Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

7 min læsetid

Januar: En rutsjebanetur for de globale aktiemarkeder

De globale aktiemarkeder havde en svær start på det nye år. Stigende energipriser, lav arbejdsløshed, fortsatte udbudsflaskehalse og geopolitiske spændinger fik centralbankerne og investorer til at sætte spørgsmålstegn ved deres langvarige tro på, at det nuværende inflationspres er forbigående og førstnævnte til at kommunikere en mere aggressiv tendens til stramninger end forventet.

Varepriser er fortsat høje, især i energisektoren, hvilket afspejler de potentielle forsyningsafbrydelser, hvis spændingerne med Rusland skulle eskalere. Det betyder, at value-aktier fortsat præsterer og har givet SKAGEN Kon-Tiki medvind i en måned, hvor det var den eneste af de fem fonde, der gav et positivt afkast. Fire ud af fem aktiefonde leverede bedre resultater end deres referenceindekser, selvom de alle forblev i negativt terræn.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global havde en hård begyndelse på året med et negativt resultat på -7,66 pct, hvor referenceindekset MSCI World AC præsterede -3,50 pct. Markant bedre ser det ud, hvis man kigger tilbage til fondens begyndelsen. SKAGEN Global har præsteret 13,82 pct. mod indeksets 5,88 pct. Det samme flotte billede tegner sig over den et-, tre- og femårige horisont.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger

SKAGEN Global klarede sig dårligere end sit referenceindeks i januar på trods af sunde fundamentale forhold hos de selskaber i porteføljen, der indtil videre har leveret kvartalsrapporter.  

Fondens absolutte toppræstation kom fra Mastercard. Mens pandemien har fremskyndet overgangen fra kontanter til digitale betalinger, har selskabet mødt modvind, da rejserestriktioner kvæler dets lukrative grænseoverskridende betalingsstrømme. En stærk kvartalsrapport kombineret med stigende tegn på, at pandemien er ved at aftage, sendte aktierne op.

Det største negative bidrag kom fra Edwards Lifescience, som blandt andet producerer kunstige hjerteklapper. De nedlukninger, som Omikron har medført, har forsinket en del medicinske procedurer. Det er SKAGEN Globals opfattelse, at et lille skift i procedurevolumen fra et kvartal til et andet er uvæsentligt for den langsigtede investering, som fortsat er overbevisende.

Læs rapporten fra SKAGEN Global

SKAGEN Focus

Selvom vores fokuserede small-/mid-cap-aktiefond SKAGEN Focus sluttede med et negativt resultat på -0,7 pct., var det foran indekset, som endte på -3,50 pct. Siden fondens start halter den dog lidt efter indeks med 6,42 pct. mod MSCI World AC's 9,23 pct.

SKAGEN Focus endte i januar foran sit referenceindeks. Fondens stærkeste bidragsyder I januar var den tyske Commerzbank, som har gennemgået en omstruktureringsproces, der gerne skulle øge rentabiliteten på mellemlang sigt. Vi observerede også en stærk omvurdering i China Communications Services og ejendomsforsikringsselskabet Korean Re i perioden.

Omvendt lå den canadiske emballagevirksomhed Cascades lavere i markedet. Selskabet oplevede et midlertidigt omkostningspres og samtidig annoncerede solide prisstigninger på bølgepap senere på året. Elektrodeproducenten GrafTechs aktier faldt, men vi ser positivt på virksomhedens indtjeningskraft og strategiske positionering på mellemlangt sigt, og brugte derfor svagheden til at øge SKAGEN Focus' position.

Fonden trimmede sin position i japanske Aichi Bank, da aktien nærmer sig det fastsatte kursmål. Den italienske erhvervskøretøjsproducent Iveco er ny position i SKAGEN Focus. Selskabet handles med en betydelig rabat på mellemlang indtjening og balanceværdi.

Læs rapporten fra SKAGEN Focus

SKAGEN Kon-Tiki

Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki præsterede bedre end sit indeks i januar med 0,14 pct. mod MSCI Emerging Markets -0,44 pct. Anskuet fra fondens begyndelse er billedet det samme. Her har fonden leveret 10,91 pct. i afkast mod referenceindeksets 7,61 pct.

Det blev Kina, der løb med januars bedste performance. SKAGEN Kon-Tiki øgede i det hele taget tilstedeværelsen i Kina i løbet af sidste år. CNOOC drager fortsat fordel af de højere oliepriser. China Mobile annoncerede et muligt aktietilbagekøbsprogram for dets børsnoterede aktier i Hong Kong efter en succesfuld børsnotering i Shanghai. Ping An steg på baggrund af aftagende frygt for selskabets eksponering mod det kinesiske ejendomsmarked samt voksende forventninger om en stabiliseret drift i 2022.

Blandt de største negative bidragsydere finder vi LG Electronics, som faldt efter skuffende indtjening i fjerde kvartal. Samsung Electronics' indtjening flugtede med forventningerne, men faldt alligevel på grund af et svagt koreansk marked.

Læs rapporten fra SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale fond SKAGEN Vekst præsterede et negativt resultat på -1,33 pct., mens det gik endnu værre for referenceindekset MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic, der leverede et negativt afkast på -6,01 pct. Også siden start ligger fonden i front med 12,79 pct. mod referenceindeksets 10,05 pct.

Selvom SKAGEN Vekst også blev påvirket af udviklingen på aktiemarkederne, præsterede fonden alligevel markant bedre end sit referenceindeks i januar. På grund af stigningen i olieprisen var det energiselskaber som Shell og CNOOC, der var fondens bedste bidragsydere. Bortset fra den stærke oliepris nød CNOOC godt af på sin årlige strategidag at kunne annoncere flere aktionærvenlige initiativer, herunder tilbagekøb af egne aktier.

Den største negative bidragsyder var det danske pharmaselskab Novo Nordisk, som på trods af ikke at melde nogen store nyheder ud, havde en svær måned.

Vi har længe argumenteret for, at værdiansættelsen af ​​vækst- og kvalitetsaktier afspejler en tro på permanent lave renter. SKAGEN Veksts relative udvikling i januar viser, hvor sårbare disse aktier er over for højere kurser. Vi er derfor stadig meget komfortable med vores eksponering over for virksomheder, der klarer sig godt i et miljø med højere inflation og renter – såsom finans- og energirelaterede virksomheder.

Læs rapporten fra SKAGEN Vekst

SKAGEN M2

Vores ejendomsfond SKAGEN m2 sluttede januar måned i negativt terræn, men over markedet. Resultatet var -3,56 pct. mod MSCI All Country World Index Real Estate IMI's -4,60 pct. På den lange bane siden start ligger fonden også lidt foran med 7,68 pct. i afkast mod referenceindeksets 7,27 pct.

De globale aktier har været på noget af en rutsjebanetur i årets første måned, og ejendomsmarkedet var ingen undtagelse. Højere renter var månedens emne, primært drevet af en høgeagtig amerikansk centralbank. Dette førte til højere obligationsrenter og en yderligere rotation fra vækst til value. Inflation er fortsat et tema, hvilket historisk set har været gavnligt for fast ejendom med inflationsreguleret husleje. Geopolitiske spændinger og Omikron bidrog også til træge markeder. Sidste års efternølere på ejendomsmarkedet, Asien og Europa, klarede sig bedst i januar.

Den bedste præstation i januar var den brasilianske logistikoperatør LOG. Efter sidste års makro-relaterede uro kom den brasilianske ejendomssektor ud som en vinder i januar. Den næststørste positive bidragsyder var det japanske konglomerat Mitsui Fudosan.

Det var den amerikanske producent af modulære huse, UMH Properties, der var fondens største negative bidragsyder i januar.

Mens korrektionen stod på, købte SKAGEN m2 ind i amerikanske Sun Communities, som producerer og ejer hele boligsamfund. Samtidig gik fonden ud af Healthcare Trust of America.

SKAGEN m2 fokuserer fortsat på investeringer i robuste virksomheder i trenddrevne undersegmenter, som er forkert prissat, drevet af økonomisk opsving eller er godt positioneret i forhold til inflation.

Læs rapporten fra SKAGEN m2

Globale aktiemarkeder

Jo mere alt forandrer sig, desto mere forbliver alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

November 2024: Markedsreaktioner efter valget i USA

November var præget af betydelige politiske og økonomiske begivenheder, hvor især det amerikanske ...

SKAGEN Global: Hvordan vil den nye amerikanske præsident påvirke aktiemarkederne?

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up