Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Michael Pettis: Perfekt placeret ved Kinas skillevej

Når Michael Pettis i januar indtager scenen ved SKAGENS Nytårskonference, så er det med noget nær verdens bedste timing. Udover at være professor med speciale i de kinesiske finansmarkeder ved universitet i Peking, er han også seniormedlem ved instituttet for global politik i Carmegoe-Tsinghua. Der er altså få eksperter, som når Pettis til sokkeholderne, når det kommer til at levere indsigt i et land, der for tiden har trukket flere overskrifter og mere opmærksomhed fra investorerne end det plejer.

Det kinesiske aktiemarked har været et af verdens svageste indtil videre i 2021, hvilket ellers kommer på baggrund af afkastmæssige flotte år. De kinesiske aktier har underpræsteret i forhold til de mere brede vækstmarkeder med 14 pct. frem mod slutningen af oktober. Det bunder i, at investorerne har været bekymrede over både statslig indblanding og udfaldet af Evergrandes nedgang.

Ejendomsgigantens kollaps bekræfter Pettis' standpunkt om, at Kina har været for afhængige af gæld og ikke-bæredygtige investeringer i infrastruktur. Investeringer som ellers blev foretaget for at opnå økonomisk momentum. Pettis argumenterer for, at Beijing skal handle nu, hvis det vækstmæssige luftkastel ikke skal sprænge i luften: "Først og fremmest skal de være klar på at acceptere meget lavere vækstrater, hvilket bliver resultatet af denne type af økonomiske aktivitet. Dernæst skal de begynde nedskrivningen af deres aktiver og tilskrive tabene, hvilket kun vil svække væksten yderligere"­­, skriver Pettis på twitter.

Viden ud over alle grænser

Pettis blev født i Zaragoza og tilbragte sin barndom i Peru, Pakistan og Haiti, før han vendte hjem til Spanien for at gå i gymnasiet. Han begyndte sin karriere hos Manufacturers Hanover (Det vi i dag kender som JPMorgen Chase) og tilbragte efterfølgende 15 år på Wall Street. Her var han blandt andet chef for handel med fast forrenterede indtægter og for de forskellige kapitalmarkeders handelsafdelinger. Derudover har Pettis også været rådgiver for regeringer i Latinamerika, Asien og Østeuropa, hvor han har gjort brug af sin viden om både gæld og strategier for økonomisk balance. Jobtyper som har givet ham uundværlig indsigt i Kinas udfordringer, og hvilke implikationer de har for investorerne.

Og hvis der stadig skulle være nogen, som tvivler på Pettis ekspertise, så er han også en solid bidragsyder og klummeskriver i internationale medier, hvor han blandt andet har udgivet seks bøger og over 200 artikler. Financial Times er blandt aftagerne af Pettis artikler, som ofte handler om Kinas finansielle markeds sundhed.

"Trade Wars Are Class Wars" er titlen på Pettis seneste bog, som han skrev i samarbejde med forfatter og økonomisk kommentator Matthew Klein. Bogen, som i 2021 vandt Lionel Gelber Prisen, undersøger hvordan ulighed i nationer skaber handelskrige mellem nationer. Pettis forklarer blandt andet, at regeringer i Kina, Europa og USA har plejet de riges interesser over arbejdernes, som derfor ikke længere har råd til de produkter, som de producerer. Uligheden har bevirket, at arbejderne nu enten er blevet arbejdsløse eller tvunget til at optage lån.[NA1] 

To årtier i Kina

Til næste år er det tyve år siden, Pettis flyttede til Kina. Og det har været en begivenhedsrig periode: Økonomisk står landet ved en skillevej, det forventes at Xi Jiping genopstiller til valget og samtidig ses en stigende skepsis over for landets klima-tilsagn. Pettis kommer altså ikke til at løbe tør for emner, når han skal tale til Nytårskonferencen. Under titlen The expected evolution of the Chinese economy kommer Pettis veltimede oplæg til at formidle to årtiers akkumulerede viden om Kina.

Michael Pettis taler på SKAGEN Fondenes nytårskonference den 11. januar 2022. Du kan allerede nu tilmelde dig helt gratis.

 

 

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up