April blev en pæn måned på markedet. For selv om vedvarende tumult i især den amerikanske banksektor kombineret med en fortsat trussel om recession trak nedad – om end mindre end man kunne have frygtet – blev det dystre langt hen ad vejen overstrålet af gode kvartalsregnskaber.
Særligt ejendomsaktier og dermed også vores ejendomsfond SKAGEN m2 klarede sig pænt som et resultat af gode præstationer i den europæiske ejendomssektor, der har oplevet fremgang oven på et hårdt 2022.
I vækstmarkederne så det dog mindre lyst ud. Her trak specielt Kina ned oven på skuffende udvikling efter covid-genåbningen kombineret med fortsat geopolitisk usikkerhed. Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki klarede dog skærene betydeligt bedre end sit indeks. I april overhalede tre af vores fem fonde deres respektive indeks og præsterede positivt på den relative bane, mens tre fonde også leverede positive absolutte afkast.
SKAGEN Global
Vores globale aktiefond SKAGEN Global præsterede positivt både absolut og relativt. Fonden slog med 1,1 pct. i afkast i april sit indeks MSCI All Country World, der præsterede negative -0,1 pct. Også på en femårig horisont ser det godt ud. Her har fonden leveret 9,9 pct. i årligt afkast og slår således også her indekset, der har givet gennemsnitligt 9 pct. om året.
Det absolut bedste bidrag til fondens afkast den forgangne måned kom fra den yderst undervurderede forsikringsmægler Brown & Brown oven på et flot regnskab. Fondens forvaltere ser positivt på selskabet som investeringscase – også fremover.
I modsat ende blev det indeksleverandøren MSCI, der trak mest nedad. Her meldte man om nedgang i abonnenter inden for en række af selskabets segmenter, herunder bl.a. analyse og ESG, hvilket påvirkede aktiekursen negativt. Denne udvikling overrasker dog ikke SKAGEN Global-forvalterne, det aktuelle økonomiske klima taget i betragtning, og forvalterne mener stadig, at den langsigtede vækst i MSCI vil komme via andre kanaler end de ovenfor nævnte.
SKAGEN m2
Også vores ejendomsfond SKAGEN m2 præsterede positivt både relativt og absolut. Således gav fonden 1 pct. i afkast mod negativt afkast på -0,2 pct. i indekset MSCI ACWI IMI Real Estate. Over en femårig horisont ser billedet også pænt ud. Her har fonden leveret et positivt årligt afkast på – omend beskedne – 0,8 pct., mens referenceindekset har præsteret negativt med -1,2 pct. i årligt afkast.
Toppræstationerne i SKAGEN m2 kom bl.a. fra den britiske lejeboligudbyder Grainger. Her oplever man pæn efterspørgsel på udlejningsboliger i et klima med begrænset udbud – og har desuden kunnet fremvise pæn vækst i lejeindtægterne, helt på linje med lønstigningerne i Storbritannien. Også det europæiske retaillagerselskab Shurgard og amerikanske Marcus Corp, der opererer inden for især hotel og biografdrift, trak opad i april.
Blandt de dårligste bidragydere i april finder vi ejendoms- og investeringsselskabet ESR Group, der er børsnoteret i Hongkong, og de to kontorselskaber spanske Arima og canadiske Allied Properties. I ESR, der er den største børsnoterede ejendomsforvalter i Asien og Stillehavsområdet, kæmper man med investortilliden trods pæne leverancer – og i øvrigt en optimal positionering til at udnytte den stigende efterspørgsel på ejendomsinvesteringsmuligheder i regionen.
SKAGEN Kon-Tiki
Vores vækstmarkedsfond leverede negativt afkast i april – men præsterede stadig pænere end sit indeks, MSCI Emerging Markets. Fonden gav negative -0,7 pct., mens indekset sluttede måneden helt nede på -2,7 pct. Over en femårig horisont er billedet dog vendt på hovedet. Her har SKAGEN Kon-Tiki i snit givet -0,3 pct. i årligt afkast, mens indekset har leveret positivt med 0,9 pct. om året.
Vores største kinesiske positioner forsikringsselskabet Ping An Insurance og energiselskabet CNOOC bidrog begge positivt til afkastet i april, efter at begge kunne fremvise overbevisende indtjeningsrapporter. Også LG Chem steg pænt, idet den amerikanske 'Inflation Reduction Act', der har til formål at halvere USA's CO2-udledning inden 2030, allerede slår igennem nu – hvilket smittede positivt af på LG Chems division for batterier til elektriske køretøjer.
I den negative ende af skalaen underpræsterede den kinesiske internetkæmpe Alibaba, efter at selskabet varslede, at de ville skære i prisen på deres cloud-løsning forud for en potentiel børsnotering af nogle underselskaber. Den brasilianske engrossupermarkedskæde Assai faldt også tilbage som et resultat af den fortsat svækkede forbrugerappetit i Brasilien.
Der blæser usikre vinde, og med dette in mente har SKAGEN Kon-Tiki bolstret porteføljen defensivt ved at købe sig ind i det ungarske farma-selskab Gedeon Richter (der også tidligere har været en del af porteføljen). Forvalterne solgte sin position i den kinesiske forbrugerelektronik- og hvidevareproducent Hisense, da den nåede kursmålet.
SKAGEN Focus
Med et negativt afkast på -0,9 pct. sluttede vores koncentrerede small-/mid-cap-fond SKAGEN Focus måneden med røde tal – både absolut og relativt. Fondens indeks MSCI All Country World ramte også negativt, men kun med -0,1 pct. På en femårig horisont halter fonden også bagefter. Her har SKAGEN Focus nåede 5,6 pct. i gennemsnitligt årligt afkast, mens benchmark har præsteret 9 pct.
Blandt de stærkeste bidrag i april finder vi dels den brasilianske sukker- og ætanolproducent Sao Martinho og dels holdingselskabet Peugeot Invest, der bl.a. har en stor andel i bilkoncernen Stellantis. Blandt de svageste bidrag finder vi papirpulpproducenten Canfor Pulp, der da også blev solgt ud af fonden samme måned, idet selskabets retning efterhånden afviger for meget fra forvalternes oprindelige investeringstese.
Det blev også til et farvel til to andre porteføljepositioner, dog af lykkeligere årsager: Både det sydkoreanske forsikringsselskab DB Insurance og det mexicanske hygiejneproduktselskab Kimberly Clark de Mexico nåede nemlig de mål for investeringen, som porteføljeteamet oprindeligt havde sat.
SKAGEN Focus har allerede sat nogle af de frigivne midler i arbejde igen, da forvalterne har tilføjet en position i den britiske entreprenør Persimmon Homes. Her handles aktien betydeligt under sit indtjeningspotentiale, og med en solid balance kan selskabet stå imod de nuværende hårde kår i byggebranchen.
SKAGEN Vekst
Vores nordisk/globale aktiefond SKAGEN Vekst leverede et lille positivt afkast i april og sluttede måneden med 0,4 pct. i afkast. Lidt bedre gik det dog i indekset (kombineret indeks af halvt MSCI Nordic/halvt MSCI AC ex. Nordic), hvor afkastet havnede på 0,7 pct. Over en femårig horisont har vores fond givet 8,2 pct. i gennemsnitligt årligt afkast mod 9,1 pct. i indekset.
Endnu engang blev det danske Novo Nordisk, der stod for det største positive bidrag. Her hævede man forventningerne til årsresultatet oven på den fortsat høje efterspørgsel på selskabets diabetes- og fedmepræparater. De hævede forventninger understreger også, at ledelsen har fået styr på forsyningskæden, hvilket har været en helt central bekymring blandt investorerne.
Det kinesiske webkonglomerat Alibaba trak også ned i SKAGEN Vekst, men forvalterne tror fortsat på, at man i Kina vil opleve samme positive effekter af covid-åbningen, som man har set i resten af verden. Og med en enorm eksponering mod onlineshopping bør Alibaba i så fald blive en af de helt store vindere. Generelt mener forvalterne, at vækstmarkederne byder på gode muligheder efter ti års underpræstation.
SKAGEN Vekst har købt sig ind i det koreanske teleselskab SK Telecom i april, da en afmatning i aktiekursen har gjort selskabet endog ekstremt attraktivt. For at finansiere denne nye position har fonden solgt de sidste rester af positionen i det norske olie- og gasselskab Vår Energy. Her har selskabet ikke præsteret som forventet, og forvalterne mener derfor, det er på tide at afsøge bedre investeringer i sektoren. Porteføljeforvalterne sagde også farvel til rederiet Seaway 7, der leverer fragtløsninger til offshore-vindmølleindustrien. Her overtog moderselskabet Subsea 7 ejerskabet.