Verdens mest prestigefyldte pris inden for økonomisk forskning – Nobelprisen i økonomi – bærer en del af skylden for finanskrisen i 2008. I hvert fald hvis man spørger den libanesiske forfatter, filosof, formueforvalter og NYU-professor i matematik Nassim Nicholas Taleb, der ikke har meget tilovers for de fleste økonomiske teorier og måden hvorpå de hyldes, ophøjes og promoveres. I hans optik fører disse teorier nemlig ofte til forkerte prognoser og risikovurderinger og i sidste ende derfor til kriser som den i 2008. Ifølge Taleb tager man nemlig fejl, hvis man forsøger at sammenligne den virkelige verdens tilfældigheder med kvantefysikkens strukturerede tilfældighed, hvor sandsynlighed i en vis udstrækning kan forudsiges.
Nassim Taleb opnåede i 2007 international anerkendelse for sin bog "The Black Swan", det første bind i en serie af fem, som samlet er udgivet under titlen "Incerto" – 'usikkerhed' på latin. Den britiske avis The Times har kaldt bogen for en af de 12 mest indflydelsesrige siden Anden Verdenskrig. I 2021 kan han opleves gratis på SKAGENs Nytårskonference 2021.
Du kan ikke forudsige, men forberede dig på dem
I "The Black Swan" beskriver Nassim Taleb fænomenet sorte svaner – betydningsfulde men uforudsigelige hændelser med kolossale samfundsmæssige konsekvenser. Mennesket vil altid stræbe efter i retrospekt at forklare logikken bag sådanne hændelser – finde mening med galskaben, bevise at begivenhederne faktisk kunne have været forudset. Talebs teori er omvendt, at sådanne sorte svaner bærer uforudsigeligheden i selve deres natur – de kan ikke forudsiges – og han bidrager til at forberede læseren på det, nå ja, uforudsigelige.
Nassim Taleb er en af pionererne inden for såkaldt tail risk-forvaltning, hvor man søger at beskytte investorerne mod ekstreme bevægelser i markedet. Tail risk-forvaltning bliver da også ofte kaldt Black Swan protection – sikkerhed mod sorte svaner. Forretningsmodellen har været at beskytte investorerne mod kriser og samtidig høste gode afkast i forbindelse med sjældne begivenheder. Han havde god succes med denne strategi allerede før finanskrisen, og med bogudgivelsen og den efterfølgende gevinst han opnåede under netop den sorte svane, som finanskrisen var, blev han et kendt varemærke. Dengang som nu var han Senior Scientific Advisor hos Universa Investments, der er baseret på black swan-filosofien og formåede i forbindelse med finanskrisen at levere afkast på imponerende 65-115 % i visse af selskabets fonde i oktober 2008.
Hånden på kogepladen
Nassim Nicholas Taleb afsluttede pentalogien "Incerto" med bogen "Skin in the Game" i 2018. Heri beskriver han blandt andet, hvordan det er nødvendigt, at man som beslutningstager selv har en betydelig andel af risikoen i store processer for at sikre, at der træffes både retfærdige, kommercielt effektive og risikojusterede beslutninger – og i øvrigt også for overhovedet at forstå den verden, der omgiver os.
I forbindelse med coronakrisen har Taleb i øvrigt udtalt, at det aktuelle virusudbrud ikke er en sort svane, og at dette begreb generelt ikke må en fortærsket kliché til at beskrive alverdens negative overraskelser. Han mener, at coronakrisen snarere er et udtryk for den tiltagende skrøbelighed, der kendetegner vores globaliserede verden: "Denne pandemi var aldeles forudsigelig. Vi advarede om, at den skulle tages i opløbet, men verdens regeringer ønskede ikke at bruge håndører i januar. Så nu må de bruge trillioner," sagde han til Bloomberg TV i slutningen af marts.
Til januar gæster han SKAGEN Fondens Nytårskonference 2021, hvor han blandt andet stiller skarpt på de misforståelser, der følger i kølvandet på den seneste sorte svane – corona-epidemien.