John S. Bjerga tog mod til sig og bankede på hos SKAGEN-grundlæggeren Kristoffer Stensrud.
"De var gæstfri, og jeg blev inviteret indenfor."
Norske John Bjerga fortæller om, hvordan han i en pause fra sit butiksjob i Stavanger, hvor SKAGEN Fondene er grundlagt og stadig har hovedsæde, tog elevatoren op på 7. etage i byggeriet Torgterassen centralt i byen. Han havde set en lille notits i Stavanger Aftenblad om, at der var kommet en ny fondsforvalter. Det var første gang, han mødte Kristoffer Stensrud.
"Han inviterede mig ind og fortalte ivrigt og længe om SKAGEN Vekst," fortæller han.
John gik hjem til sin far, der drev en kendt møbelvirksomhed i byen, og fortalte om mødet. Hvad syntes hans far om at sønnike investerede de penge, han havde tjent?
"Bare gør det! Selvom min far var en nøjsom og sparsommelig mand, så var han ikke i tvivl. Det har jeg aldrig glemt," forklarer John.
Filosofien gav mening
Det første møde med SKAGEN gjorde indtryk. Investeringsfilosofien, som i bund og grund har været uændret i 30 år, gav mening for den unge butiksmedarbejder. Ideen om at finde undervurderede selskaber, som kan blive mere værd over tid, var nem at forstå.
"Det giver mening for mig, og det er til at forstå. Jeg forstod det første gang, jeg var her," forklarer John. Den lokale forankring og sagligheden vakte tillid.
Mange har måske ikke en tydelig plan med deres opsparing. Det kan være svært at vide nøjagtigt, hvad pengene skal bruges til i fremtiden. Men John og familien lever sparsommeligt uden dyre vaner.
"Vi investerede alt, vi havde tilovers i fonden. På den måde blev vi tidligere gældfri end mange andre."
Økonomisk frihed
Ved siden af jobbet har han gang i et restaureringsprojekt i Stavanger. Han har arvet sin fars ejendom "Mestergaarden", et lille kompleks bestående af både bolig, butikslokale og en gammel fabriksbygning. John har bosat sig der, mens han samtidig lejer dele af ejendommen ud. Alle, der selv har renoveret, ved at den slags koster.
"Jeg har ikke turdet regne på, hvad det koster. Men jeg prøver på at vente med at sælge mine fondsandele så længe som muligt," fortæller John. På den måde håber han på at få mere i afkast, inden han tager pengene ud.
"Opsparingen har givet min familie økonomisk uafhængighed. Den har givet os økonomiske muskler til at forvalte de ejendomme, jeg har arvet, og jeg slipper for at gå i banken."
Han sammenligner restaureringsprojektet med den såkaldte "odelsret", en del af den norske grundlov, der siger at den nærmeste beslægtede til ejeren af en gård skal overtage den, når tiden er. Samtidig skal man overlade ejendommen i bedre stand, end da man overtog den.
Cirklen sluttes
John er stadig investeret i SKAGENs fonde - også efter 30 år. Han mener, at han er rundet af den norske nøjsommelighed, for han ikke bruger flere penge, end han har. Hans søn er faktisk også lige begyndt at investere i en fonde – også hos SKAGEN:
"Jeg føler et ansvar for, at min søn lærer at spare op – og får lidt risikoforståelse. Jeg forklarer ham, at han må tage kontrol over sin økonomi, sætte lidt til side og turde at satse lidt. Det behøver ikke være meget, spar hellere op jævnligt hver måned. Men du skal turde at forholde dig roligt, selvom det svinger," forklarer John. Ikke helt ulig det råd, vi hos SKAGEN ofte giver vores kunder.
John slutter med en opfordring:
"Mit svar, da min søn spurgte, om han burde begynde at investere i fonde: Bare gør det!"