- Det koreanske elektronikselskab har været en del af SKAGENs beholdning siden 1997
- Selskabet har genereret 14,5 milliarder NOK over 26 år til kunderne på tværs af tre fonde
- Vores engagement førte i 2020 til, at ledelsen blev styrket
I 30 år har en af hjørnestenene i SKAGENs investeringsfilosofi været vores langsigtede perspektiv. Til trods for at den gennemsnitlige ejerskabsperiode blandt forvaltere i industrien er faldet til et gennemsnit på seks måneder, så holder vi i snit selskaberne i vores porteføljer i 2-3 år. Mange af "vores" selskaber har leveret afkast over endnu længere perioder, men ingen slår alligevel Samsung Electronics.
Samsung blev en del af vores portefølje, allerede da vores globale aktiefond SKAGEN Global blev lanceret i 1997 og har været en del af porteføljen lige siden. Selskabet har også udgjort en del af kernebeholdningen i både SKAGEN Vekst og SKAGEN Kon-Tiki over årene – foruden tålmodigheden, er en vigtig del af vores investeringsstrategi nemlig også at dele ideer på tværs af fondene.
I de 26 år, vi har været investeret i Samsung, er selskabets aktiepris steget med over 1.300 pct., hvilket har sendt bogstaveligt talt milliarder i retning af vores kunder. Investorerne i SKAGEN Global har fået 6,3 milliarder NOK i afkast siden 1997, i SKAGEN Vekst, der investerede i Samsung året efter, har investorerne modtaget samlet 1,5 milliarder NOK, og investorerne i SKAGEN Kon-Tiki har fået samlet set 6,7 milliarder NOK i afkast siden Samsung blev en del af porteføljen, helt fra fondens opstart i 2002 (1).
Foruden de fantastiske afkast (der i øvrigt foruden kursgevinsten også tæller flotte udbytter gennem årene: Samsung har de seneste fem år udbetalt mellem 18 pct. og 78 pct. af fortjenesten som udbytte – penge der reinvesteres i fondene til gavn for investorerne (2) – har vores rolle som langsigtet aktieejer også betydet, at vi har kunnet engagere os i en række vigtige udfordringer i selskabet. I 2018 engagerede vi os i, hvad der endte som en toårig ESG-dialog med Samsung. Denne dialog mundede ud i, at selskabet forbedrede sig på flere vigtige områder – herunder fx retningslinjer for familieoverdragelse og relation til fagforeninger.
Fredrik Bjelland, der er ledende porteføljeforvalter i SKAGEN Kon-Tiki, satte ord på positionen i 2020:
"Som langsigtede investorer i Samsung har vi oplevet en positiv udvikling i den måde ledelsen har engageret sig med forskellige stakeholdere, når det gælder en række ESG-udfordringer. Ved at lytte til minoritetsaktieindehavere og gennemgår troværdige forbedringer af rutiner, policies og andre ledelsesmekanismer, mener vi, at selskabet er godt positioneret i forhold til at kunne levere signifikant værdi til sine stakeholdere."
Together for tomorrow
Samsungs slogan, "Together for tomorrow", indfanger godt, hvordan virksomheden har såvel vision som evne til kontinuerligt at innovere over mange årtier fremover. Selskabet blev grundlagt i 1969 og i 70'erne blev de kendt for deres forbrugerelektronik og har siden vokset sig til at blive en global leder inden for TV og smartphones med markedsandele på 30 pct. og 22 pct, respektivt.
Fredrik Bjelland forklarer, at Samsung tidligt forstod vigtigheden af at tilegne sig markeder – også oversøisk:
"I 1997 oplevede Sydkorea økonomiske udfordringer – høje renter og lav vækst – hvilket betød, at Den Internationale Valutafond (IMF) måtte komme dem til undsætning. Heldigvis var Samsung allerede en global virksomhed på dette tidspunkt, så størstedelen af salget kom fra eksport og fra selskabets ni oversøiske forsknings- og udviklingscentre."
I dag kommer 90 pct. af omsætningen fra eksport, og virksomheden er vokset betydeligt både målt på omsætning, profit, aktiver samt forskningsmidler.
Samsung har opnået dette ved at ekspandere sin portefølje af produkter, så den nu rækker ud over det indlede fokus på udstyr til hjemmet. Det indebærer områder som hukommelseschips, udvikling af software, M&A og strategiske partnerskaber. Meget af denne udvikling kom under ledelsen af den daværende administrerende direktør Lee Kun-hee, der spillede en central rolle i at forme deres strategi og sikre fokus på kvalitet, inden han gik af i 2014.
Fokus på bæredygtighed har også spillet en vigtig rolle, forklarer Bjelland:
"Samsung har forpligtiget sig på at bruge bæredygtig energi og reducere deres udledninger, men den rolle, deres produkter spiller i den grønne omstilling er ofte overset. For eksempel producerer de både solceller, batterier, komponenter til elbiler, LED-lys som alt sammen skal bruges i stor skala til at sikre ren energi."
Den vigtige halvleder
En af nøglefaktorerne bag Samsungs vækst har været halvlederproduktion. Med en markedsandel på omkring 40 pct. målt på omsætning er Samsung verdens største producent af hukommelseschips til smartphones, computere og servere, hvortil de også hjælper andre virksomheder med at opbygge deres produktionskapacitet.
Halvledere har ikke blot været en central del af Samsungs succes historisk set, mener Fredrik Bjelland. For selskabets position inden for halvlederproduktion tegner også godt for Samsungs fremtid:
"Virksomhedens kompromisløse tilgang til innovation og evner inden for produktion har gjort, at de kan dominere et meget krævende og konkurrencepræget marked. Deres dedikation til omstillingen og deres vision betyder, at Samsung er godt placeret til at forme fremtidens teknologiske landskab – også fremover."
---
Alle tal er fra 31/12/2022 medmindre andet er angivet
1: SKAGEN Fra d. 15/06/2023. Afkastet inkluderer fonde, der spejler denne. NOK/Euro-kursen er fra d. 20/06/2023.
2: Samsung, 2018-2022