Opdateret 31. januar 20202: WHO har torsdag d. 30. januar opgraderet risikoen ved coronavirus til en "international sundhedskrise".
MSCI All Country World Index faldt med 1,6 pct. – det største fald siden august i fjor, da handelskrigen mellem USA og Kina var på sit højeste. Også VIX-indekset, der måler markedsvolatiliteten, afspejlede investorernes bekymring, da det steg med 20 pct. til sit højeste niveau siden oktober 2019.
I Kina og Hongkong har markederne holdt en forlænget nytårsferie, men ikke desto mindre faldt den kinesiske valuta yuanen parallelt med ETF'er med tilknytning til kinesiske selskaber, mens det japanske Nikkei-indeks og det koreanske Kospi-indekt tabte henholdsvist 0,5 pct. og 3,1 pct., i takt med at investorerne solgte ud af deres aktier i asiatiske selskaber med kinesisk eksponering.
Svært at undgå
Der var ikke mange steder for investorerne at flygte hen, mens aktiemarkederne over hele verden faldt i takt med meldingerne om smittede i mindst 16 lande. Dow Jones faldt 1,6 pct., mens både FTSE 100 og det europæiske Eurostoxx 600-indeks faldt med 2,3 pct. De hårdest ramte sektorer er dem, der er afhængige af det kinesiske marked, herunder flyselskaber, hotelgrupper og luksusvarer.
Coronavirus er en lungebetændelseslignende infektion, der udspringer fra byen Wuhan i den kinesiske Hubei-provins. Indtil videre ser det ud til, at coronavirussen er mere smitsom men mindre alvorlig end SARS-udbruddet, der også udsprang fra Kina og i 2003 krævede isolation og karantæne for at begrænse epidemien.
De fleste analytikere forventer, at coronavirus-udbruddet kommer til at påvirke Kinas BNP-vækst for første kvartal negativt. Hvor stor betydning, udbruddet får, afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt smitten kan begrænses, og virussen helt udryddes.
Det er ikke usandsynligt, at aktiemarkedets reaktion reelt er et udtryk for en underliggende svækket investortillid, der i forvejen er præget af vedholdende bekymringer for den globale økonomiske vækst. Mange aktiemarkeder befinder sig på rekordhøjt niveau, og værdiansættelserne er strukket til deres yderste, hvorfor coronavirusen let kan blive katalysator for en under alle omstændigheder uundgåelig reduktion af risici.
Forventet markedsreaktion
SKAGEN Fondene er en global investor, og vores fonde er derfor i sagens natur også påvirket af investorernes bekymring og har oplevet nedgang på linje med resten af markedet. Tre af vores aktiefonde er i skrivende stund investeret i kinesisk-noterede selskaber, om end med en relativt lille samlet eksponering.
SKAGEN Kon-Tiki har den største eksponering med 20,1 pct. af midlerne investeret i Kina (det er dog stadig markant mindre end referenceindekset MSCI Emerging Markets, der har en eksponering på 34,2 pct. mod Kina). SKAGEN Focus har en eksponering på 4,4 pct., og SKAGEN Vekst 3,4 pct., mens SKAGEN m2 har 4,4 pct. af porteføljen investeret i Hongkong.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har indtil videre ikke udråbt coronavirus-udbruddet til en international sundhedskrise (NB! Se tilføjelse øverst i artiklen, red.), hvilket kunne lede til handels- og rejserestriktioner, og vores råd til investorerne er: Lad være med at gå i panik.
Det er vigtigt at huske, at der altid er risiko forbundet med at investere, og at markedet altid vil opleve perioder med høj volatilitet. Mens det naturligvis ville være uklogt at undervurdere den potentielle trussel, som coronavirusset udgør, og de alvorlige konsekvenser for dem, der rammes, så er markedets reaktion lige nu absolut som forventet. Tidligere udbrud af lignende sygdomme har fulgt samme mønster: Markedet reagerer med at sælge ud, og dette fortsætter, indtil antallet af nye smittede når toppen, herefter mindskes frygten, og aktiemarkedet kommer sig igen.
Tænk langsigtet i et volatilt marked
Præcis som i andre perioder med et stresset marked, kan situationen skabe muligheder for opkøb især for langsigtede investorer som SKAGEN. De økonomiske følger i forbindelse med lignende udbrud, fx SARS-epidemien, har tidligere typisk været kortvarige. I modsætning til under SARS-udbruddet har de kinesiske myndigheder denne gang reageret hurtigt – og offentligt – for at begrænse spredningen af sygdommen, og det forventes endda, at et nyt hospital, der kan behandle de smittede i regionen, er færdigbygget denne uge.
Også WHO er bedre forberedt denne gang, end de var i forbindelse med SARS-udbruddet. Herfra kan man denne gang koordinere en global respons, og håbet er, at internationale rejserestriktioner kan bidrage til, at virussen ikke spredes yderligere i de kritiske dage, vi står foran.
Vi følger situationen tæt, både med øje for den direkte påvirkning af vores beholdninger men også for at afdække de muligheder, som den nuværende markedsreaktion kan bidrage med.
------
NB: Alle henvisninger til tal fra SKAGENs porteføljer er per 31. december 2019, med mindre andet er angivet.