ejendomsaktier sig bedst i perioden og sluttede kvartalet lidt forbedret. Europa var det værste ejendomsmarked, hvor den igangværende krig i Ukraine forværrede de økonomiske bekymringer.
Selskabernes gældskvote har i høj grad påvirket kvartalet. I SKAGEN m2 har vi altid fulgt virksomhedernes balancer tæt, og investeret i dem, der er i stand til at klare sig i turbulente tider. Værdiansættelserne er faldet kraftigt, og det giver gode muligheder for en aktiv value-forvalter.
SKAGEN m2 faldt 13,3 pct. i kvartalet, mens indekset MSCI All Country World Index Real Estate IMI faldt 10,4 pct. Siden starten har fonden givet 6,1 pct. i årligt gennemsnitligt afkast, marginalt foran indekset, som har leveret 5,9 pct.
Den bedste bidragsyder i perioden var den amerikanske datacenteroperatør Switch, som blev opkøbt af et konsortium. Det var ikke uventet, ikke kun fordi det var en lille spiller på et marked, der er ved at blive konsolideret, men også fordi virksomheden kun bruger vedvarende energi.
Kølevirksomheden Americold og Hong Kong-konglomeratet Cheung Kong Assets var blandt vinderne i kvartalet. Den svenske lageroperatør Catena var derimod den værste bidragsyder. Det var der ingen virksomhedsspecifikke årsager til, men det svenske ejendomsmarked var det næstdårligste globalt, kun Rusland klarede sig værre.
Forvalterne har i perioden købt sig ind i amerikanske CBRE, der driver ejendomsservice. I et volatilt marked åbner CBRE's solide balance op for nye muligheder.
Lidt højere inflationsforventninger giver ikke den store bekymring for ejendomsmarkedet, tværtimod. En langsigtet investeringshorisont er afgørende, og SKAGEN m2 vil fortsætte med at investere i robuste virksomheder med gode pengestrømme og solide balancer.
Vidste du i øvrigt, at SKAGEN m2 har fået yderligere en porteføljeforvalter? Læs mere