Det har bidraget positivt til fondens afkast, både absolut og relativt.
Selskaberne viser vej
SKAGEN Globals USA-andel udgjorde 30 procent ved indgangen til 2015. Efter de første tre kvartaler er andelen steget til 39 procent. Fonden, som blev lanceret i 1997, har aldrig haft en større vægtning mod USA. Fondens referenceindeks MSCI World har til sammenligning en USA-andel på 56 procent.
Lad os kaste et blik på SKAGEN Globals eksponering mod USA i historisk perspektiv. – Da den var lavest i 2002, udgjorde den kun fire procent af fonden. For verdensindekset (MSCI World ) var den tilsvarende andel 56 procent.
Også dengang var det prisfastsættelsen af selskaberne, som afgjorde, hvor stor eksponeringen skal være mod hvilke lande. Det gælder også vores øvrige aktiefonde.
En relativt stærk amerikansk økonomi fremover vil blive en afgørende drivkraft for indtjeningen i både amerikanske og globale selskaber.
Vi sprang ikke på USA-toget
SKAGEN Global har øget vægtningen mod USA. Det var ikke, fordi vi ønskede at springe på det amerikanske vækst-tog, som i år er blevet holdende på perronen. Vi mener, at det er lastet med mange relativt højt prisfastsatte sværvægtere inden for medicinal, sociale medier og ny teknologi – som for eksempel streamingtjenesten Netflix.
Vores USA-eksponering hviler derimod, som det altid er tilfældet, på vores value-baserede investeringsfilosofi. Markedet har indtil nu i 2015 øget prisfastsættelsen af vores langt hen ad vejen Upopulære og Undervurderede amerikanere.
Fire af de fem største bidragydere til SKAGEN Globals resultat er amerikanske selskaber – General Electric, AIG, Google og Citigroup. De ligger alle fire på topti-listen over fondens største investeringer. Den stærkere dollar har selvfølgelig været medvirkende til det gode bidrag til fondens afkast.
U-SKAGENsk?
De fire nævnte amerikanske selskaber er prisfastsat til mellem 8,4 og 18 gange næste års forventede indtjening (se tabellen). Citigroup er det ”billigste”, og Google det ”dyreste”.
Det kan måske virke u-SKAGENsk, at vi som value-forvaltere sidder så tungt på en aktie til en P/E på 18. Men så længe Google bliver ved med at levere en imponerende organisk vækst på 20 procent om året, er der fortsat grønt lys på vores value-kalkulator. Google-aktien er dog så småt ved at nærme sig vores kursmål.
Det brede amerikanske aktieindeks S&P 500 er prisfastsat til 21 gange selskabernes indtjening, baseret på de seneste 12 måneders indtjening. Margenerne er rekordhøje, men investorerne forventer alligevel fortsat en god indtjeningsvækst næste år, således at P/E-niveauet vil falde til omkring 16 for 2016. Det svarer til prisfastsættelsen af verdensindekset.
SKAGEN Globals portefølje er prisfastsat med en rabat på omkring 25 procent. Rabatten kan svinde ind, hvis value-forvaltning bliver mere populær hos investorerne. Vi har måske allerede set de første tegn på, at det kan være tilfældet.
Performance belønnes
Kursudviklingen i den seneste tid og investorernes reaktioner på selskabernes resultater i årets tredje kvartal viser, at investorerne nu lægger større vægt på de enkelte selskabers resultater. God performance bliver belønnet, og selskaber, der skuffer, bliver straffet.
Vores value-aktier har i flere år levet en skyggetilværelse, men vi håber selvfølgelig, at de kommer på mode og bliver populære igen. I hvert fald har dette efterår relativt set stået i SKAGEN Globals og vores øvrige aktiefondes tegn.
Hold dig opdateret, når det passer dig
- Hold dig opdateret med vores månedlige nyhedsmail
- Følg os på Twitter
- Følg os på Facebook
- Følg os på LinkedIn