Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

7 min læsetid

En begivenhedsløs aktiemåned – med én undtagelse

Der var ikke meget spænding i markedet i maj. Aktierne lå nærmest stille, og det var mest selskaber med fokus på kunstig intelligens (AI) – fx inden for industri og tech – der rigtigt kunne mærke fremgang. Flere af vores forvaltere noterer sig i øvrigt, at den aktuelle begejstring for AI nærmest grænser til overdreven.

Hvis stemningen i de udviklede markeder den forgangne måned var kedelig, nærmede den sig i vækstmarkederne søvndyssende. Her skuffede nye økonomiske data fra Kina, og det blev tydeligt, at en strammere økonomisk politik også påvirker forbrugertilliden og efterspørgslen. Det førte til, at risikoen blev justeret ned over en bred kam, hvilket gav sig til udtryk i svage afkast særligt blandt de mere økonomisk sårbare råvareselskaber (fx jernmalm og råolie). Vækstmarkederne blev imidlertid reddet af mere hardware-eksponerede teknologimarkeder som Taiwan og Sydkorea, der med den fortsatte AI-besættelse præsterede over de generelle vækstmarkedsuniverser.

To af vores fonde nåede positive absolutte afkast i maj. SKAGEN m2 slog sit indeks, men både fonden og referenceindekset er i minus.

SKAGEN Kon-Tiki

Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki præsterede 0,75 pct. i maj mod 1,73 pct. i indekset MSCI Emerging Markets. Over en femårig periode er afkastet i vores fond på 0,79 pct. hvorimod referenceindekset har nået 1,37 pct. i afkast.

Det blev især fondens kinesiske positioner, der trak ned i måneden - direkte via forsikringsselskabet Ping An og indirekte i mediekonglomeratet Tencent via ejerskab i selskaberne Prosus og Naspers. Også sydafrikanske Sibanye Stillwater, der producerer metallerne platin og palladium, trak ned i et klima med lavere råvarepriser.

Særligt SKAGEN Kon-Tikis tech-eksponering trak imidlertid op. Her lå koreanske Samsung Electronics og halvlederproducenten Taiwan Semiconductor i top. Her er i begge tilfælde tale om førende leverandører til microchip-produktionen, der ikke er til at ignorere i en fremtid med stærkere computere og øget digitalisering. Efter et nyligt besøg i regionen vurderer forvalterne i SKAGEN Kon-Tiki, at især de koreanske selskaber har positioneret sig godt i leverandørkæden til en stigning i den globale efterspørgsel på elektriske køretøjer.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global underpræsterede sit indeks med 1,43 pct. i afkast i fonden i maj mod 2,36 pct. i MSCI World AC. På en femårig horisont slår vores fond dog sit indeks. Her har SKAGEN Global præsteret 9,48 pct. om året, mens indekset har nået 9,11 pct. 

Det blev den amerikanske kæmpe Alphabet (bag bl.a. Google), der trak afkastet op i maj. Her drog man nemlig fordel af den kollektive AI-ekstase verden over.

I modsat ende trak kosmetikselskabet Estee Lauder ned. Her kunne man melde om dårligere kvartalstal end forventet, idet omsætningen i Kina og Korea lod noget tilbage at ønske. Således ramte selskabet tredje kvartal i træk med dårlige nyheder. Dette er yderst atypisk i Estee Lauder, og ledelsen har selv svært ved at pinpointe forklaringen. SKAGEN Global-forvalterne er dog ikke bekymrede på den længere bane, idet risikopræmien i selskabet stadig ser pæn ud – og der er stadig tale om et stærkt brand med øget fokus på at forbedre forretningen.

SKAGEN Focus

For vores koncentrerede small-/mid-cap-fond SKAGEN Focus sluttede måneden skuffende, både absolut og relativt. Fonden præsterede negativt med -1,19 pct. mod et positivt afkast på 2,36 pct. i referenceindekset MSCI World AC. Også over fem år slår indekset fonden. Her har SKAGEN Focus præsteret 6,08 pct. i gennemsnitligt årligt afkast mod 9,11 pct. i indekset.

SKAGEN Focus haltede bagefter resten af markedet i maj, hvor de stærkeste bidrag kom fra det japanske konglomerat Panasonic og den brasilianske sukkerproducent Sao Martinho. China Communications Services, der ellers har haft nogle pæne måneder, måtte give lidt af det vundne tilbage – og det japanske postselskab Japan Post Holdings måtte også – trods pæn indtjening i bank- og forsikringsdelen af forretningen – se aktien falde oven på forsigtige forventninger i postsektoren generelt.

SKAGEN Focus solgte sig i maj ud af den schweiziske hurtiglader-producent Accelleron (der frem til i fjor var en del af ABB), da aktien ramte forvalternes kursmål for investeringen. Til gengæld købte man sig ind i koreanske LG Household & Healthcare, der fremstiller bl.a. hårde hvidevarer, der vil få gavn af den kinesiske genåbning. Der blev også købt yderligere op i halvlederproducenten STMicroelectronics med base i Schweiz og i koreanske Eugene Technology, der fremstiller specialiserede maskiner til brug i halvlederproduktion.

SKAGEN m2

Vores alternative ejendomsfond led under modvinden på ejendomsmarkedet – men trods alt ikke helt så meget som referenceindekset gjorde. Vores fond gav -0,55 pct. i afkast, hvor MSCI All Country World Index Real Estate IMI var helt nede på -1,81 pct. i afkast. På en femårig horisont har vores ejendomsfond givet 0,6 pct. i afkast, mens referenceindekset er nede med -1,84 pct. om året.

Oven på en god april, var den europæiske og i særdeleshed den nordiske ejendomssektor under pres i maj, hvor flere selskaber blev nedvurderet, og udsigterne ændrede sig på basis af høje renter og lavere profitabilitet i de mest forgældede ejendomsselskaber.

Det blev det brasilianske logistikselskab LOG, det japanske holdingselskab Tokyo Fudosan og amerikanek Equilinx, der driver datacentre, der trak mest op i perioden. LOG gik imponerende nok knap 43 pct. frem efter at de kunne annoncere to enorme ejendomssalg, der understreger, hvor attraktive værdier, selskabet ejer – her for mår man virkelig at styre aktiverne.

Det største negative bidrag stod det norske lagerhotel Self Storage Group for sammen med det tværeuropæiske sundhedsejendomsselskab Aedifica og amerikanske Marcus Corp, der driver hoteller, resorts og biografer.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk/globale fond SKAGEN Vekst præsterede en smule under sit indeks i maj. Her nåede fonden -0,6 pct. i afkast, mens indekset MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic havnede på -0,56 pct. i afkast. Anskuet over de seneste fem år har fonden givet 7,4 pct. om året, og ligger således også på den horisont lidt bag sit indeks, der har givet 8,7 pct. om året.

Det blev en amerikaner, der trak SKAGEN Vekst mest op i maj: Tech-selskabet Broadcom er markedsførende på specialiserede microchips, og den øgede investering i kunstig intelligens hos en række af de helt store selskaber forventes at påvirke positivt i Broadcom. SKAGEN Vekst-forvalterne udnyttede opturen til at reducere positionen en smule, men selskabet er stadig en helt central del af porteføljen.

I modsat hjørne trak Telenor ned uden at specifikke nyheder kan forklare tilbagegangen. En forklaring kan være, at nogle investorer har taget gevinst hjem efter en række flotte måneder i teleselskabet.  

SKAGEN Vekst reducerede positionen i den norske lakseproducent SalMar, efter at et flertal i det norske parlament blev enige om grundskatteniveauet for lakseopdrættere. Her blev de vedtagne 25 pct. nemlig gode nyheder for producenterne, der havde frygtet, at skattetrækket ville havne på 35 pct. Fonden har nu kun et lille frimærke tilbage i selskabet.

En ny finne fandt også vej ind i porteføljen i maj. Nemlig telecom-selskabet Nokia, der har præsteret dårligt de seneste år men på det seneste har formået at tage markedsandele inden for 5G. Hertil har selskabet øget focus på afkast til aktionærerne, og markedet har endnu ikke opdaget den mulighed, den aktuelle værdifastsættelse vidner om. Med andre ord: En klassisk SKAGEN-valueinvestering.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Jo mere alt forandrer sig, desto mere forbliver alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

November 2024: Markedsreaktioner efter valget i USA

November var præget af betydelige politiske og økonomiske begivenheder, hvor især det amerikanske ...

SKAGEN Global: Hvordan vil den nye amerikanske præsident påvirke aktiemarkederne?

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up