½Massiv inflation, krisebekymringer, talrige geopolitiske trusler og en rente med kurs stik opad blev en giftig cocktail, der gjorde 2022 til det værste aktieår siden finanskrisen – et slag, der ramte desto hårdere efter tre år med tocifrede afkast. Ikke desto mindre indhentede de globale aktiemarkeder og vores fonde faktisk en pæn del mod årets slutning, hvor spekulationer i, om den amerikanske inflation havde nået toppen, tilsammen med både en betydelig re-rating af dollaren og ikke mindst Kinas lempelser af landets stramme coronarestriktioner gjorde sit til at lette stemningen.
Således præsterede fire af vores fem aktiefonde da også positivt, endda både på den relative og den absolutte bane. Kun vores ejendomsfond SKAGEN m2 underpræsterede.
SKAGEN Focus
Vores koncentrerede aktiefond med fokus på small-/mid-cap SKAGEN Focus sluttede kvartalet langt foran sit indeks MSCI World AC. Hvor indekset nåede et afkast på 0,77 pct. i tredje kvartal, leverede SKAGEN Focus 8,3 pct. På en femårig horisont halter fonden imidlertid efter sit indeks med et afkast på 4,5 pct. mod 7,7 pct. i indekset.
Det flotte kvartalsresultat i SKAGEN Focus skyldes i høj grad, at de japanske positioner gennemgik en re-rating, efter at den japanske centralbank mod slutningen af året annoncerede en justering af landets pengepolitik. Således blev det da også flere af fondens japanske positioner, der trak væsentligt op i perioden – herunder de tre regionale banker Keiyo Bank, Shiga Bank og Resona Holdings.
Også flere europæiske industripositioner bidrog positivt, bl.a. Befesa, der arbejder med genanvendelse af metalstøv fra stålproduktion og den spanske kobbermine Atalya Mining.
SKAGEN Focus solgte sig i perioden ud af netop Resona Holdings, da aktien nåede forvalternes kursmål. I stedet har fonden købt sig ind i Japan Post Holdings, holdingselskaber bag en række japanske aktiviteter inden for drift af posthuse, banker og forsikringsselskaber. De fleste af holdingselskabets aktiver er børsnoteret, og selve holdingselskabet synes at handle til betydelig rabat til sammenligning.
En anden ny position er den schweiziske turboladerproducent Accellon, der blev solgt ud af ABB og handlet betydeligt ned, før fonden købte sig ind.
Læs den seneste kvartalsrapport fra SKAGEN Focus.
SKAGEN Kon-Tiki
Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki præsterede et pænt stykke over sit indeks MSCI Emerging Markets i fjerde kvartal. Vores fond gav 5,7 pct. i afkast, hvor indekset kun leverede 0,7 pct. Omvendt tegner billedet sig dog på den femårige bane, hvor vores fond har givet -1,1 pct. i afkast mod 0,9 pct. i indekset.
Det største regionale bidrag i kvartalet kom fra især Kina som følger af de lempede coronarestriktioner. Derfor stod det kinesiske forsikringsselskab Ping An da også for største positive bidrag i perioden. Her steg aktiekursen betydeligt på forventningen om, at selskabet vil få stor gavn af en genåbning. Også koreanske LG Electronics og Samsung Electronics nød godt af den stigende optimisme. Her steg begge selskaber således også pænt i fjerde kvartal efter ellers at have præsteret relativt fladt i årets første ni måneder.
Kinesiske WH Group, verdens største leverandør af svinekød, stod for periodens største negative bidrag, tilt rods for at tredje kvartal ellers egentlig var forløbet på linje med forventningerne. Overdødelighed i laksebestanden betød også et fald i den landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire, hvilket dog ikke forventes at have stor betydning for den fremtidige produktion.
Porteføljen undergik et par ændringer i perioden. Her blev der bl.a. opkøbt en ny position i Banco de Brasil og det taiwanesiske halvleder-støberi TSMC, og fonden gik atter ind i en tidligere position, nemlig Vietnam Opportunity Fund, der gennem sine positioner giver SKAGEN Kon-Tiki adgang til en række vietnamesiske selskaber uden om de begrænsninger, der ellers er sat for udenlandsk ejerskab i Vietnam. Omvendt blev den indiske landbrugsautomobilproducent Mahindra & Mahindra solgt fra, da aktien nåede sit fair value-estimat. Også den mongolske kobbermine Turquoise Hill Resources blev solgt fra, som følge af Rio Tintos buy-out-tilbud.
Læs den seneste kvartalsrapport fra SKAGEN Kon-Tiki her.
SKAGEN Global
Vores globale aktiefond SKAGEN Global overpræsterede sit indeks MSCI World AC i fjerde kvartal. Her leverede fonden nemlig 3,2 pct. i afkast, hvor indekset kun præsterede 0,8 pct. Også på den længere bane, klarer vores fond sig bedre end indekset. Fondens gennemsnitlige årlige afkast over fem år er således 8,4 pct. mod 7,2 pct. i indekset.
Fondens tre bedste bidrag i fjerde kvartal kom fra tre selskaber uden meget til fælles – nemlig dels den amerikanske bank JP Morgan, dels det danske fragtkonglomerat DSV og dels sportstøjskæmpen Nike.
I modsat ende trak Alphabet (Google), Edwards Lifescience, der er specialister i kunstige hjerteklapper, og forsikringsselskabet Brown & Brown ned i kvartalet. Alphabet formåede ikke at stå imod faldet i Nasdaq-indekset, selv om deres operationelle performance egentlig var ganske fornuftig. Edwards Lifesciences var påvirket af, at antallet af hjerteoperationer stadig ikke er på niveau med før pandemien på grund af mangel på sundhedspersonale. Det kan tage endnu et par kvartaler, før der er tegn på normalisering, mener SKAGEN Global-teamet.
Fonden købte sig hverken ind i eller solgte sig ud af nogle positioner i kvartalet, men der er flere attraktive kandidater i spil.
Læs den seneste kvartalsrapport fra SKAGEN Global her.
SKAGEN m2
Vores alternative ejendomsfond SKAGEN m2 leverede negativt på såvel den relative som den absolutte bane i fjerde kvartal. Fonden gav -3,5 pct. i afkast mod -2,4 i referenceindekset MSCI All Country World Index Real Estate IMI. På en femårig horisont er billedet pænere. Her har fonden givet 1,1 pct. i afkast, hvor indekset har præsteret negativt med -0.8 pct.
Alle de store ejendomsmarkeder sluttede året med negative takter, særligt i Skandinavien, hvor aktivklassen gennemsnitligt tabte næsten halvdelen af sin værdi. Ikke desto mindre blev det en svensker, der stod for periodens bedste bidrag. Logistikoperatøren Catena genvandt nemlig det tabte som følger af såvel en længe ventet positiv udvikling på det svenske ejendomsmarked som et rigtigt fornuftigt regnskab. Her er tale om et velfunderet selskab, der er positioneret godt til at få glæde af enhver mulighed, der byder sig i dette svære marked.
Det blev den brasilianske logistikoperatør og -udvikler LOG, der trak mest fra i fjerde kvartal. Et ellers ganske positivt år i Brasilien sluttede nemlig med massiv turbulens, udløst af regeringsskiftet. Her blev også ejendomsmarkedet straffet hårdt som følge af stigende usikkerhed om, hvilken retning renten ville tage oven på valget.
SKAGEN m2 solgte sig i perioden ud af to tyske privatboligudbydere, LEG og Vonovia ud fra et ønske om at nedbringe risikoen i fonden. At valget faldt på disse to positioner skyldes i høj grad en uigennemsigtig kommunikation af selskabernes reelle aktiver, hvilket vækker bekymring i et miljø, hvor det forventes at værdien vil falde. Det blev også et farvel til den amerikanske kontoroperatør Hudson Pacific Properties ligeledes for at dæmpe fondens eksponering mod recessionsrisikable selskaber. Særligt værdien af kontorbyggeri udvikler sig nemlig parallelt med makroøkonomien.
Læs den seneste kvartalsrapport fra SKAGEN m2 her.
SKAGEN Vekst
Vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst overpræsterede sit indeks, der er en kombination af MSCI Nordic og MSCI AC ex. Nordic, i kvartalet. Fonden leverede 8,3 pct. mod 6,3 pct. i indekset. På en femårige horisont har SKAGEN Vekst givet 6,3 pct. i afkast mod 7,7 pct. i indekset.
Også i SKAGEN Vekst blev det kinesiske Ping An, der stod for største positive bidrag. Selskabet har kæmpet med at øge omsætningen under det strenge kinesiske corona-lockdown, hvorfor lempelser her forventes at føre til fremgang i selskabet. Den norske gødningproducent Yara blev en anden stærk position i tredje kvartal. Med fremragende resultater og stærk rentabilitet handles aktien stadig til en yderst attraktiv værdiansættelse. Med afsæt i selskabets stærke balance forventer fondens forvaltere en flot performance de kommende år. Endelig kunne en anden nordmand, nemlig shippingselskabet Wilh. Wilhelmsen Holding også forlade kvartalet med flotte takter. Her handles aktien stadig – trods en strålende præstation – med en rabat på 55 pct. sammenlignet med den underliggende værdi.
Bonheur-konglomeratet der med base i Norge er holdingselskab for en række aktiviteter i flere lande, blev kvartalets største negative bidragyder. Selskabet blev ramt af særskatter på energiproduktion, hvilket i sagens natur er ærgerligt, men ifølge forvalterne ikke grund til bekymring fremover, da udfordringerne er mere end afspejlet i aktiekursen.
Fonden købte sig ind i to nye selskaber i kvartalet. Dels den norske lakseproducent Salmar, der pludselig nåede en attraktiv købspris som følge af et brat faldt, efter at den norske regering besluttede at indføre en råvareskat på fiskeopdræt. Og dels i det danske facilitetsdriftsselskab ISS, der har brugt de seneste ti år på at sælge fra, hvilket betyder, at selskabet nu står ved et interessant vendepunkt efter udskiftning i topledelsen. Den nye ledelse har præsenteret en plausibel plan for at forbedre marginerne, og med mindre gældspres kan selskabet på ny skalere op gennem opkøb.
SKAGEN Vekst solgte sig ud af shippingselskabet Flex LNG efter en næsten stigning på næsten 1000 pct. siden bunden i marts 2020. Både Flex LNG og Høgh Autoliners, der ligeledes blev solgt fra, nåede forvalternes kursmål i tredje kvartal. Den ellers hurtigtvoksende nordiske forbrugsvaregigant Orkla, der i Danmark bl.a. står bag mærkevarer som Kims, Beauvais og Odense Marcipan, blev også solgt fra. Her savnede forvalterne at se en annonceret restruktureringsplan sat i værk, hvilket betød at den væsentligste katalysator bag investeringscasen udeblev.