Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

2021: Mark Mobius: Nomade på fuldtid

Det er ikke mange investorer, der har haft lige så stor succes med at investere i vækstmarkeder som Mark Mobius. I mere end 40 år har han rejst og arbejdet i vækst- og frontier-markeder, ikke mindst i løbet af sine tre årtier hos Franklin Templeton Investments. Det var her, han lancerede verdens første vækstmarkedsfond i 1987, som vækstede fra 100 mio. dollars til 50 mia. dollars i løbet af 25 år.

Den selvudnævnte "fuldtidsnomade" lancerede for nyligt sit eget forvaltningsselskab for på den måde at udnytte sine ekspertiser inden for forbedring af ledelsesstandarder i vækstmarkedsselskaber.

Evighedsstudent

Med en tysk far og puertoricansk mor blev Mark Mobius forsker efter at have taget en doktorgrad i asiatisk økonomi under krigen i Vietnam. Et stipendium førte ham til Japan, og hans ophold her gav ham lidt af et kulturchok oven på opvæksten på den amerikanske østkyst. "Det forandrede mit liv," sagde han for nyligt til Bloomberg TV.

Hans tidlige forskerkarriere i lande som Thailand, Malaysia og Korea førte til, at Mobius analyserede børsen i Hongkong for en kunde og siden for den legendariske investor Sir John Templeton. Han bad Mobius lancere den første vækstmarkedsfond. Den autodidakte evighedsstuden begyndte også at investere uden for Asien i lande over hele verden, da de nye vækstmarkeder begyndte at åbne i løbet af 1980'erne og 1990'erne.

Foruden sin karriere som investor har Dr. Mobius været en central spiller i arbejdet med at udvikle internationale retningslinjer for vækstmarkederne, blandt andet for Verdensbanken. Han har også siddet med i en række bestyrelser og har skrevet flere bøger om investering i vækstmarkederne. I 2014 figurerede han i bogen "Verdens 99 bedste investorer" sammen med blandt andet SKAGENs grundlægger Kristoffer Stensrud.

I 2018 lancerede han Mobius Capital Partners for at kombinere sit kendskab til undervurderede selskaber med sit engagement i at forbedre selskabsledelse. Han ser dette område som den næste forpost for investeringer i vækstmarkederne og mener, at begrebet bæredygtighed betyder at forbedre snarere end at ofre sit afkast.

"Jeg har indset gennem årene, at hvis du engagerer dig i selskaber, så kan du forbedre afkastet. For hvis et selskab forbedrer sin ledelse, kan de også forbedre indtjeningen. Så vil aktiekursen blive bedre," har han sagt til Bloomberg TV.

Fremskynde de politiske processer

Mark Mobius er almindeligvis på farten 200 dage om året i udviklingslandene på jagt efter nye investeringsmuligheder. Men COVID-19 har tvunget ham til at blive i Europa i 2020. Hans store forkærlighed for vækstmarkederne er imidlertid ikke svækket, og Mobius tror, at genkomsten oven på pandemien kan fremskynde vigtige reformer i lande som Indien og Sydafrika. Han mener, at vi står foran et nyt bull-marked. 

Foruden lanceringen af Mobius Capital skrev Mark Mobius også bogen "Invest for Good" i fjor. Her lover han læserne en klar forståelse af "hvordan man balancerer bæredygtige investeringer med et godt afkast."

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up