Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Markederne i november: Væksten holdt næsten hele måneden

Det var den nye omikron-variant, der endte med at sætte en stopper for den lange vækstperiode på de globale aktiemarkeder. Efter at store dele af november ellers havde været præget af optimisme, stod den nye variant for en noget andet stemning i slutningen af måneden. Mens vækstmarkederne har haft forskellige udfordringer i anden halvdel af 2021, har de globale markeder fortsat opturen nærmest unaturligt længe. Set i det lys var uroen omkring omikron ventet.

På trods af turbulens i løbet af måneden leverede fire ud af fem af SKAGENs aktiefonde positivt afkast. Vækstmarkedernes afkast er svagere end de globale markeders, fordi de også er påvirket af en stærkere dollar og faldende råvarepriser.

SKAGEN Global

SKAGEN Global blev også påvirket af urolighederne i markedet i slutningen af måneden, men leverede alligevel solide 4,8 pct. afkast i november – mod referenceindeksets 5,1 pct. De seneste fem år har SKAGEN Global givet 17,2 pct. i gennemsnitligt afkast om året, mens indekset har givet 15,5 pct.

Fondens bedste bidragsyder var franske Hermès, som har klaret sig særligt godt igennem pandemien. De øgede markedsandele har ovenikøbet kvalificeret Hermès til at komme med i Euro Stoxx 50-indekset, som har øget interessen fra indeksorienterede (passive) investorer.

Fondens dårligste bidragsyder i absolutte termen var softwarefirmaet Autodesk. Markedet var skuffet over de opdaterede fremtids- og ordreudsigter. Vi tror fortsat, at der er tale om overgangsfaktorer, og at Autodesk vil overraske positivt i de kommende kvartaler, fordi den underliggende forretningsdrift er solid.

Læs månedsrapporten for november (på norsk)

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki mødte modvinde på flere flanker i november. Usikkerhed omkring de kinesiske myndigheders strammere tøjler og stigende dollarkurs var nogle af årsagerne til at afkastet på vækstmarkederne var lavere end i de globale udviklede markeder. SKAGEN Kon-Tiki gik 0,3 pct. tilbage i november, hovedsagelig på grund af selskabsspecifikke forhold. Til sammenligning gav indekset 3,3 pct. afkast. De seneste fem år har SKAGEN Kon-Tiki leveret 7,8 pct. gennemsnitlig årligt afkast mod indeksets 11,1 pct.

Blandt de dårligste bidragsydere i november var den kinesiske nethandelsgigant Alibaba, som leverede skuffende resultater. De regulatoriske stramninger giver fortsat grund til bekymring. Den russiske dagligvarekæde X5 faldt trods solide resultater, mens den brasilianske supermarkedskæde Sendas gik tilbage, fordi de brasilianske forbrugere har ændret indkøbsvaner.

På den positive side drog Suzano nytte af øgede priser på papirmasse, mens den chilenske vinproducent Concha Y Toro begynder at kunne se, at strategien med at flytte sig op i premiummarkedet har båret frugt. Kobberproducenten Turquise Hill steg i takt med at forhandlingerne mellem myndighederne i Mongoliet og den største ejer Rio Tino fortsatte.

Vi har kun foretaget mindre justeringer i porteføljen i løbet af november, den vigtigste var, at vi fik ud af Sabanci.

Læs månedsrapporten for november (på norsk)

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus, som retter sig mod små- og mellemstore virksomheder, opnåede 0,5 pct. i afkast i november, som var et godt stykke bag referenceindeksets 5,1 pct. Årsagen var blandt andet den styrkede amerikanske dollar og ikke mindst, at investorerne igen søgte mod store amerikanske selskaber. På en femårig horisont har SKAGEN Focus givet 11,9 pct. i årlig gennemsnitligt afkast mod 15,5 for indekset.

Den usikkerhed som omikron-varianten har skabt, brugte forvalterne til at øge eksponeringen i række selskaber. Det gælder blandt andet Vitesco, som producerer drivlinjer til elbiler samt det amerikanske containerselskab Textainer.

Måneden bedste bidragsyder var Argonaut Gold, som leverede solide indtjeningstal og god fremgang. Den amerikanske grafitproducent Grafteck var også en af de gode bidragsydere. På den anden side har forvalterne reduceret posten i en af novembers svageste bidragsydere, Fortuna Silver Mines, betragteligt. Samtidig solgte de helt ud af Raiffeisen Bank, fordi selskabet var nær kursmålet.

Den franske bildelsproducent Faurecia er nytilkommen i porteføljen. Det sker, efter kursen faldt som følge af reduceret bilproduktion.

Læs månedsrapporten for november (på norsk)

SKAGEN m2

Ejendomsfonden SKAGEN m2 havde en rigtig god november måned. Fonden opnåede et afkast på 5,7 pct. med indeksets 4,6 pct. i november. Ejendomsmarkedet var i langt højere grad påvirket af den øgede inflation end af omikron. Inflationen kan på længere sigt give børsnoterede ejendomsselskaber et løft.

Den bedste bidragsyder var endnu engang norske Self Storage Group, som har indhentet det tabte i løbet af 2021. Dets bud på svenske 24Storage bidrog også til den gode udvikling. På andenpladsen i den gode ende ligger datacenteroperatøren Switch, som rapporterede gode tal.

I den negative ende af skalaen ligger Aroundtown og Tokyo Fudosan. Begge har virksomheder inden for hotel- og restaurationsbranchen, som er hårdt ramt af den nye virusvariant.

Læs månedsrapporten for november (på norsk)

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst endte under indekset i november med 0,9 pct. Afkast mod indeksets 3,4 pct. Set over fem år har Vekst givet 13 pct. i årlig gennemsnitlig afkast mod 16 pct. for indekset.

Det var markedet appetit på såkaldte arbejde-hjemmefra-aktier, typisk it-selskaber, som SKAGEN Vekst er undervægtet i, som førte til det mindre afkast.

Den bedste bidragsyder var shippingselskabet Flex LNG takket være særligt gode kvartalsresultater og udbytte. Konglomeratet Bonheur må finde sig i at blive stemplet som månedens dårligste bidragsyder. Selskabet kunne desværre ikke indfri forventningerne til vedvarende energi.

Forvalterne investerede i den norske madvaregigant Orkla i november. Aktien har underpræsteret i flere år, og forvalterne mener, at markedet er uforholdsmæssigt bekymret for, hvordan selskabet skal håndtere de øgede råvarepriser. Aker BP blev solgt fra sammen med Norwegian, da begge selskaberne nåede kursmålet i november.

Læs månedsrapporten for november (på norsk)

 

Globale aktiemarkeder

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Hvad betyder Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Nedtælling til det amerikanske valg: Økonomien i fokus

Hva er det viktigste for amerikanske velgere i presidentvalget 5. november, og hvordan er utsiktene ...

Opdatering fra investeringsdirektøren: Er aktiemarkederne på vej tilbage til normalen?

The third quarter saw a broadening of the equity rally and the emergence of several factors that ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up