Efter turen til Japan har SKAGEN Insights forvalter, Tomas Johansson, i et interview til svenske Fonder Direkt, bl.a. fortalt om hvad det er, der gør japanske selskaber attraktive.
SKAGEN Insight har en stor overvægt i Japan, som udgør ca. en tredjedel af porteføljen, mod kun 8 procent i referenceindekset, MSCI World. Hvad er det, der gør at Japan er så stærk i øjeblikket?
"Jeg synes, at det er tydeligt, at der bliver taget action de problemer, som vi oplever. På vores rejse til Japan oplevede vi stærke indikationer på, at det eksterne pres på forandring er meget højere end tidligere. Dette er baseret, hvad de lokale investorer fortæller, men også på baggrund af selskabernes tiltag", siger Tomas Johansson, forvalter i SKAGEN Insight.
Han fortsætter:
"Internationale investorer er strukturelt undervægtige i Japan, og mange tror ikke på forandringen, før de ser det. Selvom forandringen endnu ikke rigtig er mærkbare, har vi allokeret kapital til Japan, da vi mener, at vi har en god fornemmelse af, at forandringen er undervejs og vil accelerere."
Er det blevet mere almindeligt med aktivistiske investorer i Japan de seneste år?
"Det er det. De ser, hvad aktivister har opnået i andre dele af verden. Samtidig ser de, at der er enorme uforløste værdier og forbedringspotentiale i de japanske selskaber. Vi har f.eks. hørt om et par nye aktivistfonde, der er ved at Lanceret, og det er spændende, at aktiviteten stiger på den front."
Fonden har en overvægt i Japan, men også i Europa, og klar undervægt i USA. Samtidig anses aktivistiske investorer for at være dygtige til at drive omstillinger i USA?
"Først og fremmest så ser jeg ikke på, hvordan indekset er vægtet. Men det er rigtigt, at vi er undervægtet i USA, og det er der to grunde til. De amerikanske virksomheder er generelt bedre forvaltet, og dermed er forbedringspotentialet er lavere. Derudover har amerikanske ejere i flere årtier har været mere effektive til at sætte virksomheder under pres for at sikre forbedringer. Men den primære årsag skal findes i, at de amerikanske virksomheder er prisfastsat højere end de situationer, som vi ser på i Europa og Japan. Vi forsøger, at placere pengene i de mest undervurderede dele af verden."
Læs hele interviewet på Fonder Direkt, hvor Tomas også fortæller mere om, hvordan forvalterne arbejder, hvilke forandringsprocesser der kan generere værdi for aktivistiske investorer og meget mere.