Ankomsten til São Paulo er kendetegnet ved byens størrelse, kontraster og overflod. Når man begynder nedstigningen i Guarulhos International Airport, konkurrerer skyskrabere, favelaer og grønne områder om opmærksomheden. Brasiliens mest folkerige by er hjemsted for mere end 20 millioner mennesker og er kendt for sin gode mad og sit pulserende natteliv. São Paulos gårdmiljøer, brutale indtryk og manglende turistattraktioner er dog mindst lige så bemærkelsesværdige.
Størrelse, kontrast og overflod kendetegner også Brasilien som helhed. Med over 200 millioner indbyggere har landet for nyligt grebet overskrifterne i vestlige aviser, der kritiserer dets kæmpende demokrati med skrøbelige institutioner, dyb politisk polarisering og frygt for tilbagefald til tidligere tider. Selvom disse observationer skaber resonans, så er der dog også vigtige nuancer knyttet til landet, der er kraftfuldt, ambitiøst og fyldt med potentiale. På samme tid minder Brasiliens åbenlyse fattigdom dig hurtigt om, at du befinder dig i en vækstmarkedsøkonomi.
Mellem øst og vest
I den nuværende geopolitiske turbulens står Brasilien faktisk som en af de store vindere på baggrund af de ændringer, der er sket i de globale forsyningskæder. Især takket være mængden af ressourcer og en lang historie for at producere energi og fødevarer. Samtidig udfordrer det omskiftelige internationale landskab Brasilien, for hvem skal landet erklære sin troskab til: BRIC-nationen har særligt dybe handelsbånd til Kina – dets største eksportland – men deler ikke Kinas (og Ruslands) ideologiske afsky eller mistillid til vestlige regeringer. Da vestlige økonomier forsøger at kompensere for den manglende efterspørgsel fra disse lande, grundet den seneste geopolitiske udvikling, ender Brasiliens tilhørsforhold nok et sted midt i mellem.
De brasilianske virksomheder kommer til at blive en helt central drivkraft i omstillingen til den nye verdensorden. Flere af SKAGENs brasilianske investeringer fungerer som små tandhjul i denne proces, og derfor var vi naturligvis meget nysgerrige efter at se nærmere på dem.
Intet gav større indsigt i, hvordan landet moderniserer sig, end butiksbesøg i detailvirksomhederne Sendas og GPA, der udgør en del af SKAGEN Kon-Tikis portefølje. Deres teknologi og infrastruktur er helt på niveau med vestlige butikkers, og flere af kædernes butikker gennemgår udvidelse og modernisering for at kunne imødekomme efterspørgslen fra Brasiliens voksende mellem og øvre middelklasse. Kontinuerlig udvikling er en forudsætning for succes, og derfor ser vi en aggressiv udbygning af ekspresbutikker i lokale kvarterer.
Store muligheder
Formålet med rejsen til Brasilien var at lære SKAGENs selskaber og folkene bag disse bedre at kende – ikke mindst for at få bedre indsigt i omfanget af deres aktiviteter. Vi kan med sikkerhed sige, at vores forventninger blev overgået: Vores brasilianske investeringer styres af yderst professionelle og dygtige mennesker, der både har bæredygtighed og menneskelig forståelse indlejret i deres måde at se virksomhedernes succes på.
Besøget har også rykket ved vores indtryk af Brasilien. Som med alle andre lande, så er udviklingen bestemt af dets politiske og økonomiske systemer såvel som historiske begivenheder. Dette fungerer som en et vigtigt bagtæppe såvel som en gunstig position i forhold til at forstå landets videre udvikling, særligt når det kommer til bæredygtighed.
Et godt eksempel er en beslutning truffet af den daværende præsident i 1950'erne, der betød, at man favoriserede motorvejsbyggeri frem for andre transportformer. Det giver genlyd i dag, hvor teknologien og muligheder er rettet mod fremtiden, som vi så i casen med vores beholdning i Raizen. Omfattende vejnet og massevis af biler dominerer i et land, hvor togtransport næsten ikke eksisterer. Potentialet for godstransport via tog er uudnyttet, og det er de færreste, der har råd til hyppige indenrigsflyvninger.
På samme tid er Brasilien velsignet med en lang række naturressourcer. Det vil måske overraske dig, at 80 pct. af landets elproduktion kommer fra vedvarende energikilder, og at alle husholdningerne i landet – i modsætning til i mange andre nye markeder – har adgang til elektricitet. Energi er en forudsætning for vækst, og udviklingsøkonomier har typisk et energiunderskud, hvilket skaber behov for at importere billige og kulstofintensive energikilder.
Brasiliens størrelse betyder, at landet har gode muligheder for at udbygge sit store vandkraftnetværk samt udbygge sol- og vindkraft for at gøre energimikset endnu grønnere.
Landet står altså i en gunstig position i forhold til at skalere energiforsyningen i takt med den stigende efterspørgsel som følge af den økonomiske vækst. Samtidig er kulstofintensiteten af dets elektricitets-mix renere end mange postindustrielle økonomier, såsom Tyskland.
Skovrydning er fortsat et problem, og de aktører, der er påvirket mest af det, har forståeligt nok stærke holdninger til, hvordan det skal løses. Som en af lederne, vi mødte, fortalte os, så må vi forstå, at selvom skovrydning har en skadelig miljøpåvirkning, så er det alfa-omega at en løsning også indtænker konsekvenserne for landets fattigste. Skovrydningen sker, forklarer han, ikke primært på grund af mangel på jord i Brasilien, men i høj grad også på grund af mangel på andre muligheder for de 20 millioner mennesker, der kalder Amazonas for deres hjem. Som altid er bæredygtighed en Rubriks-terning, der ikke kan løses delvist.
Oven på besøget står det klart, at SKAGEN Kon-Tiki har investeret i kvalitetsvirksomheder, der styres af professionelle ledelsesteams. Dette er meget imponerende, i betragtning af hvor ineffektiv Brasiliens bredere infrastruktur er i forhold til at muliggøre kommerciel succes. Som det gælder en lang række nye markeder, er mulighederne enorme i Brasilien. Det er åbenlyst, at forbedringer i landets bredere infrastruktur markant vil kunne gavne landets økonomiske vækst, levestandard, eksportmuligheder og konkurrenceevne. Muligheder mangler der i hvert fald ikke i Brasilien.