Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Same procedure as last year…eller er det?

Det kan ikke være ikke nemt at være en del af holdet bag OMICRON – det østrigske selskab, der producerer test- og måleudstyr til forsyningsindustrien – nu hvor Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har besluttet at navngive de forskellige COVID-varianter efter bogstaverne i det græske alfabet. Den seneste mutation af virussen har bremset vores planer om at rejse og socialisere. Samtidig sidder man med en følelse af, at rettigheder og friheder har været til låns fra regeringerne, som har styret gennem pandemien med øget magt.

Selvom strammere restriktioner unægtelig vil skade væksten – og hæmme den længe ventede fremgang hos både service- og restaurationsbranchen – så er det usandsynligt, at vi kommer til at se korrektioner af både nationale og globale BNP, som vi så i første omgang. Denne gang er det anderledes. Vi er omstillingsparate. Mennesker og virksomheder er blevet mere modstandsdygtige – ikke bare over for virussen, men også dens afledte konsekvenser. Som vi noterede os i starten af pandemien, så er der stadig noget vej igen, før COVID-19 bliver en endemisk sygdom. Der er dog flere grunde til at sænke alarmberedskabet, end der ellers har været. I særdeleshed hvis vi formår at tænke globalt, når vi kigger på udrulningen af vacciner. Og samtidig også hvis nationerne, som har fået vaccinen, finder modet til at frafalde zero-COVID-tilgangen, som bliver mere og mere urealistisk for hver dag, der går.

Inflationen – en gammel kending

Fremgangen og den fortsatte finansielle stimulus har til sammen drevet inflationsraten op til niveauer, vi ikke har set længe - og dette er ikke kun i de udviklede økonomier[i]. Bare det at kunne forudse, hvor længe dette vil stå på, er arbejde nok til både økonomer og kommentatorer i flere måneder.

I mangel på en krystalkugle må jeg blot sige, at jeg er usikker på, om det virkelig betyder noget, om inflationen holder ved eller blot er midlertidig. Faktum er, at presset fra inflationen skaber lige så mange muligheder som udfordringer for aktive porteføljeforvaltere som SKAGEN. Diversificerede og koncentrerede porteføljer, hvor vi kender virksomhederne og engagerer os i dem, gør, at også kan omfavne risici. Dermed kan højere inflation, eller truslen om højere inflation, være en ledetråd, når man kigger efter investeringsmuligheder.

Supermagterne lægger arm

Til trods for at der har været enkelte måneder, hvor der har været justeringer, så er kapitalmarkederne fortsat stærke. SKAGENs fonde har primært leveret positive absolutte præstationer, og både SKAGEN Global og SKAGEN Vekst er begge foran deres respektive benchmarks – førstnævnte i en grad, som ikke har været set i mange år.

Vækstmarkederne har været efternølerne. Efter starten på året var vækstmarkederne, i en bred opfattelse, stedet, hvor man skulle placere sine midler. Dette styrker blot vores opfattelse af værdien af brede opfattelser, når man investerer. Nu hvor vi nærmer os slutningen på året, er der en række vækstmarkedsøkonomier, der har større reserver og dermed er mindre afhængige af udenlandsk gæld end tidligere, og nogen er slet ikke: fælles for dem alle er dog, at de er fanget mellem et USA der strammer garnet, og et Kina der sænker tempoet.

I mere end et århundrede er der ikke nogen nationer, som har opnået mere end 60 procent af det amerikanske BNP[ii]. Kina er den eneste undtagelse og er stærkt på vej til at udvikle sig til at være en supermagt, som kan udfordre de forenede stater. Kinas seneste strategi, som har været mere aggressiv, udgør en konkurrerende interessesfære til den amerikanske diplomatiske og monetære politik. Dette øger kun kompleksiteten ved vækstmarkederne, hvor succesfulde investeringer i forvejen kræver grundige analyser af virksomheden, sektoren, landet og regionale forhold. Dette giver en stor fordel til aktive og engagerede forvalter som SKAGEN, og den potentielle fordel for SKAGEN Kon-Tiki porteføljen er i øjeblikket usædvanligt høj.

Nytårskonferencen

For at give vores kunder nye input og et overblik over deres investeringsstrategier, afholder vi SKAGEN Fondenes Nytårskonference den 11. januar 2022. Denne årligt tilbagevendende begivenhed vil igen i år foregå digitalt. Vi har samlet en række talere, som vil adressere udfordringerne ved at investere i en tid, hvor vi omstiller os til globaliseringen. Du er hjerteligt velkommen, og du kan tilmelde dig her.

God jul og godt nytår

Nu da vi nærmer os juleaften, så vil alle os fra SKAGEN ønske dig og dine en rigtig god jul og et glædeligt nytår. Tak for din fortsatte tillid til os.

God jul og godt nytår.

 

Referencer

[i] Global inflation stands at 5.5% as of 10 December 2021, according to Bloomberg
[ii] Taken from Rush Doshi; The Long Game – China's grand strategy to displace American order; OUP 2021

Globale aktiemarkeder

Jo mere alt forandrer sig, desto mere forbliver alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

November 2024: Markedsreaktioner efter valget i USA

November var præget af betydelige politiske og økonomiske begivenheder, hvor især det amerikanske ...

SKAGEN Global: Hvordan vil den nye amerikanske præsident påvirke aktiemarkederne?

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up