2016 har været et år med store begivenheder. Briternes Brexit-afstemning og republikanernes nominering af Donald Trump som præsidentkandidat, står som de to største overraskelser. De globale aktiemarkeder reagerede spontant oven på Brexit-afstemningen, og sendte kurserne på en del af selskaberne i SKAGENs porteføljer på en kortvarig nedtur. Aktiefonden SKAGEN Globals forvalterteam udnyttede blandt andet kursfaldet til at købe yderligere op i selskaber, som de har stor tiltro til.
Udnytter forkerte prisfastsættelser
- Når snakken falder på valget i USA, er der ingen tvivl om, at man fra et markedsperspektiv på sin vis ved, hvad man får med Clinton. Trump anses mere som et wildcard. Hvis Trump vinder valget, vil det uden tvivl skabe usikkerhed. Markedet bryder sig ikke om usikkerhed, og det vil skabe volatilitet – mest sandsynligt med kursfald. Når det kommer til, hvordan vi positionerer os, så forsøger vi ikke at tjene på en begivenhed, hvor vi ikke har en fordel ved at analysere udfaldet. Derimod forsøger vi at sørge for, at porteføljen er sammensat, således at vi ikke er overeksponeret mod et specielt udfald. Men selvfølgelig, hvis Trump vinder, så ved vi, at markedet har en tendens til at overreagere, og så er vi klar til at udnytte de forkerte prisfastsættelser, som vil opstå, præcis som vi gjorde det efter Brexit-afstemningen, forklarer porteføljeforvalter i SKAGEN Global Søren Milo Christensen i kvartalsopdateringen.
Eksport til USA
- Hvor robust er porteføljen i SKAGEN Kon-Tiki før valget i USA?
- Det har vi tænkt på. Den største risiko er hos selskaber, som eksporterer til USA og som har amerikanske konkurrenter, der producerer deres produkter lokalt i USA. Vores største position, Hyundai, producerer 70 procent af deres biler som sælges på det amerikanske marked i USA. Samsung har ingen konkurrenter, som producerer deres produkter i USA. De fremstiller hukommelseskort i USA, men det er for at eksportere til det asiatiske marked. I vores portefølje er der nogle selskaber, der er delvis eksponeret, men det er begrænset. ABB har fx 23.000 personer ansat i USA, så du kan argumentere for, at det delvis er et amerikansk selskab, siger porteføljeforvalter Knut Harald Nilsson i SKAGEN Kon-Tiki i kvartalsopdateringen.
Vil du vide mere om investering i aktie- og obligationsfonde? Så hjælper vi dig gerne.