Globale aktier har virkelig haft store udsving i år, og kan bedst sammenlignes med en bjergetape. Samtidig er der kun få tegn på, at udsvingene vil mindske i løbet af sommeren. Markedet (og Vesten) reagerede kraftigt på Ruslands krig mod Ukraine i februar, og der er stigende bekymringer for, hvordan krigen vil påvirke inflationen. Priserne på energi og mad fortsætter med at stige, og effekten på økonomien er indiskutabel. Aktier giver sædvanligvis god beskyttelse mod inflation, men investorer frygter, at den dalende købekraft kan føre til en recession, særligt hos selskaber, som nu møder stigende omkostninger. Samtidig hæver centralbankerne renterne kraftigt i et forsøg på at køle økonomien ned.
Disse bekymringer har tvunget de globale aktier ned nær 12 procent i år, og dermed ind i det, der kaldes Bear Market eller et bjørnemarked, om du vil [1] For SKAGEN Global har 2022 været specielt udfordrende. Fonden ligger omkring 7 procentpoint efter indekset, men alligevel er porteføljen godt positioneret til at bringe investorerne tilbage til det sted, hvor man "bliver rig langsomt". Fondens afkast over den anbefalede minimumsperiode er solide 8,64 procent i årligt gennemsnit, mens referenceindekset er på 8,99 procent. De sidste ti år har SKAGEN Global givet 9,50 procent, mens indekset har givet 11,01 procent [2]
Efter et enestående godt år i 2021 med et afkast på 39,86 procent i lokal valuta, mere end 12 procentpoint foran referenceindekset, bør et år med tilbagegang ikke være afskrækkende. Historisk set har fonden slået referenceindekset med god margen i perioder efter tidligere Bear Markets. Derfor er der god grund til optimisme, når aktiemarkederne begynder at indhente det tabte.
Solid portefølje
Mere betryggende er det, at porteføljeselskaberne leverer godt. Resultaterne for første kvartal har generelt været solide, og investeringsideerne er uforandrede. En af fordelene ved en koncentreret portefølje på 30 virksomheder er, at vi kan overvåge dem nøje, mens vores aktive ejerskab indebærer, at vi forstår markederne og udfordringerne, de møder.
Grundet vores langsigtede investeringsproces er alle positioner analyseret og opbygget nede fra og op, baseret på porteføljeforvalterne vurdering af, hvordan selskaberne vil klare sig i en række forskellige makroscenarier. Det giver også en eksponering mod attraktive investeringstemaer såsom vækstmarkeder, livskvalitet, familieejerskab og strukturelle vindere.
Den geografiske eksponering i porteføljen baseret på, hvor selskaberne henter sine indtægter fra, forholder sig sådan, at USA udgør 53 procent, Europa 19 procent, Japan 2 procent og resten af verden udgør de resterende 27 procent. Det viser, hvor stor spredningen blandt investeringerne er.
En nylig tilføjelse til porteføljen er Dollar General, der er en amerikansk detailkæde med over 18.000 forretninger i USA. Selskabet vokser hurtigt, særligt i det vestlige USA og Midtvesten. Indtjeningen vokser også hurtigt, og omkostningerne ved at etablere nye butikker er allerede tjent ind efter to år. Ledelsen i selskabet er også meget kompetent, og de er også betydelige medejere af virksomheden. Det er et af de gennemgående temaer i porteføljen. Dollar General har præsteret godt i år med en kursstigning i lokal valuta på 14 procent sammenlignet et fald på 22 procent for detailsektoren generelt i USA [3]
Set i et større perspektiv mener vi, at SKAGEN Globals porteføljeselskaber har betydelige konkurrencefordele i deres respektive brancher. Selskaberne er dobbelt så indbringende som indekset (medianen af ROI er på 29 procent mod 13 procent for indekset i lokal valuta, og EBIT-margin er på 34 procent mod 14 procent for indekset) Det betyder, at de er godt rustet til at stå imod prisstigninger i et inflatorisk miljø.
På samme måde vil selskaberne have gode forudsætninger for at give et merkafkast, hvis vi havner i en recession takket være deres relativt gode balancer. Analyser af evnen til at håndtere gæld viser, at porteføljen er meget sundere end det brede indeks (medianen for nettogæld/EBITDA er på 0,7x mod 1,3x, og rentedækningen er på 22x mod 7x) Dette er en klar fordel, hvis efterspørgslen falder på grund af en økonomisk nedtur, og renterne fortsætter med at stige.
Stigende afkast
Ingen ved hvornår, at aktiemarkederne vil stabilisere sig, specielt når usikkerheden omkring den globale økonomi og krigen i Ukraine stadig spøger. Vi ved, at markederne er faldet relativt meget allerede, og at prisfastsættelserne nu er mindre overdrevne, end de var før korrektionen. Det er ofte den bedste indikator for fremtidigt afkast.
SKAGEN Globals porteføljeforvaltere gennemgik for nyligt fremtidsudsigterne for porteføljen, og de mener, at porteføljen har en upside på 72 procent over en horisont på 2-3 år. Ved starten af året var upside 25%. Downsidebeskyttelsen kommer fra selskabernes stærke balancer og konkurrencefordele. SKAGEN Global er placeret godt i forhold til at opnå den langsigtede værdistigning, hvilket kommer investorerne til gavn.
NB: Informationer om porteføljen er fra 31/05/2022 medmindre andet er angivet.
[1] Kilde: MSCI. MSCI ACWI i EUR fra d. 24/06/22
[2] Kilde: SKAGEN, i EUR uden omkostninger fra d. 24/06/06/22
[3] 31/12/21 –24/06/22 (Dow Jones U.S. Retail Index brugt til sektorafkast)