Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Vækstmarkederne overhalede indenom, og optimismen fortsatte i tredje kvartal

Aktiemarkederne fortsatte fremdriften fra den foregående periode i tredje kvartal. Flere sektorer overhalede endda tidligere tiders højeste kurs, efterhånden som tilliden til en økonomisk genkomst vandt indpas. Vækstmarkederne overhalede de udviklede markeder, som det ofte sker i perioder med en svækket amerikansk dollar, og vi ser i det hele taget rekordhøj risikokoncentration i det amerikanske aktiemarked, hvor de fem største aktier lige nu tegner sig for omkring en fjerdedel af hele markedets værdi, hvilket kunne tyde på en ringe risikopræmie fremover.

To af vores fonde, SKAGEN Focus og SKAGEN Kon-Tiki, sluttede kvartalet foran deres indekser, mens de resterende tre aktiefonde måtte se sig slået.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus havde et stærkt tredje kvartal med et afkast på 9 pct. i perioden mod 4,5 pct. i referenceindekset. I SKAGEN Focus benyttede man kvartalet til at skrue op for eksponeringen mod small-/midcap, så disse selskabstyper nu tegner sig for 75 pct. af porteføljen.

Porteføljens mest markante driver blev det canadiske mineselskab Ivanhoe Mines, som ejer et af de største kobberreserver i verden og hastigt nærmer sig første produktionsdag. På modsatte fløj trak den spanske papirpulpproducent Ence det samlede regnestykke nedad. Ence fortsatte nemlig nedturen fra andet kvartal, fordi der stadig er begrænset med nyt fra selskabet.

SKAGEN Focus solgte sig i perioden ud af den tyske gør-det-selv-kæde Hornback Holding, da aktien nåede kursmålet efter et kvartal med en markant genvurdering. Det blev ligeledes et farvel til den canadiske sølvmine Fortuna Silver, der også ramte sit kursmål – i øvrigt med en stigning på 150 pct., siden SKAGEN købte sig ind i selskabet i juli 2019.

 Læs kvartalsrapporten fra SKAGEN Focus

SKAGEN Kon-Tiki

Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki slog også sit indeks i tredje kvartal med et afkast på 5,7 pct., sammenlignet med referenceindekset, der havnede på 4,5 pct. 

At det gik så pænt i SKAGEN Kon-Tiki skyldes i høj grad fondens store eksponering mod Sydkorea, der lige nu kan tilbyde den herlige – og sjældne! – kombination af gode, solide selskaber og særdeles attraktive værdiansættelser.

Bilproducenten Hyundai og LG Electronics blev fondens primære bidragydere. Hyundai oplevede især vækst, fordi selskabet høster stigende anerkendelse for deres arbejde med nye energikilder til køretøjerne. LG har til gengæld nydt godt af med deres husholdningsapparater og elektronik at kunne opfylde de behov, som er opstået i den nye virkelighed med flere hjemmearbejdsdage. Periodens klart største negative bidragyder blev den landbaserede norske lakseproducent Atlantic Sapphire, der ellers tidligere har været lidt af et guldæg. COVID-19 har nemlig sat en stopper for flere af selskabets byggeprojekter med konsekvenser for både anlægsomkostningerne og produktionsvolumen. Forvalterteamet ser dog stadig et potentiale og bakkede derfor op om den seneste kapitaludvidelse, der kan accelerere fremtidig vækst. Og allerede i slutningen af kvartalet var der da også små tegn på fremskridt.

SKAGEN Kon-Tiki solgte sig helt ud af det Bermuda-registrerede naturgas-rederi Golar LNG, idet Golars aktiepris steg forud for børsnoteringen af deres brasilianske joint-venture-datterselskab Hygo. Og timingen var udmærket – for lige nu er børsnoteringen faktisk sat på hold, da Hygos CEO er blevet nævnt i forbindelse med en korruptionsundersøgelse i et andet selskab.

Læs kvartalsrapporten fra SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global sluttede tredje kvartal med et afkast på 3,8 pct., hvilket ikke var helt nok til at indhente referenceindekset, der nåede et afkast på 4,5 pct. i samme periode.

Periodens største afkast-drivere blev det danske logistikselskab DSV Panalpina, sportstøjsgiganten Nike og Abbott Laboratories. Hos Nike steg webhandlen massivt gennem kvartalet, og det øgede digitale salg smittede af på aktiekursen. Og lige præcis skiftet i retning mod øget onlineshopping var også den udløsende faktor for DSV's fine kvartal – når flere handler på nettet, er der nemlig flere varer at levere med lastbil. Abbotts fremdrift har også en naturlig forklaring: Det amerikanske sundhedskonglomerat har nemlig været blandt de første til at udvikle hurtige og pålidelige COVID-19-tests. På den negative side trak to forsikringsselskaber ned, dels britiske Beazley og dels Hannover Re, og det samme gjorde også den amerikanske medicinalvirksomhed Baxter International. Alle var påvirket af konsekvenserne af COVID-19, der i kvartalet viste sig mere alvorlige end forventet. Forvalterteamet ser imidlertid stadig disse udsving som kortsigtet larm og tror på selskaberne på den lange bane.

I perioden købte SKAGEN Global sig ind i investeringsværktøjet MSCI, der nok især er kendt for at tilbyde referenceindekser, mens fonden solgte sig ud af Ageas, Pernod Ricard, CME Group og JP Morgan. I CME Groups tilfælde skyldes frasalget en øget downside-risiko.

Læs kvartalsrapporten fra SKAGEN Global

SKAGEN Vekst

Vores primært nordisk-fokuserede aktiefond SKAGEN Vekst sluttede kvartalet med et afkast på 5,5 pct., og stod således ikke distancen mod indekset, der afsluttede kvartalet med en fremgang på 7,7 pct.

Periodens toppræstation finder vi i industrisektoren, der også klarede sig godt helt generelt. Den danske vindmølleproducent Vestas kunne nemlig rapportere om stærk ordrevækst som følger af det politiske fokus på grøn omstilling. Også posten i det svenske investeringsselskab Kinnevik gav pote, særligt drevet af selskabets ejerandel af e-handelsplatformen Zalando. SKAGEN Veksts poster i gas- og energisektoren stod til gengæld for periodens negative bidrag: Shell, Gazprom, Flex LNG og Equinor klarede sig mindre godt som følger af bl.a. en svag oliepris.

I kvartalet solgte fonden sig ud af den schweiziske pharma-virksomhed Lonza, hvis markedsværdi er mere end fordoblet det seneste år. Det blev også et farvel til Equinor, mens man til gengæld købte sig ind i AkerBP, hvor man ser en fordel i selskabets aktiver og potentielt gode skatteforhold i fremtiden. Også Oslo Mercury Market, OHT AS blev en ny post i perioden. Oslo Mercury Market arbejder med tung skibsfart og især transport til den støt voksende offshore-vindindustri.

Læs kvartalsrapporten fra SKAGEN Vekst

SKAGEN m2

Vores ejendomsfond SKAGEN m2 blev den eneste af vores fonde, der leverede negativt afkast i tredje kvartal. SKAGEN m2 sluttede således kvartalet med en tilbagegang på -1,9 pct. mod -1,1 pct. i indekset. Alligevel er der grund til optimisme, blandt andet fordi de seneste meldinger fra centralbankerne er at fastholde det lave renteniveau.

I et tredje kvartal med masser af hjemmearbejde og onlineshopping blev det især fondens post i det japanske datacenter-selskab Keihanshin Building, der bidrog positivt, og det samme gjorde self storage-selskabet Shurgard. Værst gik det for Hongkong-konglomeratet CK Asset Holdings, der led under den massive nedlukning af pubber og hoteller i Storbritannien og måtte sænke udbyttet.

I perioden købte SKAGEN m2 sig ind i et nyt selskab – canadiske Allied Properties Real Estate til en god pris. Selskabet driver og udvikler kontorer i nærheden af de centrale canadiske forretningsområder og driver desuden tre datacentre i Toronto. Også japanske Hewia Real Estate, der er en af driverne bag udviklingen af finansdistriktet i Tokyo blev en ny position i perioden. En attraktiv værdiansættelse til trods solgte SKAGEN m2 sig alligevel ud af den New York-baserede kontorudbyder SL Green for i stedet at investere i mere lovende spillere. Også japanske Sekisui House og brasilianske MRV blev solgt fra i perioden.

Læs kvartalsrapporten fra SKAGEN m2

Bæredygtighed i investeringsprocessen

Vi ekskluderer selskaber fra fondene ud fra en række bæredygtighedskriterier, men går også som aktiv forvalter gerne i dialog med selskaberne for at påvirke dem i en mere bæredygtig retning.

Læs mere  arrow_right_alt
Vil du vide mere om investering i vækstmarkeder?

Kontakt vores dygtige rådgivere og bliv klogere i emerging markets-aktier.

Find kontaktinfo arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Oktober: Et afventende marked

De globale aktie- og obligationsmarkeder svingede en del i løbet af oktober måned. Investorernes ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Hvad betyder Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Nedtælling til det amerikanske valg: Økonomien i fokus

Hva er det viktigste for amerikanske velgere i presidentvalget 5. november, og hvordan er utsiktene ...

Opdatering fra investeringsdirektøren: Er aktiemarkederne på vej tilbage til normalen?

The third quarter saw a broadening of the equity rally and the emergence of several factors that ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up