Mike Berners-Lee er universitetslektor, videnskabelig rådgiver for virksomheder, der ønsker at reducere deres klimapåvirkning, forfatter og førende bæredygtighedsekspert. Kriseåret 2020 har fået ham til at føle sig mere håbefuld end i lang tid:
"Virussen har vist, at vi kan foretage ændringer af en slags, som få af os troede var mulige, fordi vi altid har levet på en bestemt måde. Men nu har vi netop vist, at vi selvfølgelig kan ændre os. Vi kan beslutte, hvordan vi lever, og det kan være anderledes end i dag. Så vi befinder os i en spændende tid, hvor alt er muligt," sagde han i et nylig interview.
Læs også: Forfatteren Michael Lewis taler på SKAGENs Nytårskonference
Bananer er gode
Som søn af to fremtrædende britiske matematikere og i øvrigt bror til manden, der opfandt internettet (ja, den er god nok!), var hans efternavn allerede kendt i England. Men Mike etablerede sig selv som et internationalt kendt navn for lidt over 10 år siden med bogen "How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything", der er udkommet i ny udgave i 2020. Her beregner han klimapåvirkningen for de fleste mere eller mindre daglige genstande og aktiviteter - fra hvad vi spiser til Bitcoins, Twitter, e-mail og rumrejser. Han viser, hvad der gør den største forskel (opvarmning af vores hjem, flyrejser og svømmehaller) og hvad der har mindst indflydelse (bananer er fx gode).
Håndbog i kunsten at leve bedre
Hans bog "There Is No Planet B" (2019) kan kaldes en håndbog i, hvordan menneskeheden kan leve bedre på jorden. Den indeholder flere overraskelser (som fx det faktum, at en mere effektiv anvendelse af energi paradoksalt nok betyder, at vi bruger mere energi), den adskiller sig fra de fleste bøger om klimaforandringer og bidrager med en hel del håb for menneskeheden foruden gode spørgsmål som: Hvilken slags samfund er nødvendigt for, at vi kan nå målet om CO2-neutralitet? Forfriskende nok præsenteres klimaforandinger ikke som et teknologisk problem, men i stedet med fokus på hvilke værdier, der er nødvendige for at være i stand til at reducere udslippet, og for at alle jordens indbyggere stadig skal kunne leve et anstændigt liv.
I januar kan du høre Mike Berners-Lee på SKAGENs Nytårskonference. Han vil fokusere på blandt andet hvilke værdier, det kræver at lykkes med den grønne omstilling – herunder, at vi bliver bedre til at samarbejde, dele ressourcerne og respektere menneskerettighederne. Tilmeld dig i dag.