Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Nytårskonference: Oplev storbyromantikeren Edvard Glaeser

Økonomen og Harvard-professoren Edward Glaeser har brugt størstedelen af sin karriere på at forske i byer, som han kalder «menneskets fornemmeste opfindelse». I bogen Triumph of the City beskriver han fordelene ved, at mennesker flytter tæt på hinanden. "Byer gør os rigere, smartere, grønnere, friskere og lykkeligere", som det hedder i bogens undertitel.

Fra fastfood til hiphop

Ed Glaesers tese bygger på, at mennesker og ideer udvikler sig i mødet med hinanden. Når befolkninger befinder sig tæt sammen og mødes ansigt til ansigt opstår nye ideer, hvilket giver grobund for innovation og vækst. Alt fra fastfoodrestauranten til det legendariske pladeselskab Def Jam Records, som gjorde hiphoppen mainstream, er opstået netop fordi mennesker lever tæt sammen.

Byen er også et sted, som binder arbejdsgiverne tættere sammen med medarbejderne, og giver et endnu større udbud af forskellige typer arbejds- og udviklingsmuligheder. Bor du i en storby, er chancerne for, at du kan skabe dig en positiv tilværelse større, end hvis du bor på landet.

Fortaler for høje bebyggelser

Glaeser er blevet kendt som en af de mest prominente modstandere af «urban sprawl», som er den form for spredt bebyggelse, der kendetegner mange forstæder i Europa og USA. Ed Glaeser er en stærk fortaler for at bygge højt, også i de nye underudviklede markeder. En holdning, der kan virke kontroversiel i storbyer som Oslo, København og Stockholm, der sjældent bygger i højden. Problemer som smog, trængsel og svigtende hygiejneforhold kan løses, ved at koncentrere boligmassen. Spredt bebyggelse derimod, hæmmer ikke bare væksten, men er ifølge Glaeser en «økologisk katastrofe».

Bor man tæt, falder transportbehovet og tiden mellem arbejde, shopping og fritid sænkes dramatisk. Dette fører til lavere Co2-udslip og mere tid til den enkelte. Energiforbruget er også lavere i byen, takket været boligerne, der oftest er mindre og derfor ikke kræver ligeså meget energi for at varmes op og køles ned. Som om dette ikke er nok argumenter for at bo i byen, er byboere også friskere, lever længere og oplever en større grad af lykke, ifølge professorens studier. Det er naturligvis ulemper også, og Glaeser erkender at «nærheden gør det enklere at handle med ideer eller varer, men også enklere at udveksle bakterier eller stjæle en håndtaske».

På SKAGEN Fondenes Nytårskonference vil Ed Glaesers foredrag handle om nogle af den globale økonomis allerstærkeste drivkræfter, nemlig urbaniseringen. Det er en megatrend, der har skabt øget velstand, nye opfindelser og bæredygtighed. Han vil inddrage aktuelle eksempler og tage temperaturen på urbanisering i de kommende 10 år.

Mere om Edvard Glaeser

Edvard Glaeser er professor i økonomi ved Harvard University. Han er opvokset på Manhattan, og uddannet ved Princeton University. I 1992 tog han en doktorgrad i nationaløkonomi ved University of Chicago. En stor del af hans forskning handler om økonomi, boligspørgsmål, entreprenørskab og kriminalitet i det urbaniserede samfund. Den 11. januar er han hovedtaler på SKAGEN Fondenes Nytårskonference i København. 

Det er stadig muligt at købe billet til arrangementet i København. Desuden gør vi foredragene tilgængelig for alle, ved at live-streame direkte fra konferencen, dagen før i Oslo.

Læs mere om nytårskonferencen

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up